vissza

Hírlevél 2009. december 22

Részletekért kattintson a címre, vagy keresse fel a www.korkontrolltarsasag.hu oldalt.

A fogával ássa meg az ember a sírját!

Nemcsak racionális dolgok vannak. Az is létezhet amit nem tudunk megmagyarázni. A Korkontroll Társaság legutóbbi összejövetelén, a Pallas Páholyban olyan dolgokat hallottam, amiket egy életen át nem fogok elfelejteni. Hogy követem- e, a hallottakat, az más kérdés. B. Király György ismét olyan előadókat hívott, akik megdöbbentették a hallgatókat. A vendégek között ezúttal is ott volt dr. Bakanek György, a reikivel gyógyító Halász Zsóka , valamint Sebestyén Szilvia a makrobiotika „anyja”. Ő az első magyar Közép-Európai Makrobiotika Oktató és Szolgáltató Központ igazgatója. Intézetében oktatók, tanácsadók és főzőtanfolyamok segítenek az érdeklődőknek. A makrobiotika görög kifejezés, szó szerinti fordításban: hosszú életet jelent. A gyógyíthatatlannak nevezett betegségek gyógyulási alternatíváját ígéri. George Oshawa és Michio Kusi professzorok állították össze a tradicionális japán étrendet, a jin és a jang energiák/ ételek/ egyensúlyának figyelembe vételével. És tessenek csak arra gondolni, hogy hol élnek a világ legidősebb emberei? Hát Japánban, ahol az átlagéletkor a 82 évet is meghaladta.

Szilviából kérdés nélkül is ömlik a szó! Hát, még amikor Györgyi megkérdi tőle, személyes indíttatásból kezdett-e foglalkozni a makrobiotikával?

- Igen. Nagyon beteg voltam. Az emésztőszerveimmel volt probléma. Annyira, hogy már nem tudtam felkelni. Fél évet jósoltak nekem. Aztán a sors úgy hozta, hogy találkoztam egy barátnőmmel, aki bemutatott valakinek, aki a makrobiotikával foglalkozott. Mindent megtanultam tőle. Felgyógyultam. Akkor megfogadtuk a kislányommal, ha felépülök, átadom majd a tudásomat másoknak is. Később az Egyesült Államokban diplomát szereztem táplálkozás tudományból.

Szilvi a makrobiotika „nagyasszonya”

A fenti nagyasszony kifejezést nem is kellett volna idézőjelbe tennem, mert Sebestyén Szilvia nem jelképesen az, hanem konkrétan. Végighallgattam egy előadását a Korkontroll Társaság legutóbbi összejövetelén, és amit mond, és ahogy mondja ez felkeltette az érdeklődésemet.

- Említetted, hogy milyen sok szakmád, munkahelyed volt. Milyen iskolákat jártál ki ezekhez?

- A közgazdasági érettségit együtt tettem le a zeneiskolaival. Diákkoromban sok zongoraversenyen vettem részt. A Zeneakadémián készülő rádió felvételeknek, én voltam a zongorakísérőjük. Közben elvégeztem népművelő szakot, a zenetanár szakot, így karvezetői képesítést is szereztem. Voltam népművelő, zenetanár majd saját céget alapítottam, ami a szervezetfejlesztéssel, és képességfejlesztő-kommunikációs tréningekkel foglalkozott. Ezután megbetegedtem. Felszámoltam a cégemet és elkezdtem tanulmányaimat a japán Michio Kushi professzor Intézetében. Aztán alapítványt hoztam létre, melynek segítségével hirdetjük az „igét”.

- Hoppá és mi lett a betegségeddel?

- Legalább 30 éve a teljesítőképességemet visszahúzta, a napjaimat befelhősítette egy emésztőrendszeri probléma. Kellemetlen tünetekkel járó bélpanaszaim voltak, gyomorgörcsök, puffadás, majd a végén véres nyálkás széklet. Ilyenkor diagnosztizálják a vastagbél különböző megbetegedéseit. Ezen kívül folyamatosan urológiai problémáim is voltak, amelyek egy hetes kórházi ápolás után tünetileg elmúltak. A gyökér-ok megmaradt és persze évről-évre komolyabb panaszokat okozott. Ez is elképesztő fizikai fájdalommal, rosszulléttel járt.

Ezt egye, ha veseköve van!

A veseproblémák (vesehólyag-gyulladás, vesekő, vizelettartási nehézségek) szinte mindennaposak a modern, civilizált társadalmakban.

A vese megbetegedéseire gyógyírt jelent a finomított gabonák (lisztből készült termékek) helyett a teljes gabonák, például a barnarizs fogyasztása. A barnarizst búzával, árpával, kölessel is keverhetjük, 5:1 arányban. A hajdina, a vadrizs, és más fekete, illetve sötét színű gabonák, valamint a tengeri algák, különösen a kombu, remekül erősítik, táplálják a vesét és a hólyagot.

Kerüljük a péksüteményeket (kivételt jelentenek a teljes őrlésű lisztből készült tésztafélék), a vesét, és az egész szervezetet legyengítő egyszerű cukrokat (kristálycukor, porcukor, méz, csokoládé), a túlzott só fogyasztást , illetve az állati eredetű ételeket. Limitáljuk az olajos magvak fogyasztását is (a fekete szezámmag és a szelíd gesztenyekivételt képez)!

