vissza

Ne légy a rabja! - Jól sikerült a dohányzásmentes nyílt nap a Duna Palotában

ápr
1
2008

A tüdő nem felejt…Magyarországon 3, 5 millió ember fújja és 6.5 millió ember szívja a dohányfüstöt kényszerből. Döbbenetes volt, amikor egy 63 éves hölgy, aki az életben nem dohányzott, riadtan kérdezte a plenáris ülés orvosaitól, hogyan lehet 78 éves a tüdeje? A válasz: dolgozott dohányzókkal? Kiderült, hogy tíz éven át egy cigarettázó ember volt a munkatársa! Ő tehát passzív dohányosként betegedett meg!  Az említett statisztikai adat mellbevágó, gyakran szó szerint is, hiszen mellkasunk alatt a tüdőnk, alaposan megsínyli a dohányfüstöt. A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó közös rendezvényéről elmondhatjuk, hogy dohányzásmentes nyílt napjuk közérdeklődésre tartott számot.

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó szervezésében. A Duna Palotába jöttek is népek már reggel a kezdés előtt, kevés középkorú, több nyugdíjas hölgy és úr, és a szervezők meglepetésére még több fiatal volt kíváncsi a nap eseményeire. Csábító volt a sokrétű program, hiszen az ingyenes szűrővizsgálatoktól kezdve az érdekes tudnivalókon át a koncertig, a tomboláig sok minden várta őket. A kapuban mosolygós hostessek és hostok igazították útba a nézőket. Irány a színházterem és annak előtere. Az előbbiben a plenáris ülésre került sor az utóbbi pedig az ingyenes szűrővizsgálatok színtere volt.

Mire jó a stresszmérés?


A z előadások szünetében az érdeklődők (főként a hölgyek voltak szemmel láthatóan a bátrabbak) megmérethették vérük oxigénszintjét, a stresszt, ami ha magas hosszú távon károsítja az ereket, koleszterinre, vérnyomásra, allergiára és COPD vizsgálatra is kiterjedt az ez alkalomra idetelepült szakemberek figyelme. Számos írásmű jelenítette meg az ismeretterjesztő irodalmat, megnézhették és meg is vásárolhatták a megjelentek.
Az egész napos eseménysorozat két házigazdája B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke és dr. Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója köszöntötte, és szóra is bírta az elnökségben helyet foglaló szaktekintélyeket és meghívott vendégeket. A Tüdőgyógyász Társaság, a Kardiológus Társaság, a Magyar Stroke Társaság elnökét, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatóját, valamint pszichológusokat, házi orvosokat, művészeket és sportolókat.
A dohányzás elleni küzdelem mindannyiunk érdeke, ezt még az sem kérdőjelezi meg, aki maga is fújja a füstöt. Ha már felnőtt pontosan tudja, hogy ezzel károsítja  szájának nyálkahártyáját, és ebből idővel rák lehet, azt is hogy a nyelőcsöve, légcsöve károsul, hogy a tüdeje egy idő múltán felmondja a szolgálatot, hogy a vérkeringése rossz lesz.

Megéri kar és láb nélkül élni?

