vissza

Hírlevél 2009. szeptember 14.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

A nyári szünet után ismét tájékoztatjuk a Kor Kontroll Társaság háza táján történtekről. Kérjük, ha szereti a zongoramuzsikát, és akar segíteni, most tegye meg!

Ezt a jótékonysági koncertet ne hagyja ki!

Egy gyermekét egyedül nevelő édesanya kéri segítségét. 17 éves fia speciális emésztőszervi betegségben szenved. Átmenetileg hónapokig csak egyetlen tápszert fogyaszthat, amelynek havi adagja 200 ezer forint. Súlyos az állapota Az anya egyetlen reménye egy külföldi gyógykezelés, amely megmentheti fia életét. Fellegi Ádám jótékonysági koncertjének bevétele a fiú mielőbbi kiutazását és gyógyítását kívánja szolgálni.

Fellegi Ádám jótékonysági koncertje

Egy súlyos, krónikus betegségben szenvedő gyermek megsegítésére és külföldön történő kezelésére ad jótékonysági koncertet Fellegi Ádám zongoraművész a Bálint Házban szeptember 14-én, hétfőn este 7 órakor.

Aki teheti, kérjük, jöjjön el a koncertre, melynek bevételét a gyermek egyetlen reményt adó külföldi gyógykezelésére, majd tanulmányai megsegítésére szánjuk. Belépődíjként ki-ki olyan összeget ajánljon fel, melyet e célra szánni tud.

Közvetlen anyagi segítség felajánlása a 06 20 326-1401-es mobiltelefonszámon lehetséges.

Adományokat a CIB Bank 10700244-08845207-51300009 számlaszámra lehet átutalni.

Köszönjük mindazoknak, akik szívéből még nem halt ki az irgalom és szeretet, akik készek egy élet megmentésére.

Dr. Bagdy Emőke
klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára

Bálint Zsidó Közösségi Ház
Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
Szombat folyóirat

Mire képes a fájdalomspecialista?

Szeptemberi összejövetelünk témája a fájdalom csillapítása. Bizonyára Önnek is fájt már a foga, migrén gyötörte, vagy éppen vesegörcs kínozta. A fizikai kínok megváltoztatják az emberi személyiségjegyeket és az élet minőségét is, aki szenved, szinte alkalmatlanná válik az együttélésre. Egy amerikai asszony például azért költözött el a férjétől, mert egyedül jobban el tudta viselni idegrendszeri daganatának eltávolítása után jelentkező elviselhetetlen, szúró fejfájását. Kell- e tűrnie a betegnek a fájdalmat? Kötelessége-e az orvosnak csillapítani? És vajon tudja-e?  Vajon aki megteszi az konzultál-e a beteggel, megbeszéli-e vele, hogy melyik kezelés a jobb a számára, azaz van-e lehetősége a betegnek a választásra?

Elegendő hangsúlyt kap-e a fájdalomcsillapítás Magyarországon, vagy inkább   hisztérikának tekintik a szenvedő beteget?

Vendégünk: dr. Embey-Isztin Dezső az Országos Onkológiai Intézet Fájdalom Ambulanciájának vezetője
                        és betegei  / közöttük olyan is, akinek ujjait mentette meg az amputációtól .

Időpont:         2009. szeptember 25. péntek 18.h
Helyszín:       Pallas Páholy
                        V. Alkotmány u 15.

Embey doktor fájdalom ambulanciáján csodák történnek. Hosszú tűvel beleszúr valakinek a gerincébe, és a beteg lila, szinte elhalt érszűkületes lába egyszer csak elkezd kifehéredni. Még a laikus számára is látszik, hogy megindul a vérkeringés. Lábakat ment meg az amputációtól ,és a gerinccsigolyák összeroppanásakor is segít. A csontritkulásról elnézően szoktunk beszélgetni, viszonylag ritkán hangzik el, hogy pokoli fájdalmat okozhat például a gerinccsigolyák összeroppanása. Olyan blokádot alkalmaz a szeméremcsontban, amit rajta  kívül nem túl sokan tudnak Magyarországon. Ha kíváncsi a  legkorszerűbb fájdalomcsillapítási módszerekre, jöjjön el a Pallas Páholyba szeptember 25-én!

Szeretettel várja a Kor Kontroll Társaság!

„CSEPPET SE SZÉGYELLD!”

Inkontinencia nap 2009. X. 9.

A rendezvényre a belépés ingyenes!
Helyszín: Csekonics Palota 1088 Budapest, Múzeum utca 17.

 

Ne szégyelld, inkább kezeltesd!