A babfélék különösen erősítik az urológiai szerveket, fogyasszuk őket rendszeresen! A kisebb méretű babfélék (azuki bab, fekete szójabab, csicseri borsó, lencsefélék) a vese gyógyításában nagy szerepet kapnak.
A zöldségek közül igen jó szolgálatot tesznek a gyökeres és szárított zöldségek (szárított jégcsapretek, szárított shiitake gomba), és a kelkáposzta. A hosszan érlelt savanyúságok (savanyú káposzta) gyógyító hatásúak, erősítik a vesét.

Andrea az izmokat „faggatja”

Szerintem néhány éve még a kifejezést sem ismertük. Ha valaki azt mondta volna, hogy megy kineziológushoz, arra gondoltam volna, hogy a Holdra megy vizet keresni. Vajon mi történik velünk és a világgal? Mit kell még megtanulnunk, besöpörnünk, újraértékelnünk az agyunkban?

Dénes Andrea kineziológusra a Kor Kontroll Társaság egyik estjén figyeltem fel. Ott ült az előadók táborában, és amikor rákerült a sor, kihívott egy nézőt és rajta mutatta be képességét. Az izomzatából tudta, hogy mikor mond igazat az illető, és mikor lódít. A kíváncsiságomat annyira felkeltette, hogy „becsengettem” hozzá.

- Mindenki élete egy kész regény, vágj bele a sajátodba.

- Először képesítés nélkül foglalkoztam gyerekekkel az óvodában, aztán nappali tagozaton elvégeztem a főiskolát. Óvodapedagógus lettem, így más szemmel is megfigyelhettem a gyerekeket. Rájöttem, hogy a mozgás és az értelmi fejlődés hogyan függ össze. Erre kerestem a válaszokat. Az biztos, hogy ez a válaszkeresés igen közel állt hozzám.

- Aztán?

- Aztán rájöttem, hogy mivel nincsenek saját gyerekeim, hiányzik a tapasztalás ahhoz, hogy jó pedagógus lehessek. Át is kell élni a dolgokat, nem elég az irodalom hozzá. Az első fiam 1991-ben, a második 1994-ben született. A fiaimat ajándéknak tekintettem, hiszen van egy olyan rendszer a fejemben, amivel az ő életüket meg tudom alapozni. A legfontosabb első hat évet erre tudtam áldozni. Kialakítottam a napirendet, az életmódot, tudtam arról, hogy milyen fontos a mese, a mozgás. Mindenről volt tudásom. Nekik egy életre szóló alapot sikerült átadnom.

- Valamiért mégis szomorúság árad a szavaidból.

- Egy nem szép napon úgy éreztem, hogy a saját gyerekeim kicsúsznak a kezemből. A kicsinek tanulási zavarai lettek. Csecsemő kora óta észrevehető volt, hogy kimaradtak nála mozgásfázisok. Ezért agyi funkciói is elmaradtak. Orvos nem tudott mit mondani, tehát olyan 8-9 éves korában elvittem Zalánt egy kineziológushoz. Segített valamennyit. Ráadásul díszgráfiás is volt, felmentették az írás alól, pedig én nem akartam felmentetni.

Menjen ki Óbudára…

Igaz, nem egy jó túrós csuszára mentem, hanem engedve egy meghívásnak, melyet a Psychoeducatio-Léleknevelés Alapítványtól kaptunk. Seres Rezső és Puccini. Hogy mit keresnek egymás mellett? Ülünk vagy százhúszan az Óbudai Társaskör színháztermében, amikor Füredi professzor beköszöntő szavai után a „pódiumra” lép Fekete Sándor professzor. Elöljáróban elmondja, hogy csak zene lesz, mert a videó-képek elvesztek a számítógép rendszerében. Alighogy ezt bejelenti, máris van videó kép is, meg zene is. Jól kezdődik.

Magasröptű és ívű előadásában az öndestrukciót „faggatta” arról, hogyan jelenik meg a zenében az operától a heavy metalig. Hiszen a zene taktusról taktusra letükrözi korát, hat és visszahat. Például a heavy metal előidézhet erőszakot, feltételezi a szubkultúra működését. Hozott egy másik példát is, akit viszont „jól ismerek” úgy hívták, hogy Seres Rezső. A Szomorú vasárnap című dalának hatását veszélyesnek titulálták. Mint mondja, az angol fordítás veszélyesebb lehetett, mint a magyar. Ekkor bejátszott egy klipet, mely Amerikában készült és a dalról szól. A kisfilmben szomorú virágok harvadoznak, reményt vesztett emberek tengnek-lengnek. Szuicid (öngyilkosságra hajlamos) az ember és természet egyaránt. Mint tudjuk, a kispipás Seres öngyilkossággal vetett véget életének.

A professzor úr aztán végigment jó néhány operistán, is, szóba került Berlioz és Puccini is. Puccinit teljes egészében dr. Rihmer Zoltán professzor volt hivatott bemutatni. Előadásának címe: Puccini és az öngyilkosság. Ő viszont hívott fellépő művészt, Kukely Júliát, aki a Magyar Állami Operaház Liszt-Melis díjas magánénekesnője. Sőt magával hozta Dénes Istvánt, az Operaház karmesterét zongorakísérőnek.

Rihmer bevezetőül elmondta, hogy Puccini mindkét szülője operaénekesi működést szerzett, de soha nem szerepeltek. Egész gyerekkorát operák között töltötte. Édesanyja találta ki, hogy legyen zeneszerző. (Közben képet látunk a Lucca-i szülői házról.) Puccini nagyon is szófogadó gyerekként, világhírű zeneszerző lett.

 Kor Kontroll Társaság

Partnereink