Azt is, hogy érszűkület következtében idővel meg kell válnia végtagjaitól, hogy reggelente fulladva ébred és büdös szobában hajtja álomra a fejét. A téma szakértői közül vetített képes előadásával az érdeklődés középpontjába került Dr. Csiba László professzor, aki stroke szakértőként elrettentő következmények képsoraival sokkolta a vendégeket. Az egyik rémes dián szereplő  illető lábait, karjait is amputálták, és a torzó szájában még mindig ott fityegett a cigaretta A fiatalok megrettent arca mindent elárult reakcióikról, remélhetően ez akkor hat majd, ha éppen a cigarettáért nyúlnak, mert az olyan „trendi”. Hasonlóképpen hatott az egybegyűltekre Rajhona Ádám színművész személyes vallomása a cigarettával való viszonyáról. Elmesélte, hogy stresszes hivatása közben napi 2 doboz cigarettával oldotta a feszültségét. Amíg bírta. Aztán annyira vizes lett, hogy már nem fért a lába a cipőjébe, és az egyik előadásról a mentő vitte el.  Orvosa, a mellette ülő Bártfai Zoltán tüdőgyógyász elmagyarázta neki, hogy COPD betegségben szenved, vagyis a tüdeje egy jelentős része elhalt. Nem működik, nem képes oxigént felvenni, következésképp oxigénhiányos a vére, rossz a keringése. Szokjon le a dohányzásról., egyébként meghal.
 Igen ez fontos, elodázhatatlan, csakhogy a leszokásnak többféle módja van. Rajhona utálja a tiltást, az ő esetében a fokozatosság elve győzött. Egyszerre ugyanis nem képes letenni az ilyen erős dohányos a cigarettát. A kitartás azonban legalább abban segíti a beteget, hogy állapota már ne romoljon tovább. 

Jön a zárttéri dohányzás teljes tiltása!

A megelőzés rém egyszerű: nem kell elkezdeni, és nem kell rászokni. Erre figyelmeztetett saját példájával dr. Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, erről beszélt meggyőzően dr. Ábrahám Attila tüdőgyógyász egykori szöuli kajak olimpikon, erről szólt az ifjúság nyelvén a megjelent középiskolásokhoz Monspart Sarolta tájfutó világbajnok és ehhez fűzte a gondolatait Horváth Csaba, a főváros főpolgármester helyettese. Ő például arról beszélt, hogy 2oo9-re szeretné megvalósítani a zárttéri dohányzás teljes körű tiltását. Azaz se iskolában, se vendéglőben, se munkahelyen, se egyéb intézményekben ne lehessen dohányozni. Ehhez csak annyit, hogy nemzetközi és hazai számítások azt igazolják, hogy a tiltó rendelkezéseknek anyagi haszna is van, hiszen ma többet fordítunk a magyar állampolgárok adójából a dohányzással összefüggő megbetegedések gyógyítására, rehabilitációjára, a rokkantnyugdíjakra, mint amennyi jövedéki adót kap az állam a dohányipartól.
A pénteki esemény az információ átadáson túl nevelt, oktatott és szórakoztatott is egyben. Szűts Attila egy civil szervezet ötletgazdája Pécsről érkezett a Duna Palotába. Róla annyit, hogy az édesapja tüdőrákban halt meg és ő maga láncdohányos volt. Ennek sok következményével kell ma is megküzdenie. Leszokott a dohányzásról, elhízott, cukorbeteg lett. És létrehozott egy alapítványt, az Egy Füst Alatt elnevezésű alapítványt, ezzel járja az országot. Iskolákba megy a történetével, és csikkeket gyűjt. Ezért cserébe a diákok pólót, sapkát kapnak. Ide is elhozta gyűjtőládáját és arra kérte a megjelenteket, ha valakinél véletlenül akad cigaretta azt dobja be a ládájába. Póló jár cserébe.
A zenéről és a jó hangulatról ezen a napon Karda Bea/ a Kor Kontroll alapító tagja/ és növendékei gondoskodtak. A nézők közül a bátrabb lányok a színpadra perdültek, táncoltak, énekeltek. Macskássy Izolda ezúttal is felajánlotta festményét jótékonysági árverésre. Virágkompozíciója 2oo ezer forintért kelt el.  a befolyt összeggel egy COPD-és beteg gyógykezelését támogatta a Kor Kontroll Társaság. Ez a betegség nálunk félmillió embert érint. A világ egészségügyi szaktekintélyeinek véleménye szerint 2o1o-re ez lesz a negyedik leggyakoribb halálok. Ne várjuk meg a jóslat beteljesülését, tegyük le, sőt kezünkbe se vegyük a cigarettát, a pipát, a szivart! Füst nélkül szebb az élet, szavazzunk erre mindannyiunk érdekében.

Várhegyi Andrea