vissza

Hírlevél 2009. május 12.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

 

Kedves Barátunk!

Szeretnénk még sok olyan rendezvényt szervezni, - közben időseket támogatni- mint amiről ebben a hírlevélben olvashat.
Szeretnénk továbbá  eleget tenni missziónknak, azaz az egészséges életvezetés divatját megteremteni. Ehhez újabb egészségügyi ismeretterjesztő  televíziós filmeket készíteni, és  felvilágosító DVD-ket megjelentetni. Ezért kérjük, hogy adója 1 százalékával támogassa civil szervezetünket, a Kor Kontroll Társaságot

Adataink:
Adószám:18121496-1-41.
Bankszámlaszám:11600006-00000000-16881606
Nyílvántartásba vételi szám: 11 PK61/142/2005/2
Székhely: 1135 Budapest Csata u 8.

Támogatását köszönjük!

Nagy sikerrel zárult a Kor Kontroll Inkontinencia napja!

„Áttörést értünk ma el. Az érintettek itt most felvállalták az arcukat, nyíltan beszéltek a problémáikról.” – értékelte több résztvevő is a május 5-én a Kor Kontroll Társaság által szervezett Inkontinencia napot.

A rendezvényen, amelyen az Duna Palotában  több száz érdeklődő hallgatta a szakemberek hozzászólásait, a „szégyenbetegségről” azaz a vizeletvisszatartási zavarról volt szó. Arról a betegségről, amelytől több, mint 600 ezer ember szenved ma Magyarországon. Háromból kettő azonban nem fordul orvoshoz, és aki igen, általában az is több éves várakozás után, csak akkor, ha mindennapossá válik a probléma. Az ok pedig az, hogy a betegséget a legtöbben szégyellik, ami – bár nem helyes -, de végül is érthető, hiszen a betegek az egyik első illemszabályt „szegik meg”, amivel gyerekkorukban a szocializáció során találkoztak: nem pisilünk be. Pedig nem érdemes szenvedni, mert a betegek életminősége viszonylag egyszerűen jelentős mértékben javítható. Ez is kiderült a nyílt napon, melynek háziasszonya Bulla Bianka volt. Tabukat döntögettek, tévhiteket számoltak fel, meglepő őszinteséggel.

Van már programja június 6-án? Jöjjön velünk az Orczy kertbe!

„Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog!”

Todd G. Bucholz idézete az alkoholra, a dohányzásra és a szerencsejátékra is vonatkozik. Az orvosokból, művészekből álló Kor Kontroll Társaság rendezvénye segíteni próbál fiatalnak és idősebbnek abban, hogyan előzze meg, hogyan számoljon le a szenvedélyekkel, illetve hogyan tegye jobbá, hosszabbá, egészségesebbé életét.
A főváros szívében elterülő Orczy kertben, egy több ezer főt megmozgató sport és szórakoztató családi eseményre várjuk  június 6-án 10 órától-17 óráig.

Az agy titkainak tudója

Elállt a szavam Dr. Borbély Katalin önéletrajzától. És nemcsak azért, mert lenyűgözően hosszú. Hanem attól is, ami benne van. Beregszászon született ,  Ungváron végezte el az orvosegyetemet,  nukleáris medicinával foglalkozik.

- Minden orvosi léptedet az ukrajnai atomreaktor-robbanás vezérelte?

- Nincs semmilyen kapcsolat az orvosi pályám alakulása és az említett katasztrófa között.
Orvosi lépteimet leginkább az állandó keresés és a hivatáson belül oly fontos, folyamatos önfejlesztés, és a szakmák között áthidaló szélesebb tudás keresése határozta meg.

„Hálás vagyok a feleségemnek!”

A 70 esztendős professzor urat a Transzplantációs Klinikán találtam meg és nem az otthoni könyvtára mélyén. Igaz, májátültetéseket már nem végez, de teendői a klinikához kötik.
Nem tudok olyan országot, olyan tanfolyamot, olyan kitüntetést felsorolni, amelyben nem volt része. Szinte diadalút volt a munkássága.

- Sok új dolgot valósított meg, az Ön nevéhez fűződik a hazai vese és májátültetés. Ahogy kimondom a műtéteket, megborzongok és mégis kíváncsi vagyok rájuk.

- Hosszú út vezetett eddig. 1968-tól három évet töltöttem Algériában sebészként, ahol egy 120 ágyas osztályt irányítottam. Arabul csak a betegekkel tudtam néhány szót váltani, de franciául szinte kötelező volt megtanulni. Miután levizsgáztam franciából, megpályázhattam egy ösztöndíjat, melyet megkaptam minden protekció nélkül. Ugyanis a háború óta nem szakadtak meg a tudományos kapcsolataink a franciákkal.

 Kor Kontroll Társaság