vissza

Újra indul „Az év praxisa a Kárpát-medencében „pályázat

ápr
25
2012

Van egy története? Akkor mától ajánlhatja kedvenc háziorvosát!
Az Országos Alapellátási Intézet immáron harmadszor írja ki pályázatát, hogy erősíthesse a hazai, illetve a határon túli háziorvosok és nővérek presztízsét, megbecsülését. „Az év praxisa a Kárpát - medencében 2012” pályázat megújult portállal mutatkozott be ahol a régi és az új zsűritagok tapasztalatainak összegzése is várja az olvasókat.
Bár a kezdeményezés 3 éves, a szándék, hogy megjutalmazzuk a legjobb praxisokat: már több évtizedes. Idén is, mint tavaly a nemzethez tartozásra tesszük a hangsúlyt, így a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé, hiszen a Kárpát-medencében azonos közegben élünk- mondta Dr. Balogh Sándor ötletgazda az Országos Alapellátási Intézet igazgatója , a zsűri elnöke évnyitó sajtótájékoztatójukon. - Mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani a zsűritagoknak, hogy elvállalták a felkérést. Mert a hitelességük a garancia arra, hogy a pályázatok jó kezekbe kerülnek. Ez a díj egy elismerés, egy simogatás, egy vállon-veregetés a háziorvosok munkájának viszonzásául. A díjjal a fiatalabb generációnak is üzenünk. Hogy gyertek, szükség van rátok. Ha kiesik a most praktizáló generáció, pótolhatatlan veszteség éri a rendszert. Mert elöregedtünk, jómagam fiatalnak számítok 60 évesen. - Azzal folytatta, hogy ő maga sem gondolta, hogy ekkora sikere lesz a kezdeményezésnek.
A sajtótájékoztatón Bakonyi Péter a Duna Televízió intendánsa, programigazgatója, Dr. Kasler Miklós professzor az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, és Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológus Társaság leendő elnöke képviselte a 13 tagú zsűrit. Volt köztük egy „kakukktojás” is, méghozzá Oszvald Marika operettprimadonna személyében, aki boldogan vállalta a zsűritagságot és a pályaművek elolvasását.
B. Király Györgyi főszervező hangsúlyozta az alapellátásban dolgozó orvosok és nővérek óriási felelősségét, mondván egyáltalán nem mindegy, hogy egy beteg drága és kacifántos, vagy egyszerű és olcsó beteg utat jár be, neki sem, és az egészségügynek sem. És bár az orvos felelőssége óriási, megbecsülése korántsem az, ezen próbál változtatni a mozgalom.
Kasler professzor így folytatta:
-A Kárpát-medencében kialakult több száz éve egy klasszikus orvosi gyakorlat, ami mostanában veszélyben van. Bizonyos helyeken úgy tetszik, hogy a hagyományos gyógyítóból egészségügyi szolgáltatás lett. Ebben a mozgalomban azt tartom fontosnak, hogy egy értékvesztett világban „értékhelyreállító” funkciója is van., hogy az orvos-beteg bizalom helyreállítását díjazza az Év praxisa pályázat.
Bakonyi Péter a Duna Televízió képviseletében a következőket tette hozzá:
- Megtiszteltetésnek veszem, hogy itt lehetek, hogy a magunk módján segíthetünk ennek a pályázatnak világgá kürtölésében. Legnagyobb érdeme a kezdeményezésnek, hogy szinte misszióként összehozza a Kárpát-medence népeit. A kultúra, a sport vagy ez a pályázat sokkal jobban képes összekovácsolni az embereket, mint a politika. A tavalyi pályaművekből az derült ki, hogy az emberiesség legalább annyira fontos, mint a szakmai tudás. Nem a diagnózisokat emelték ki, hanem azt, ha külön figyelmet kaptak orvosuktól. A többi tévé tele van rossz hírekkel, mi pedig a jó hírek sorában szívesen adunk hírt erről a pályázatról.
Oszvald Marika operett színésznő arra a kérdésre, hogy miért vállalta el azonnal a felkérést, így felelt:
- Vannak olyan orvosok, akik a betegeket munkaeszköznek tekintik. Azokat gondolom, nem díjazzák a betegeik. Számomra az orvos egy Szent Ember! Minél több olyan helyzetet kell számukra teremteni, hogy kiderüljön a tudásuk, az emberségük.
Dr. Kiss Róbert kardiológus főorvos elmondta, hogy tiszteli és becsüli a házorvosokat, hiszen felesége háziorvosként dolgozik, és ő maga is eltöltött ezen a pályán némi időt.
- Vallom és hiszem,- állította - ha a háziorvos jó, akkor a betegnek nincs is szüksége más orvosra! Ha nem tesznek rájuk óriási adminisztrációs terheket, bizonyára több idő jut egy-egy betegre. Annak pedig, hogy a pályázatot kiterjesztettük a Kárpát-medencére több hozadéka van. Itt van mindjárt a nyelv. A páciens a saját anyanyelvén mondhatja el panaszait, melyre egy magyar nyelvű orvos adhat gyógyító választ.
Dr. Sándor Edit a Pharma Nord orvos igazgatója, Bagosi Gabriella az Innomed leányvállalatának vezérigazgatója, valamint Farkas György a 77 Elektronika képviseletében arról számolt be, milyen jutalmakkal segíti elő cégük a nyertes háziorvosok elismerését.
Az Országos Alapellátási Intézet április 24-től várja a betegek, a kórházak, a civil szervezetek, az ÁNTSZ tiszti főorvosok ajánlásait megújult portálján.

www.azevpraxisa.hu