vissza

Védett férfiak

szept
6
2007

A cím akár plágiumnak is tűnhetne, hiszen hasonló címen Merle világhírű regényét tarthatjuk számon számon. Mégis találó és ideillő, mert a Kor Kontroll Társaság legutóbbi, szeptember  6-án megtartott teadélutánján a védelemre szoruló erősebb nemről esett szó. Mitől és miért is kell védeni a társadalom férfitagjait? Egyáltalán őket kell- e védeni, vagy esetleg minket nőket? Nos, B.Király Györgyi műsorvezetésével fény derült az okokra. Az asztalnál dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár, dr. Eisler Olga pszichiáter  és Bisztray György a Nordic Walking világbajnokság egyetlen magyar férfi résztvevője  foglalt  helyet.

A rémítő adatok tükrében rádöbbentünk,  hogy a közöttünk élő férfiak 59 százaléka éri csak meg  hatvanadik születésnapját, a maradék 41 százaléknak egész egyszerűen nincs ideje megöregedni, merthogy 45 és 65 éves kora között távozik az élők sorából. A tények mögött biológiai állapot, genetikai adottság és rengeteg társadalmi gond húzódik meg. Bagdy Emőke a maga lendületes, vitális módján többek között arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a poszt szocialista országokhoz képest - mint például Románia, Bulgária, Lengyelország, a volt Szovjetunió -  hazánk e tekintetben az élre tört.

Kétes dicsőség ez, mint az öngyilkossági statisztika, mellyel annak idején az első helyét értük el. Ha jól belegondolunk a  24. órához érkeztünk, van mit tennünk a korai halálozás ellen.
A férfiak korai távozását kiváltó okok között előkelő helyet foglal el a stressz. Megjegyzendő, hogy éppen augusztusban Budapesten rendezték meg több, mint ezer résztvevővel e témakör világkonferenciáját. A tudósok 200 előadást hallgattak meg és 40 szekcióban vitatták meg azokat. A stressz következménye a fokozott dohányzás, az alkoholfogyasztás, a munkamánia és a drog, mindez magában hordozza a családi konfliktusokat és azok következményeit. Eisler Olga szerint a presztízsvesztés, a társadalmi hierarchián való lecsúszás jobban megviseli az alacsony végzettségűeket, mint a diplomásokat. Ők ugyanis, nem rendelkeznek a lelki megküzdés képességével, úgy vélik, mindent a testtel kell megoldani, bele is betegszenek helyzetükbe sokkal hamarabb, mint tanultabb férfitársaik. Megismerkedhettünk az anómia fogalmával, ami azt jelenti, hogy értékvesztett társadalmunkban, sorra-rendre meg kell sértenie a törvényeket, paragrafusokat annak, aki boldogulni akar, ez pedig mérgezi a lelket.
A cél tehát a sikeres öregedés. Ehhez meg kell, maradjon az emberben a kíváncsiság a világ dolgai iránt, továbbá a célképzés, valamint az élet értelmébe vetett hit.

Bizonyítható az összefüggés – állította Bagdy Emőke - az értelmesen tervezett életbe vetett hit, valamint a ritkább megbetegedések között. Hamarabb feladja, hamarabb lesz depressziós, majd produkál egyéb testi tüneteket is, aki nem képes célokat tűzni maga elé. Az is kiderült, hogy a rossz, meg a jó párkapcsolat is befolyásolja az életkort. Egy svéd - magyar összeghasonlító elemzés szerint a magyar férfiak jobban szívűkre veszik a rossz házasságot, a rossz élettársi kapcsolatot, és könnyebben kapnak szívinfarktust, mint svéd társaik.
Dr. Eisler Olga beszélt arról, hogy a férfiak sérülékenyebbek a nőknél. Értékvesztett korunkban nehezebben alkalmazkodnak a környezethez. A nőknek több az érzelmi muníciójuk a bajok elviseléséhez, ráadásul a tipikus női szerep- anya, feleség/ erősít bennünket.
Következzenek az egészségvédő faktorok. A legfontosabb a fészek meleget nyújtó család, melynek tagjai odafigyelnek egymásra, törődnek a másikkal, érzik egymás szeretetét. Bármilyen meglepő, bizonyos értelemben a számítógép is  védi az idősödő férfiakat. Rengeteg információhoz jutnak, így tájékozottnak  a világ aktuális történéseit jól ismerőnek, frissen informáltnak érzik magukat.
Korábban ismert volt a néhai sportriporter és humorista Peterdi Páltól származó jelszó: a láb mindig kéznél van. Tehát a gyaloglás nem kerül pénzbe. Gyakorolni azonban csak jó levegőn, zöldövezetben érdemes.

A védett korban lévő 55 esztendős Bisztray György egy új sportágról a nordic walkingról mesélt, sőt be is mutatta azt. A résztvevők nem kis derültségére három férfi néző kezébe nyomta a botokat, és tíz perc alatt megtanította őket a laza, ruganyos járásra. Az Észak-Európából indult sportos gyaloglás a sízők nyári edzéséből alakult ki, sepciális strapabíró, egészséges felépítésű cipő és két speciális, csuklón tartott bot szükséges hozzá. A botokkal valósággal "négylábra ereszkedve" a testsúly áthelyezésével válik könnyebbé a túra. A mellkas kiemelkedik, a gerinc kiegyenesedik és a tüdő kitágul. Az eredmény nem marad el, és mint, hallottuk elkezdeni sosem késő.
A gyaloglás azonban úgy az igazi, ha társas körben történik, az emberek közben beszélgetnek egymással és azonos ritmust felvéve róják a kilométereket, ilyenkor ugyanis agyhullámaik is egymásra hangolódnak. A társas mozgás  egészségvédő hatású, csakúgy, mint a baráti kapcsolatok, a közösségi programok, a családi események, az önkéntes összejövetelek mások javára.

Várhegyi Andrea

Partnereink