vissza

Hírlevél 2010. február 12.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Milyen a jó háziorvos?

2010. február 19., péntek

Indul „Az év praxisa „pályázat, háziorvosok és munkatársaik számára! Az Országos Alapellátási Intézet díjazza a legkiválóbb orvos-nővér történeteket! Biztosan önnek is van olyan élménye, amire szívesen emlékszik vissza, ami pluszt jelentett gyógyulásában! Hogy ez egy életmentő beavatkozás, vagy csupán egy sokat jelentő kézfogás, simogatás, vagy néhány kedves szó, azt ön dönti el.

Ha eljön a Pallas Páholyba február 19-én, igazán jó háziorvosokkal ismerkedhet meg. Sirák András például a Székesfehérvári Sóstói Stadionban a „Hair” c. musical előadásán figyelt fel arra, hogy egy hölgy orvosért könyörög, elájult a férje. „Néhány pillanaton belül ott voltam nála. - mondja .- Más segítők is jöttek, mint később kiderült mentőtiszt és nővérek, a Székesfehérvári Szent György kórház munkatársai. Azon nyomban intézkedtünk, hogy állítsák le az előadást. Az esti stadionban, síri csend uralkodott. Mikorra megérkezett a mentő, már visszahoztuk a beteget az életbe. Amikor a mentők elszállították, folytatódott az előadás. Amikor később a felesége jött megköszönni, mondtam, hogy újraélesztés közben valaki odaadott egy rózsafüzért, hogy tegyem be a férje zsebébe. És ha magához tér, ezt hordja mindig magával. Szóval a Gondviselés is velünk volt.”

Vendég:

  • Dr. Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója
  • Dr.Hubert János háziorvos Tapolcáról
  • Dr. Sirák András háziorvos Velencéről

Helyszín: Pallas Páholy / Budapest. Alkotmány u 15 /

Időpont: 2010. február 19 péntek 18.00

Mondja el saját történetét! Szeretettel várjuk!

A csodadoktor

Hogy a beteg ne ordítson a fájdalomtól. Embey doktor erre tette fel az életét. Jó néhányan ülünk a Pallas Páholyban a kamerák kereszttűzében. Ugyanis ennek a televíziós felvételnek a vendége 21 éve vezeti az Országos Onkológiai Intézet fájdalom ambulanciáját. B. Király Györgyi nem először hívja meg a doktor urat, mert annyira érthetetlen számára (és a világ számára), hogy miért nem tudnak többen erről a lehetőségről. Talán, ha a Hálózat televízió leadja, megint bővülhet azok köre, akik még életükben nem hallottak arról, hogy a fájdalmat nem kötelező elviselni. Ugyanis valahol az orvosi útvesztőben elakadnak a betegek, és hogy mégis felkeresik őt, az szinte csak a vak véletlen műve.

Embey doktor 1988-ban találkozott először Strassburgban azzal a megoldással, melyet idehaza is meghonosított. Olyan gyógy centrumot vezet, ahol eddig 4000 lábat mentett meg az amputálástól. El is nevezték „végtagmentő orvosnak”. Kérem az olvasót, hogy tekintsen el attól, hogy ezt a kezelést orvosilag elmagyarázzam. Nem titok, csak nem tudom jól visszaadni. Konyhanyelven: a gerincoszlop mellett fut egy ideg, mely az elzáródott érszakaszhoz vezet, melyet kiiktat. (Remélem, ő nem olvassa az írásomat!)
Majd Györgyi megkérdi tőle, hogy miért nem küldik hozzá a háziorvosok a betegeket?
Válasz: a házi orvosoknak nincs ideje még levetkőztetve megvizsgálni a betegeket sem.

- Elküldik gerincbántalom eseten a reumatológiára..A beteg előbb-utóbb sebészhez kerül, aki megállapítja a porckorong sérvet. Megműtik és csodálkozik rajta a beteg is, a sebész is, hogy a problémák nem szűntek meg. Ismerek olyan hölgyet, akit egy éven belül négyszer műtöttek! A porckorongsérv műtétek 90 százaléka felesleges! Így járt Johnny Halliday is, akit Párizsban operáltak. Visszament az Államokba és ott is megműtötték- immáron negyedszer - egyébként perli a párizsi orvosát, mert a fájdalmai, azóta sem múltak el. Csak az első műtétet nem kellene engedni! –összegzi a fájdalomspecialista.
A doktor úr két oldalán két gyógyult beteg ül. Egyikük Gabika, akinek eltört a keze, a műtétnél a fájdalomcsillapítót rossz helyre – egy ideggyökbe- szúrták a nyakába. Már ott elájult, és még 4 hétig ordított a fájdalomtól.

- Őt hogyan gyógyítottad meg? – hangzik a kérdés.

Trendi a korizmus

Hallottak már 70 feletti vén drogos patkányokról? Ha nem, akkor tessék figyelni. Január végén kétnapos konferenciát tartottak az ELTE Állam és Jogtudományi Karán, melynek témája az emberhez méltó halál volt. Itt szólalt fel dr. Matkó Ida egyetemi docens, aneszteziológus szakorvos, aki nem mellesleg a Szószóló Alapítvány elnöke.

- Bocsánat. Mi az a Szószóló Alapítvány?

- A Soros Alapítvány jóvoltából jött létre, azzal a céllal, hogy küzd, vagy inkább népszerűsíti a betegek jogait. Ennek köszönhető, hogy minden orvosi intézményben van ma már betegjogi képviselő. Mióta Soros kivonult, azóta nincs fedezet arra, hogy konkrét vizsgálatokat, kutatásokat folytassunk.

- Kik dolgoznak az Alapítványban, illetve hányan vannak?

