vissza

Hírlevél 2009. június 05.

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

Van már programja június 6-án? Jöjjön velünk az Orczy kertbe!

„Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog!”

Todd G. Bucholz idézete az alkoholra, a dohányzásra és a szerencsejátékra is vonatkozik. Az orvosokból, művészekből álló Kor Kontroll Társaság rendezvénye segíteni próbál fiatalnak és idősebbnek abban, hogyan előzze meg, hogyan számoljon le a szenvedélyekkel, illetve hogyan tegye jobbá, hosszabbá, egészségesebbé életét.
A főváros szívében elterülő Orczy kertben, egy több ezer főt megmozgató sport és szórakoztató családi eseményre várjuk  június 6-án 10 órától-17 óráig.

A betegre mosolyogni kell

„ A betegre akkor is mosolyogni kell, ha nem érzem jól magam „ - állítja Dr. Kékes Ede kardiológus a „ Ne légy a rabja” című családi nap egyik szereplője.

Mindig meglepődöm amikor  félelmet észlelek a magán egészségügyi intézmények iránt.  Pedig szigorú munkatempóban ugyan, de aki a munkáját becsületesen elvégzi annak semmitől nem kellett tartania.  Sőt, nagyobb juttatásban részesülnek munkatársaink, mint az állami szektorban. Ez az érem egyik oldala. A másik?  Mint az IMC orvos igazgatója  kijelenthetem, hogy aki nem megfelelően viszonyul a beteghez, az nem maradhat nálunk. Mosolyogni még akkor is kell, ha nem érzem  jól  magam. Hogyan kezdődött?,
Negyven évet a Haynal Imre orvosegyetemen töltöttem, mint kardiológus. Az Egyetem fénykorában az orvos továbbképzés bástyája volt és kiváló tanárok sorát adta nemzetünknek. Ott tanultam diagnosztizálni a betegségeket,  előadást tartani és tudományt művelni.

Aki sokáig szeretne élni….

Puskás Artúr 20 évig kosarazott, ma az egészséges életmódot hirdeti. Amikor először jelentkeztem nála telefonon, akkora volt a gyerekzsivaj, hogy alig értettük egymás szavát. Gyorsan megbeszéltük, hogy egy nyugalmasabb időpontban próbálkozunk. Ám ebben a „nyugalmasabb” időpontban is háttérzajként ott maradt a gyerek-hang.

- Hány gyerek hangját hallom?
- 3-ét, - mondja hajdani kosárlabdás élsportoló -. Főleg persze a legkisebbét, Kadosáét, aki most 1 éves. A középső Szaffi a maga három és fél évével, a legöregebb pedig a négy és fél éves Bendegúz.
- Ma Ön volt ma a bébiszitter?
- Nem. Én az apukájuk vagyok. Kötetlen munkaidőben dolgozom, teljesen a magam ura vagyok. Életem fő célja, hogy sokat együtt lehessek velük.

Mit vizsgál a hatástani gyógyszerész?

Dr .Kolos Mária sokat tud a daganatos betegségekről és szereti a sárga rózsát. A szakgyógyszerész asszonyt nem volt könnyű elérni. Hol egy sürgős tudományos konferencia megszervezése, hol egy személyes vidéki konzultáció állt az utunkba. Amikor végre „összejöttünk”, akkor is érződött hangjában az elfoglaltság és sietés vágya.

- Hova rohansz?
- Nehéz elmondani, az a baj, hogy jelenleg kevesen vagyunk a Merck Serono Onkológiai üzletágban. Nem egy feladatot látunk el, hanem párhuzamosan többet. Mindegyik nagy odafigyelést igényel. Amikor befejezem, illetve be soha nem tudom fejezni, csak pillanatnyilag abbahagyni a munkát, akkor meg rohanok az unokáimhoz. Ők segítenek abban, hogy mentálisan teljesen friss állapotban ugorjak majd neki a következő feladatoknak.

Próbáljon ki egy gasztronómiai költeményt!

A Bajai Kórház több mint száz éve működő pszichiátriai osztályának munkatársa kiváló halászlét főz. A szakács neve pedig Hal. Hal Viktor.

- Kérem, ne vegye neveletlenségnek a kérdésem, de milyen ezzel a névvel élni Baján?

- Hogy is mondjam… sajátságos. Az iskolában voltam keszeg, snicig, ponty, harcsa, cápa, bálna és így tovább. A legvidámabb ehhez kapcsolódó történet az volt, amikor 26 éves koromban egyik este csengettek ajtómon. Három fiatal érkezett, keresték Hal urat. Kiderült, hogy az akkor még működő építőtáborból érkeztek, ahol a vetélkedő fődíját annak a csapatnak ígérték, amelyik a legnehezebb élő halat mutatja be. A többiek a vendéglőkben kéregetett keszegeket, ők pedig fellapozták a telefonkönyvet. Elvittek a táborba, ahol az én csapatom nyert (két láda sört), amikor 78 kilós halként bemutattak.

 Kor Kontroll Társaság