vissza

Hírlevél 2010. január 28 - Emlékeztető

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Ne tessék levágni a lábam!

2010. január 29., péntek

A beszélgetést a Hálózat Televízió rögzíti…

A Pallas Páholyban már nagy sikerrel átbeszélt téma: a fájdalomcsillapítás kerül terítékre ezúttal is. Hippokratész szerint a fájdalom az élet házőrző kutyája, azaz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami azt jelzi, hogy nincs minden rendben. A fájdalom lehet elviselhető, de kínzó, kegyetlen, elviselhetetlen is. A fizikai kínok pedig megváltoztatják az emberi személyiségjegyeket és az élet minőségét is, az ember szinte alkalmatlanná válik az együttélésre. Egy amerikai asszony például azért költözött el a férjétől, mert egyedül jobban el tudta viselni idegrendszeri daganatának eltávolítása után jelentkező elviselhetetlen, szúró fejfájását. Pedig, nem kell együtt élni a fájdalommal. Se a migrénnel, se a hátfájással, se az érszűkületes lábbal, se a daganatos fájdalommal. Ráadásul a naponta csillapíthatatlan fájdalommal küszködő beteg hamarabb adja fel a küzdelmet a kórral szemben, hamarabb veszíti el hitét a gyógyításban.

A világon az első fájdalomklinikát 1961-ben a washingtoni egyetemen, majd néhány év múlva Európában. Liverpoolban alapították, aneszteziológusok, onkológusok, neurológusok. Mi egy hazai fájdalom specialistát mutatunk be, betegeivel együtt.

Olyat, aki szerint nem kell a beteg lábát amputálni, hiszen egyéb módszerek is léteznek.
Csak tudja, hiszen 4 ezer ilyen beavatkozást végzett. Számtalan olyan telefonhívást kapott, hogy holnap levágják a mamám lábát, mit tegyek? Ilyenkor az a válasza, hogy egy napot még várhat a műtét, keressenek fel. 80 éves hölgy betege is volt, aki ma is a saját lábán jár.
Történetei valóságos orvos krimik. Egyik fiatal nőbetegének többéves kálváriát kellett végigjárni, míg végre eljutott a fájdalom-ambulanciára. Három évvel ezelőtt egy rossz mozdulat, egy reccsenést érzett a combhajlatában Sem ultrahangra, sem CT-re nem küldték, minden diagnózis nélkül kezdték el kezelni. Volt, hogy felkelni sem tudott, volt, hogy járókerettel járt, sántít, és egyre rosszabb lett az állapota. Embertelen fájdalmait szintén Embey doktor csillapította.

Vendég: Embey-Isztin Dezső, aki 21 éve dolgozik az országos Onkológiai Intézet fájdalom ambulanciáján és betegei

Helyszín: Pallas Páholy
                 V. Alkotmány u 15

Időpont: 2010. január 29. péntek 18 h.

Szeretettel várja: a Kor Kontroll Társaság! 

Kedves  tagunk, szimpatizánsunk!

Talán már értesült róla, hogy idén a non-profit szervezetek az életben maradásukért küzdenek, így nagyon fontos, hogy időben rendelkezzen adója mindkét százalékáról.Amennyiben elfogadja ajánlásunkat  kérem, segítsen a Kor Kontroll Társaságnak, hogy tovább folytathassa tájékoztató, felvilágosító munkáját. Mellékeljük tavalyi tevékenységünk összefoglalóját, és amennyiben elnyernénk szimpátiáját, adatainkat is.

Beszámoló a Kor Kontroll Társaság 2009 évi tevékenységéről

Ön meddig akar élni? Mi segítünk abban, hogy felelősen gondolkozzon saját egészségéről, és, hogy minél több időt tölthessen szerettei társaságában. A KKT szeretné felhívni az önök figyelmét arra, hogy ne csak az egészségügyi ellátórendszertől várják el egészségi állapotuk javulását, hanem tegyenek meg mindent egészségük megőrzéséért, hogy minél több esztendőt tölthessenek családjuk, barátaik körében.
Ezért missziójának tekinti a népegészségügyi - kérdések megoldásának támogatását a gyakorlatban. A Kor Kontroll Társaság internetes portállal, országos budapesti és vidéki rendezvényekkel, havonta a Pallas Páholyban tartott összejövetelekkel, televíziós műsorral, DVD kiadásával szeretné divattá tenni Magyarországon az egészséges táplálkozást, a mozgást, a szűrővizsgálatokon való részvételt, az orvos-beteg együttműködés erősítését.

