vissza

Hírlevél 2010. április 15.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Gyere fogyni a Pallas Páholyba!

2010. április 23., péntek

Azt mondják, az elhízás népbetegség. Ha szétnéz legszűkebb baráti vagy munkahelyi környezetében meg is tapasztalhatja, hiszen biztosan talál fölösleges kilókat cipelő ismerősöket, munkatársakat. A diétáknak pedig se szeri, se száma. Akárcsak a fogyókúrázóknak. A túlsúly viszont olyan állapot, amiből nagyon nehéz egyedül kikecmeregni. . A WHO az elhízást már olyan betegségnek tekinti, amellyel nem szabad magára hagyni a beteget. Nem véletlen, hogy sokan tekintik ezt remek üzletnek, hiszen a bajban lévőt könnyű rávenni, hogy csodaszert lásson a legkülönbözőbb dolgokban: számos tudománytalan elmélet, kúra, recept, segédeszköz kelleti magát a "fogyókúra biznisz" piacán.. De , hogyan csinálják a szakemberek? Hogyan fogyókúrázik Dr. Hubert János háziorvos, és hogyan Dr. Bakanek György életmód tanácsadó? Na, és mi lehet Csala Zsuzsa receptje? Miért nehéz lefogyni? Mért hagyják abba sokan a diétát? Mi a jojó effektus?

Erről is beszélünk következő összejövetelünkön a Pallas Páholyban. Vannak, akik elszántan diétáznak egész életükben, meg olyanok is, akik minden fogyókúrába belevágnak, de kellő kitartás híján olykor a dupláját szedik vissza a kínnal-keservvel leadott kilóknak. Sajnos a lakosság kétharmada küzd jelentős súlyfelesleggel a népesség negyven százaléka túlsúlyos, húsz százaléka pedig elhízott. Pedig ez nem elsősorban esztétikai kérdés, hanem az egészséget komolyan veszélyeztető állapot. Szív- és érrendszeri kockázatot jelenthet azoknak, akikre a hasi típusú elhízás jellemző, vagy magas a koleszterin illetve vércukorszintjük, sőt a daganatos betegségekre is hajlamosíthat.

Vendégeink: Dr. Hubert János háziorvos Dr .Bakanek György életmód tanácsadó Csala Zsuzsa színművész

Időpont: 2010. április 23. péntek 18.00

Helyszín: Pallas Páholy Alkotmány u 15.

A beszélgetésről televíziós felvétel is készül, ezért kérjük időben foglalja el a helyét!

Szeretettel várja a Kor Kontroll Társaság

Réka az új alelnök

2010. április 14., szerda

- Mi a kedvenc ételed?

- Zöldséges rizstészta, - Pad thai. A tésztát leforrázom, mogyoró olajban megpárolom a kockára vágott zöldséget, a rizstésztát leszűröm és összekeverem.

- Biztos finom. De ugye nem baj, ha nem próbálom ki, csak terjesztem…? Ezt Dr. Hargitai Rékának a Kor Kontroll Társaság legutóbbi közgyűlésén egyhangúan megválasztott alelnöknek mondom. A mosolygó barnaszemű doktornő rövid életrajza: 1994-ben végezett az Orvostudományi Egyetemen, egyből a László kórházba került, ahol hat esztendeig patológusként dolgozott. Ezt követően került az Egészségügyi Minisztériumba, ahol elsősorban prevenciós, betegségmegelőző programok és az EU csatlakozáshoz kapcsolódó témák szakértője lett, majd a Népegészségügyi Főosztály helyettes vezetője. 2006 óta az Országos Alapellátási Intézet a munkahelye, ahol részben a betegellátással, részben pedig prevenciós programokkal foglalkozik.

- Otthagytad az orvosi munkát, pedig a patológusok a krimikben a legtöbb rejtélyt megoldják. Miért mentél el irodistának?

- Azt gondoltam, hogy a prevenciós programok sokkal fontosabbak. Megelőzni egy betegséget fontosabb feladat mindennél. Abszolút hittem abban, hogy ezzel meg lehet váltani a világot.

- Mi volt a feladatod az EU-ban? 

A rák és a deutérium…

2010. április 10., szombat

A Korkontroll Társaság legutóbbi összejövetele előtt éves , egyben tisztújító közgyűlését tartotta meg a társaság. A hivatalos ülés - miért, miért nem- nagyon jó hangulatban, mosolyogva, igazán derűs légkörben zajlott, pont olyan volt, mint egy családi összejövetel, ami azt látszik alátámasztani, hogy a társaság valóban egy nagycsalád.
Aztán jött a fejbekólintás, ugyanis a közgyűlés utáni klubest címe: Gyógyítható-e a rák, azon belül is a prosztatarák? És mi köze van mindennek a csökkentett deutérium tartalmú vízhez?A két meghívott vendég, dr. Szűcs Miklós a Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinikájának orvosa, illetve Somlyai Gábor biológus-kandidátus a Preventa csökkentett deutérium tartalmú víz kifejlesztője.