Ismeri Ön a Brüsszel jelképévé vált Manneken Pis, vagyis pisilő kisfiú szobrát? Akkor ismerkedjen meg párjával, a kevéssé ismert ugyancsak brüsszeli pisilő kislánnyal. A képből is következik: rendezvényünk az inkontinenciában szenvedőknek szól, életminőségük javítása, önbecsülésük helyreállítása érdekében. Előfordult már Önnel, hogy prüszkölt, vagy nevetett egy nagyot, és azon kapta magát, hogy bepisilt? Vagy olyan hirtelen tört önre egy intenzív, vizelési inger, hogy attól félt nem éri el időben a mosdót? Ha igen, látogassa meg az egészséges életet népszerűsítő, orvosokból, művészekből álló Kor Kontroll Társaság inkontinencia rendezvényét a Csekonics Palotában október 9-én.

Pályát kell módosítania?

Segít az ANEA Központ!

Az elmúlt, több, mint egy évtized jelentősen megváltoztatta a szakmákról, a pályán létről alkotott felfogásunkat, nézetünket és elvárásainkat. Új és új szakmák jelennek meg a felsőoktatásban. Egyre „divatosabbak” a különböző formában adaptálható képzések, pszichológus, jogász, menedzser, PR, kommunikátor stb. diplomák, és egyre kevésbé a zárt pályát „előjelző” szakirányok mint pl. az orvos, gyógyszerész, pedagógus, mérnök stb.
Közös azonban, hogy a diplomáig megszerzett ismeretek szinte éveken belül amortizálódnak. Szinten-tartó kötelező továbbképzések, kötelező és választható továbbképzésekkel tartható fenn a pályabetöltéshez szükséges ismeretanyag. Egyszóval életünk végéig tanulunk, vizsgázunk. Ez rendjén való. Az értelmiségi lét kötelez. Kötelez a nyitottságra, az új iránti igényre, a szakmai lét betöltésének igényességére. És mégis, mindazok,  akikre mindez az igényesség jellemző egyben jellemző egy jól kitapintható bizonytalanság, aggódás, szorongás is.

ANEA.jelentkezes.jpg

Kerüld el a három H-t!

Dr. Németh Attila pszichiáter  érdekesen , izgalmasan mesélt a Pallas páholyban a depresszióról. Mint később kiderült az orvoslás náluk családi hagyomány.

Édesapja Németh György belgyógyász létére a pszichoszomatika és a pszichoterápia területén vált ismertté. Tudományos alapossággal kezdte vizsgálni a területéhez tartozó rákos betegek kórlefolyását. Kereste az összefüggést a túlélési idő és a személyiségjegyek között; Rorschach teszteket vett fel, életeseményeket rögzített. Az 1960-as évektől jelentek meg nyugat európai folyóiratokban a karcinomák pszichoszomatikus vonatkozásairól szóló vizsgálati eredményei. A nemzetközi pszichoszomatikus tudományos társaság rendszeresen meghívta a kongresszusaira, fizették volna minden költségét, de a szocializmusban csak háromévente lehetett Nyugatra menni. Így is sikerült eljutnia a londoni és a párizsi kongresszusra, majd a kedvéért Jugoszláviában rendeztek konferenciát

- Ugyanis ide könnyebb volt kiutazási engedélyt kapni egy magyar állampolgárnak.

- Milyen hatást gyakorolt édesapja  az Ön pályaválasztására és szakmai pályafutására?

- Gyermekkoromban csak azt láttam, hogy állandóan dolgozik, éjszakai hívásokkal zaklatják, zűrös betegek járnak a rendelésre. Mégis mindig orvos akartam lenni. Szüleink le akartak beszélni erről a pályáról, ennek ellenére az öt gyermek közül négy orvos lett. Nyílván nem véletlenül. Édesapámtól kaptam a leghasznosabb útravalót az orvosi pályához. Azt tanácsolta, hogy ha jó orvos akarok lenni, akkor csak a 3 H-t kerüljem el. A 3 H a hülyeséget, a hiúságot és a hanyagságot jelentette. Látszólag ez evidensnek tűnik, de megfelelő önismeret mellett rájön az ember, hogy ebben milyen mély igazság rejlik.

Tisztelt Alapítóink,  tagjaink, és szimpatizánsaink!

Ezúton szeretnénk  arra kérni Önöket, hogy amennyiben még nem fizették be be a társaság alakuló  közgyűlésen megszavazott, 5.000 forintos  éves tagdíjat  a 2009-es esztendőre, tegyék ezt meg. A szóban forgó összeg  nélkülözhetetlen a Korkontroll Társaság gördülékeny, illetve hatékony működéséhez.

Bankszámlaszámunk: ERSTE Bank:* 11600006-00000000-16881606* honlapunkon is megtalálható,  de aki csekken kíván fizetni, kérjük jelezze Góczán András titkárnál (06-20-444-6264, goczan@gudo.hu).

Baráti üdvözlettel és  köszönettel:

B. Király Györgyi
         elnök

 Kor Kontroll Társaság

Partnereink