Részletesen

Adataink:

Kor Kontroll Társaság közhasznú szervezet
Székhely: 1026 Gábor Áron u.55
Fővárosi Bíróság 11.Pk.61.142/2005/2 Adószám: 18121496 -1-41
Bankszámlaszám: 11600006- 00000000-16881606

Köszönettel: a Kor Kontroll Társaság elnöksége

Fehér János borlovagrendet alapított

A Semmelweis Egyetem emeritusz professzora, az Orvosi Hetilap főszerkesztője, a májbetegségek egyik hazai specialistája alapító tagja az1999-ben létrehozott Pannon Császári és Királyi Borlovagrendnek.

- Minek köszönhetik a borok kedvező élettani hatásukat?

- Többek között a bennük lévő polifenolos vegyületeknek. Ezek vitaminszerű anyagok, melyek lekötik a szabadgyököket, azaz antioxidáns hatásúak. Ezen kívül sok egyéb jó tulajdonságuk is van, például, meggátolják a vérlemezkék összecsapzódását, trombózismegelőző hatással rendelkeznek, tágítják az ereket, tehát csökkenteni képesek az érszűkületet- ez különösen a szív- és agyi erekben jelentős. Vagyis, kis mennyiségű bor az agyi károsodás, a stroke és a szívinfarktus előfordulásának kockázatát redukálhatja.

- Orvosként pontosan tudja, hogy a nagymennyiségű alkohol miként hat a májra. Csakhogy civilként is kötődik a jó borokhoz. Hogyan született az ötlet, hogy alapítson egy borlovagrendet?

- Ahogy szárnyra kapott a borok iránti érdeklődésem, olyan szakemberekkel kezdtem megismerkedni, akik a bor készítésével, terjesztésével foglalkoznak. Később meg-meghívtak különböző rendezvényekre, köztük borlovagrendi ülésekre is, ahol előadásokat tartottam a borról. Úgy tűnik, elnyertem a hallgatóság tetszését, mert egyre több felkérést kaptam, egészségügyi, orvosi oldalról, és borlovagrendektől egyaránt. Legalább 5-6 borlovagrend ülésén adtam elő, ma már ezeknek tiszteletbeli tagja vagyok. Innen már csak egy lépés volt a „saját” borlovagrend. Sümegen, ahol 15-20 éve résztvevőként, illetve szervezőként rendszeresen megfordulok orvosi konferenciákon, szinte baráti kapcsolatot alakítottam ki az ottani borászokkal, ők ültették a bogarat a fülembe. Így történt, hogy 10-15-en összejöttünk, és megalapítottuk a Pannon Császári és Királyi Borlovagrendet. A tagok között akadnak helyi bortermelők, és olyan nevek is, mint mondjuk Szeremley Huba, vagy Sára Sándor.

- Miért pont Pannon Császári és Királyi Borlovagrend?

- Szeremley Huba javasolta, hogy legyen császári és királyi borlovagrend, a pannon előnév pedig tőlem származik. Arra gondoltam, hogy a Dunántúl egy részén kívül kapcsoljuk magunkhoz Szlovéniát, és Horvátországnak, illetve Ausztriának azt a területét, amelyik Pannóniához csatlakozott. Szlovéniából és Horvátországból vannak is borlovagrendi tagjaink.

Egyen alakort!

