vissza

Szemembe nézz!- Mi az a Makula degeneráció?

ápr
26
2008

A Kor Kontroll Társaság ezúttal megint egy nagyon érdekes témát tűzött programjába. Meghívtak két szemészt, úgymint dr. Daróczi Jánost és dr. Szentkirályi Bélát. Hogy ne boruljon fel az egyensúly a férfiak javára, B. Király Györgyi maga mellé vette Monspart Saroltát és máris a téma közepébe voltunk. Sacinak ugyanis a romló szemről eszébe jutott a szemüveges hölgyek keserve, miszerint ha levesszük a szemüveget, akkor sem tudunk sminkelni, ha fent hagyjuk, akkor meg pláne. Értékes hozzászólását derültség követte, majd elmélyedtünk komolyabb dolgokba.

Megtudtuk, hogy a makula degeneráció (más néven sárga folt) a szemfenéken tudja kifejteni káros hatását, meglehetősen hosszú folyamat alatt. Ám ha kifejti, akkor semmi nem állíthatja meg. Ráadásul a két szem követi egymást jóban-rosszban. Ha viszont időben kerül orvoshoz a beteg, akkor a tendenciát le lehet lassítani, illetve megállítani. Erre vannak kitűnő gyógyszerek Bár még nagyon kezdetlegesek a kísérletek, de azok is vannak! Mikro-csippek behelyezése lehet a távoli jövő gyógyító útja.
Nem véletlenül végeztek egy felmérést, mely szerint a megkérdezettek 40, 32, 31 százaléka választana inkább másik betegséget, lennének inkább cukorbetegek, impotensek, vagy süketek! Ugyanis a hozzánk eljutó információk 75 százalékát a szemünkkel szerezzük be!!!  
Ekkor a nézők között kiosztottak egy kis segédeszközt, (Amsler rács) melybe belenézve 20 másodperc alatt fel lehet állítani a diagnózist. Azért tart ilyen soká, mert mindkét szemmel külön-külön ajánlatos belenézni. Aki látja a rácsokat azzal minden rendben, akiknek szakadoznak a rácsok, az rohanjon orvoshoz.
Milyen betegség ez, amiről eddig a laikusok alig hallottak? Több minden magyarázhatja. Először is jóval tovább élünk, mint eleink. Ártalomnak tekinthető, ahogyan élünk, a dohányzás is bűnös lehet a kialakulásában. A túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbaj szintén „besegít”. Még egy rossz hír: a nőkre jellemzőbb, mint a férfiakra, és nem feltétlenül korfüggő. Annyira nem, hogy hangsúlyt is kapott, ha az ember megöregszik, nem feltétlenül szükséges kellék hozzá a látásromlás.
Most már elég a riogatásból, jöjjenek a sárga folt ellen ható „fegyverek”.
Ilyen például a cékla, a spenót, a színes kaliforniai paprika, répa. Vagy mint ahogy Szentkirályi doktor mondta: színes élet, színes étel. Merthogy az ezekben lévő antioxidánsok gátolják a szabadgyökök felszabadulását. Eztán rögtön meg is cáfolta magát, mert hozzátette, hogy a mai gyümölcsökben, zöldségekben kevés a tápérték, és azért javallt, hogy mindenki állítson össze saját magának egy portfoliót a táplálék kiegészítőkből. Legyen benne okvetlenül Omega 3, mely megtalálható az olívaolajban, a lenmagolajban, a halolajban. Nem javasolja a napraforgó olajat! Tíz deka tengeri hal többet ér, mint fél kiló dunai. A napozás – mint olyan sok testrészünknél – itt is szóba került. Tilos napszemüveg nélkül napozni! És akár tetszik, akár nem naponta fél óra sport igen jó hatással van nemcsak a szemünkre, hanem valamennyi testrészünkre.
Hogy érdemes-e megfogadni a tanácsokat? Döntse el ki-ki maga. Hazánkban 500 ezer ember, Európában 12 millió, az USA-ban 40 millió makula degenerációt regisztráltak. Mi ez, ha nem vészharang? 

Bozsán Eta