vissza

ÖN MENNYIRE ROSSZMÁJÚ?

máj
28
2008

A Duna palotában rendezett nyílt nap legváratlanabb eseménye a Transzplantáltak Szövetségének vetítése volt. Szalamanov Zsuzsa kérésére szívet melengető képsorokat láttunk a Szervtranszplantáltak Bangkoki  Világjátékának felkészítő edzéséről. Szép arcú, csillogó szemű magyar fiúk és lányok szerezték az arany és az ezüstérmeket, akikben az a közös, hogy vagy új májat, vagy új vesét kaptak. Ildikó, a májtranszplantált ötgyermekes anyuka- neki jutott a tombola- bevétele- elmondta, hogy ők éppen olyanok, mint mi. Semmiben nem különbözünk egymástól. Esetleg abban, hogy neki új mája van, amit a sajátjának tekint. Nagyon fontos ugyanis a lelki ráhangolódás, az új szervtől nem szabad elhatárolódni, nem szabad úgy gondolni rá, mint valami idegen dologra. Megható volt a transzplantáció után gyermekáldásra vállalkozó Emese története, aki ma egy egészséges 4 éves kisfiú boldog anyukája.

A Kor Kontroll Társaság és a Magyar Májkutatási Társaság  "Ön mennyire rosszmájú?" című rendezvényének igazi meglepetése Fehér János professzor közlése volt.

A máj képes regenerálódni..

A remek hepatológus elmondta, hogy a máj a legjobban regenerálódó szervünk, azaz képes megújulni. Ezért lehet a daganatsejteket égetni, - a dián a kép pont olyan volt, mintha májat sütne az ember- hiszen az ép sejtek átveszik a roncsoltak funkcióját. Sőt!  Ha valaki gyilkos galócát eszik, ami szétroncsolja méregtelenítő szervünk a máj, legalább 85 százalékát, a maradék 15 százalék képes újra építeni májunkat! Dr. Lengyel Gabriella hepatológus hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztás nálunk 12 liter évente lakosonként. Ausztriában és Németországban sem kevesebb, ennek ellenére náluk kevesebben betegszenek meg és kevesebben halnak meg. Oka: a mi alkoholfogyasztásunk zömében tömény ital, ők viszont ebből jóval kevesebbet fogyasztanak. Ebből az is következik, hogy a mi májrák mutatóink rosszabbak.
Az első májátültetést egyébként 1963-ban hajtották végre Denverben. Magyarországon 20 évvel később 1983-ban került rá sor. Szécsény Andor volt az első magyar májátültető. Őt követte 1995-ben a SOTE Transzplantációs Klinikáján Perner Ferenc. Annak idején ő ültette át az egy ország által megismert Béluskába az új májat Brüsszelben, az operációt Michel Jackson finanszírozta.

Ki kaphat új májat?

A Szent-Györgyi Díjas nemzetközi hírű professzor elmondta, kik nem kaphatnak új májat. Emlékeznek Larry Hagmanre? Nos Jocky Youing ivott rendesen, más kérdés, hogy az amerikai egészségügyi rendszer nem úgy működik, mint a miénk, neki volt pénze a máj transzplantációra. Ne áruljunk zsákbamacskát, egy alkoholista nálunk csak akkor kaphat új májat, ha leszokik szenvedélyéről,
Ugyanis a beültetett máj, ha az illető tovább adózik az alkoholnak, ugyanarra a sorsra jut, mint a saját, jön a májcirrózis, vagyis a májzsugor. Nem adnak új májat a daganatos betegnek sem, mert sajnos minden esélye megvan arra, hogy az új máj is a betegség áldozata legyen. A kórházak donációs bejelentési rendjén mindenképpen változtatni kell-, mondta, hiszen csökken a májátültetések száma. Közben pedig emelkedik a transzplantációs várólistán szereplőké, az alkoholizálással, meg a Hepatitis c okozta májcirrózis terjedésével.
Dr. Telegdy László főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a tetoválás divatja is terjesztheti a hepatitis C vírust, ha a tű nincs rendesen fertőtlenítve. A világsztárok közül Pamela Anderson is így kapta meg e betegséget. Veszélyes a testékszer elhelyezése is, ha nem steril környezetben történik. A szenvedélybetegségek közül figyeljünk a drogosok fertőzésveszélyére, ami könnyen bekövetkezhet, ha az intravénás kábítószer használatnál egyetlen tűvel többen szúrnak.

A májrák jól kezelhető!

Dr. Engloner László képalkotó diagnoszta elmondta, hogy kifejezetten jó a májdaganatos betegek túlélési esélye. Bizonyságul elhívta egyik betegét, akinek daganatát öt éve távolították el, a fiatalos, stramm férfi tenisz partijáról érkezett éppen. A terápiát illetően szó esett arról is, meglehetős pontossággal kell a katétert a májba, méghozzá a Daganatba vezetni, hiszen ez hatásosabb, mintha a vérbe kerül daganatgyilkos a készítmény.

Dr. Marcell Mihály az OEP képviseletében kiemelte, hogy a májbeteget a társadalombiztosítás külön keretből látja el, aminek az a következménye, hogy a magyar betegek kezelése abszolút európai színvonalon zajlik. Bár a biztosító nem dúskál a pénzben- sajnos magas még a potyautasok száma- egy hepatitiszes beteg kezelése havonta 5-600 ezer forintba kerül, a terápiát minden egyes májbeteg megkapja.
Kellemes perceket szerzett a nézőtéren ülőknek Csák József, operaénekes, és Czupper András az István Nádor Borlovagrend elnöke is.  Finom vörösborokat is kóstolhattak a nézők, amivel bizonyítani szerettük volna, hogy a mértékkel fogyasztott bor gyógyszer,

Naponta két deci vörösbor nem árt, sőt jó hatással van a szervezetünkre!  Érdemes odafigyelni a francia paradoxonra, vagyis arra, hogy a franciák kifejezetten borivók!  Bár náluk évente 15 l liter alkohol jut egy főre, ennek ellenére lényegesen kevesebb a szívbetegségek kialakulásának aránya, mint Magyarországon! A rejtvény megfejtése: a francia paradoxon, vagyis, hogy vörösbort isznak, és az ebben lévő polifenol jót tesz az ereknek, védi őket a meszesedéstől.

 Az biztos, hogy aki ott volt a Duna palotában május 28-án, eztán jobban odafigyel majd méregtelenítő szervünkre, a májra.
                       

 Várhegyi Andrea

Partnereink