Szeremley Huba- a Pallas páholyban együtt üldögélt Fehér Jánossal- hetven éves, bár ezt ránézésre senki sem mondaná A magyar pénzember a nemzetközi üzleti életben is márkanév, vagyonát kalandos élete során a fejlődő világ országaiban szerezte. Nagy kalandja 1967-ben kezdődött, amikor egy sportrepülővel hagyta el az országot. Irán, Perzsia, Nigéria, Afganisztán mind az otthona lehetne, ő mégis Badacsonyban él. Csaknem 1400 hektárnyi földön gazdálkodik, badacsonyi borászként nevéhez fűződik a kéknyelű megújítása, a bakator szőlő újratelepítése.. A badacsonyi hegy lábánál fekvő Szent Orbán fogadó szőlővel borított lugasa gyerekzsivajtól hangos. A Borházban finomabbnál finomabb étkek és nedük, a kemencében pedig igazi kerekded kenyerek és lepények sülnek. Török az egyikből, fantasztikus. Izlelgetem, forgatom a számban, mennyei . Ez nem is búza, ez valami más.

- Igazad van -erősít meg a házigazda- hat hektáron termesztem az alakort, ezt az ősi tízezer éves , már a Krétai korban is ismert gabonát. Ebből sült a kenyér. Jobb, mint a búza- ez egy ősi, mindenféle betegségekkel, károkozókkal szemben ellenálló fajta. Ma már tény, hogy az állati és növényi fehérjék genetikai kódoltsága hatással van a szervezetünkre. Ha visszatérnénk olyan fehérjék fogyasztásához, amiknek az immunereje nem olyan lankadt, degenerált , mint amikkel az élelmiszeripar töm bennünket, akkor egészségesebbek lennénk. Ezt nem kell permetezni, nem kell a kórokozóktól félni, mert ősi immunereje van. Vitaminok, provitaminok, esszenciális ásványi nyomelemek, de még szelén is van benne….

- Akkor ezért nem öregszel .

- Az nem ezen múlik. Az öregedés megállításának egy titka van: nem szabad a sötéttel, a sötétséggel foglalkozni. Inkább a fényt, a világosságot kell keresni. Ha azt behozod magadba, úgyis eltűnik a sötétség. Mi ma a sötétségre pazarolunk időt, energiát, én eltiltottam magam az újságolvasástól, televíziótól.

Egy régész- angiológus

Farkas Katalin doktornőt a magas vérnyomásról szóló televíziós műsorunkból ismerhetik a nézők. De könnyen előfordulhat az is, hogy, ha egy érdeklődő autós megáll valamelyik autópálya-építkezésen, ahol leletmentő régészek szorgoskodnak, az archeológusok között felfedezi a budapesti Szent Imre Kórház főorvosát. A neves angiológus ugyanis gyermekkora óta vonzódik az ásatások iránt, s valamikor azt tervezte, hogy az orvosi mellé megszerzi a régész diplomát is. Aztán a család került az első helyre, de a szerelem megmaradt, s az érbetegségek szakértője a külföldi utazások alatt igyekszik találkozni a múlt emlékeivel is. Legutóbb Barcelonában.

- Úgy tudom, az Európai Kardiológus Társaság évi kongresszusán részt vett; figyelt, tapasztalatokat cserélt vagy előadott?

- Az ilyen tanácskozások azért hasznosak, mert a színvonalas előadásokból az ember megismerheti a legújabb dolgokat, s közben nem zavarja a napi munka. Emellett poszter formájában be tudtam mutatni az ÉRV (azaz az Ereink Védelmében) program eredményeit. Ez a Magyar Hypertónia Társaság programja, amely az EGIS támogatásával valósult meg, szakmai háttere pedig a következő: a perifériás érbetegségről kiderült, hogy az alsó végtagi vérkeringési zavarok nagy szív-érrendszeri kockázatot is jelentenek, s a betegség nem csak egy területen, hanem egyidejűleg a koszorúereken és az agyi ereken is jelen lehet.