Szűcs doktor , a társaság újonnan megválasztott- egyben tisztségében megerősített alelnöke- nem győzte hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett rák gyógyítható. Ergo akkor kellene felkeresni a szakorvost, amikor még panaszmentes az illető. Ez csak látszólag ellentmondás, hiszen a doktor úr szerint a 60-as férfiaknak minden évben rákszűrésre kéne menniük, még akkor is, ha senki sem küldi őket. Hangsúlyozta, hogy az urológiai szakrendeléshez nem kell beutaló, tehát a páciens nyugodtan felkeresheti urológusát. Ott az orvos kikérdezi, hogy volt-e családban már prosztatarák, ugyanis náluk gyakoribb az ismétlődés. Tekintettel arra, hogy a prosztata esetében egy lassan növekvő daganatról van szó, a kezdeti stádiumban műtéttel vagy sugárkezeléssel el lehet távolítani. Ha később kerül diagnosztizálásra, akkor már áttéteket okozhat. Ezt követően Szűcs doktor rengeteg idegen szót használt, mellyel a helyi sugárkezelés rejtelmeibe avatott be. Ilyen például a brachi terápia, amikor belülről tűzdelik meg apró izotópokkal a daganatokat. Ez a legújabb eljárás, a hagyományos sugárkezelés helyett. Egy kérdező azt feszegette, hogy ilyen esetekben az impotenciával mi a helyzet, a sugár hozzájárul-e kialakulásához? A gyógykezelés ezt nem befolyásolja, - mondja az orvos – de magához a betegséghez hozzátartozhat az impotencia a kialakulása. És hogy mi okozza a prosztatarákot? Ehhez sok tényező járulhat hozzá, a genetika, a környezet. Megfigyelték, hogy Ázsiában sokkal kevesebb ilyen eset van, ám ha az ott élő férfiak átköltöznek Amerikába, akkor „beállnak” a sorba, azaz növekszik a prosztatarákos esetek száma.

Rosszul és keveset alszunk

2010. április 14., szerda

Rosszul alszunk és nem eleget. Két magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert  adatokénál. A kisszámú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége – még súlyos panaszok esetén is – ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségről sőt, arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött  valamilyen  alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

A legújabb hazai egészségügyi honlap, a Napidoktor szervezésében ismert magyar alvás szakemberek elmondták: a megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya, számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát. Fáradtan nem lehet jól dolgozni, és ha autót vezet az ember , még életveszélynek is kiteszi magát.

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-ának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során. A legújabb - 2009-2010.évi - magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34 %, és 15%-kának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók  79 százaléka nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással: Európa alvástérképe.

Szexeljünk vagy együnk?

Fodor Miklós ”Szex újratöltve” című könyvében olyan szókimondóan ír, hogy ha prűd lennék, az első oldal után eldugtam volna a könyvét is, a témát is az ágy alá.

- Mit ért azon, hogy ha nem akarod, hogy vadásszanak rád, te magad se légy vadász?

- Mindkét nemnél vannak „pillanatragasztó” percek, nehéz lerázni őket, mert mindenáron nyomulnak, meg akarják szerezni a másikat. Fel kell ismerni a pillanatot, hogy mikor, kinél lehet esélyünk. Ez váltódik át a „vadászás” élményévé. A „feljössz hozzám, fel, rádumáltál” kapcsolatoknak ritkán van „egy érintésnél” hosszabb futamidejük.

- Egy helyütt azt írja, hogy a járásnak, a ringásnak mekkora szerepe van a szexualitásban.

- A férfiak azokhoz a nőkhöz közelednek inkább, akik jeleznek a testbeszédükkel. A szexis járás például önbizalommal teli nőt takar. A mutatós nők után megfordulnak a férfiak és a járásukat, a lábukat, a feneküket mérik fel egy kis vágyfantáziával színesítve. A járás, a csípő mozgása, a riszálás, többet jelez, mint az arc vagy az alak. Vágyfokozó járásra a legszebb extrém példa a Stan és Pan film egyik jelenetében, amikor a hölgy a lába közé dobnak egy vanília fagylaltot, és ő úgy rázza finoman magát a járásnál, hogy a fagyi észrevétlenül leessen.

- Még én is elpirulok kifejezéseitől. A „dugástól” kezdve a „mekkora a hímvessző” tabuknak számítanak, de Önnél mintha létjogosultságot nyernének.

- A legtöbb ember olyan sietősen űzi a gyönyört, hogy túlrohan rajta. Odáig eljutott a közgondolkodás, hogy legalább a futamidőt betartsák. Sokan képesek arra, hogy hosszan tartó élvezetekben részesítsék barátnőjüket, és ne egy rapid aktussal tudják le az aznapi penzumot. Nem feltétlenül az orgazmus a cél a szeretkezésben. Az élet fricskája, hogy önmagában a jó szex kevés egy jól működő párkapcsolathoz. Teljesítményorientált világunk szexuális életünkre is hat, sajnos, nem éppen előnyére. Még mindig kevesen értik, hogy a szexualitást tanulnunk kell. Nemi életünk fejlődését pszichológiai, kulturális és társadalmi tényezők alakítják. A szex hirdetésben már a férfiak is célpontok lettek, a potenciafokozókat, a hímvessző növelő csodaszereket és műtéteket már nyíltan ajánlják.
A hímvessző hossza 12 cm-től bármekkora lehet, nem ez határozza meg az orgazmus élményét, hanem a partnerek finom, egymást gerjesztő mozgástechnikája. A szex igazi csapatjáték, persze kétfős csapatban.

 Kor Kontroll Társaság