- Most összesen hárman vagyunk, akik napi munkát végzünk. Rajtam kívül van egy jogász végzettségű munkatárs és egy bioetikus, aki bölcsész végzettségű.

- Bár nem ez a beszélgetésünk fő csapása, de érdekelne, hogy dolgozik-e még a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján, mint aneszteziológus?

- Nyugdíjba mentem az Egyetemtől, úgy küldtek el, hogy még nem értem el a „korhatárt”. Túl sok bírálatot fogalmaztam meg és az új embereknek meg nagyon útjában voltam. Most Kaposváron dolgozom, etikára okítok orvostanhallgatókat, a szakmát gyakorlom, szeretem csinálni…

- Mondana egy kis csokrot a kritikáiból?

Hölgyek riadó!

Veszélyben a szívünk!

Több, nagy vizsgálat igazolta, hogy a nők nem tudják: életük legnagyobb veszélye a szív- és érbetegség. Szív- és érrendszeri betegségek következtében több nő hal meg világszerte, mint rosszindulatú daganatok, tuberkulózis, malária és AIDS miatt együttvéve. A szív- és érrendszeri betegségek évente átlag 9 millió nő halálát okozzák. Szív- és érrendszeri betegségekben már évek óta több nő hal meg, mint férfi. Világunkban a koszorúér-betegség – hirtelen szívhalál, infarktus - minden esztendőben átlag 3.4 millió nő életét követeli, agyi katasztrófa, szélütés átlag három millió nő halálát okozza. A várhatóhoz képest többlet halálozás a Kelet-európai országokban a férfiak csoportjában 50 %, a nőknél viszont 80 %! A hölgyek mind többen tudják, hogy a nők szív- és érbetegség kockázata növekszik, de saját, személyes kockázatukat gyakran alábecsülik. Csak minden ötödik orvos van tisztában azzal: nagyobb annak a valószínűsége, hogy a nők valamilyen szív-és érrendszeri halállal fejezik be, mint a férfiak. Az Egyesült Államokban lényegesen ritkább, hogy a nők a koszorúér-betegség elsődleges vagy másodlagos megelőzése érdekében tennének valamit, és ez akkor is igaz, ha ilyen szempontból a nagy kockázatú csoportba tartoznak, például cukorbetegek. A változás korától a nők „rossz” LDL koleszterin vérszintje magasabb, mint az ugyanolyan korú férfiaké. Hatvan éves kor után a nők átlagos vérnyomása is magasabb, mint a férfiaké. Ha a has körfogat nőni kezd, minden egyes centiméter növekedés két százalékkal fokozza a szív- és érrendszeri események (infarktus, szélütés, hirtelen szívhalál) esélyét. A normál súlyú hölgyekhez képest a túlsúly 1.45-ször nagyobb kockázatot jelent a szívbetegség okozta halálra. Annak a hölgynek, aki nem mozog (akár sétál, fut, biciklizik, vagy úszik) rendszeresen, 1.58 százalékkal nagyobb az esélye, hogy szívbetegség miatt fejezi be az életét. Fiatal nők koszorúérbetegség-kockázata jelentősen növekszik, ha van egy- vagy több kockázati tényezője (korai szívhalál a szülők, nagyszülők között,) dohányzás, magas vérnyomás, cukorbaj, emelkedett vérkoleszterin szint, elhízás. A fiatal nők még ma is úgy vélik, hogy a rák számukra nagyobb veszély, mint a szív- és érrendszeri betegség. A cukorbeteg hölgyek szív- és érrendszeri halálozása nagyobb, mint az erősebb nem képviselőié. Ha fiatal nő kap szívrohamot, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfinak. Agyi katasztrófa után a nők maradványtünetei sokkal súlyosabbak, mint a férfiaké.

Lehet a sütitől fogyni?

A válasz igen, és ez nem vícc. A siker receptje: Végy egy őszinte, fogyni vágyó háromgyermekes anyukát, adj hozzá egy kis egészséges önkritikát meg humort, keverd össze az édességfüggőségével és a zabkása egyhangúsága okozta mély szomorúságával, és láss csodát: az eredmény egy olyan online receptgyűjtemény, amely 2009 év végére már 12.000 egyedi látogatót tud felmutatni – annyit, mint amennyit Magyarország vezető női portáljai teljesítenek!

Szoó Judit 2007 májusában döntött úgy, hogy „nem bírja elviselni a saját látványát” és elhatározta, hogy a ma oly divatos, kódok szerinti besorolás alapján átalakítja életét. Bő egy év alatt lassan de biztosan megszabadult csaknem 26 kilótól, eközben pedig szorgalmasan olvasgatta az internetes fórumokat, siker sztorikat , hogy újra meg újra erőt merítsen a folytatáshoz. Az egyetlen komoly gondot Judit édességfüggősége okozta. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha Judit hagyományos házi sütiket enne, ám azokat magas fehérjetartalmú liszttel és édesítőszerrel alakítaná át? A kezdeti próbálkozások (almás és meggyes álompite, túrókocka, túrótorta) sikerén felbuzdulva aztán jöttek a komolyabb kihívást jelentő beigli, zserbó, puncskocka, mézeskalács, melyeknek receptjét Judit saját weboldalán – www.szoojudit.hu – is közzé tett, melyet kizárólag csak a maga örömére hozott létre, hogy megossza tapasztalatait azokkal, akik még csak most indultak el a fogyás felé vezető úton. A honlap azonban két hónapos működés után önálló életre kelt és dacára annak, hogy egy hobby-weboldalról van szó, naponta záporoztak az olvasói levelek, gratulációk Judit felé. Judit újságíró férje, Péter fejéből pattant ki az ötlet, hogy ha a recepteknek ekkora sikerük van, készítsenek belőle receptkönyvet.

 Kor Kontroll Társaság

Partnereink