vissza

Ne tessék levágni a lábam!

jan
29
2010

A beszélgetést a Hálózat Televízió rögzíti…

A Pallas Páholyban már nagy sikerrel átbeszélt téma: a fájdalomcsillapítás kerül terítékre ezúttal is. Hippokratész szerint a fájdalom az élet házőrző kutyája, azaz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami azt jelzi, hogy nincs minden rendben. A fájdalom lehet elviselhető, de kínzó, kegyetlen, elviselhetetlen is. A fizikai kínok pedig megváltoztatják az emberi személyiségjegyeket és az élet minőségét is, az ember szinte alkalmatlanná válik az együttélésre. Egy amerikai asszony például azért költözött el a férjétől, mert egyedül jobban el tudta viselni idegrendszeri daganatának eltávolítása után jelentkező elviselhetetlen, szúró fejfájását. Pedig, nem kell együtt élni a fájdalommal. Se a migrénnel, se a hátfájással, se az érszűkületes lábbal, se a daganatos fájdalommal. Ráadásul a naponta csillapíthatatlan fájdalommal küszködő beteg hamarabb adja fel a küzdelmet a kórral szemben, hamarabb veszíti el hitét a gyógyításban.

A világon az első fájdalomklinikát 1961-ben a washingtoni egyetemen, majd néhány év múlva Európában. Liverpoolban alapították, aneszteziológusok, onkológusok, neurológusok. Mi egy hazai fájdalom specialistát mutatunk be, betegeivel együtt.

Olyat, aki szerint nem kell a beteg lábát amputálni, hiszen egyéb módszerek is léteznek.
Csak tudja, hiszen 4 ezer ilyen beavatkozást végzett. Számtalan olyan telefonhívást kapott, hogy holnap levágják a mamám lábát, mit tegyek? Ilyenkor az a válasza, hogy egy napot még várhat a műtét, keressenek fel. 80 éves hölgy betege is volt, aki ma is a saját lábán jár.
Történetei valóságos orvos krimik. Egyik fiatal nőbetegének többéves kálváriát kellett végigjárni, míg végre eljutott a fájdalom-ambulanciára. Három évvel ezelőtt egy rossz mozdulat, egy reccsenést érzett a combhajlatában Sem ultrahangra, sem CT-re nem küldték, minden diagnózis nélkül kezdték el kezelni. Volt, hogy felkelni sem tudott, volt, hogy járókerettel járt, sántít, és egyre rosszabb lett az állapota. Embertelen fájdalmait szintén Embey doktor csillapította.

Vendég: Embey-Isztin Dezső, aki 21 éve dolgozik az országos Onkológiai Intézet fájdalom ambulanciáján és betegei

Helyszín: Pallas Páholy
                 V. Alkotmány u 15

Időpont: 2010. január 29. péntek 18 h.

Szeretettel várja: a Kor Kontroll Társaság!

febr
4
2010

A fájdalom specialista

Hippokratész szerint a fájdalom az élet házőrző kutyája, azaz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ami azt jelzi, hogy nincs minden rendben. A fájdalom lehet elviselhető, de kínzó, kegyetlen, elviselhetetlen is.

Partnereink