A főorvos asszony elmagyarázza, hogy a fenti összefüggés azért fontos, mert míg a koszorúér betegséget nehezebb diagnosztizálni, addig a perifériás érbetegség – közismert nevén az érszűkület - egyszerűen megállapítható a boka/kar index mérés segítségével, amikor is a boka magasságában lévő vérnyomást viszonyítják a karon mért vérnyomáshoz. A kórházi iroda kicsi, az íróasztalon és egy szekrényen túl a két fotel már alig-alig fér el. A kedves, megnyerő mosolyú hölgyön most nincs fehér köpeny, de ezt könnyű elképzelni rajta; a térdelésre alkalmas kezeslábast, farmert nehezebb. Szerencsére az asztali számítógép monitorjára kivetíthető néhány emlékezetes utazás képe.

- Legelőször egy izraeli úton sikerült részt venni ásatáson, s érdekes cserépmaradványokat tártunk fel, 2007-ben pedig Peruban ért nagy boldogság, hogy megtapogathattam az egykori inka kultúra köveit.

Női Akadémia

2010. január 31., vasárnap

A NŐ EZER ARCA Kapcsolatelemző-és Fejlesztő Központ és az Életszeretet-Életöröm Alapítvány nyílt napot rendez 2010. január 31. vasárnap 15 –18 óra között.

Nő Ezer Arca és az Alapítvány már a XX. alkalommal – ingyenes nyílt nap keretében - rendezi a Női Akadémia programot. A nyitott nap témája - miközben ősrégi - mégis örökzöld. Napjaink egyik feszítő kérdése ma is a férfi és nő közötti különbségek megértése ahelyett, hogy előítéletekbe, sztereotípiákba menekülnénk, melyek erősen legátolják a nőt is, a férfit is, önmagunk és a másik megértését is.

Kérjük, hívja azokat a barátokat is, akiket érdekelhet a munkánk és a terveink.

A nyílt nap érdekességeit:

- ízesíti: Royal Brinkers Hungary Kft szervírozásában sütemény és tortakóstoló

- önismeretét fokozza:

1. Dunai Anita stylist (az első 5 előre bejelentkező személyes tanácsadáson vehet részt)

2. „Kibernetika az egészség szolgálatában” programok:
- Bényei Béla az Iránytű Mérnöki Iroda stresszmérése (helyszínen az első 10-12 előre bejelentkező mérésére kerül sor)
- Bodnár Csilla a kristályfényterápia értékét és használatát mutatja be (az első 5 jelentkező kipróbálhatja)

3. „A testi harmónia és megszépülés élményei”
- Ihász Krisztina az Élet-forma Stúdió masszőrje frissítő arc-masszázst ajánl frissítő
olajokkal (az első 5 előre bejelentkező ingyenes arcmasszírozáson vehet részt).
Jelszó: „A masszázs a lelket szavak nélkül is simogatja!”
- . Megismerkedhetnek a korszerű „RÁNCVASALÁSSAL”
Kovács Anikó a Nu Skin Enterprises munkatársa tartja a bemutatót.
A Galvanic Spa System II. Bizonyított különbség az arcápolásban (az első 3
jelentkező kipróbálhatja).

 

 

Program

15-16 óra

A központ megtekintése
„Kibernetika az egészség szolgálatában” és „A testi harmónia és megszépülés élményei” programok kipróbálása
Szabad társalgás, desszertfogyasztás

16-16.30

Tárlatvezetés:
Gábor Imre
festőművész kiállítása

16.40-17.40

Nők, férfiak mentalizációja – a vállalkozás világában
A kérdést feszegeti Dusik Andrea üzemgazdász, pénzügyi tervező

17.40-18

Diszkusszió, zárás

A jelenléti szándék visszajelzését várjuk – tekintettel a meghatározott létszám fogadására - a 06-20-981-6888 telefonszámon, vagy E-mail címen: cmolnar.emma@t-online.hu vagy info@anoezerarca.hu
Cím: 1124. Fodor utca 134. Megközelíthető: Farkasréti temető fölött, a Hóvirág utca felől, Fodor utca és Ágnes utca sarok (térkép a www.anoezerarca.hu honlapon).


Dr. C. Molnár Emma,
A Nő Ezer Arca ügyvezető igazgató,
pszichoterapeuta

 Kor Kontroll Társaság