vissza

Ne félj a ráktól!

ápr
1
2010

Az Országos Onkológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság által szervezett nyílt napon számos kiváló szakember beszélt a daganatos betegségekről, ezek szűréséről és a legújabb terápiákról. A vastag- és végbélrákosok több mint fele meghal, miközben a döntéshozók az európai protokollok ellenére több mint 17 éve nem képesek bevezetni a székletvér szűrést Magyarországon. A rendezvényen elhangzott, hogy évente 9 ezer új vastag- és végbélrákost regisztrálnak, és kezelés nélkül 58 százalékuk meghal. Ez kór a második leggyakoribb halálok a daganatos betegségek közül.

A nyílt napon szó esett azokról az új gyógyszeres és sugárterápiákról, amelyekkel sikeresen lehet gyógyítani a rákot. Polgár Csaba, az intézet sugárterápiás főorvosa kiemelte a prosztatarák kezelésében alkalmazott legújabb sugárterápiás eljárást, az úgynevezett brachy terápiát, amely célzottan, tűzdeléssel, azaz belső sugárzással pusztítja el a rákos sejteket, miközben kíméli az ép szöveteket.

Amerikában egyébként a korszerű technológiával rendelkező sugárterápiás gépek berendezések átírták a daganatos betegek túlélési statisztikáit. Bár az Országos Onkológiai Intézetben ott a csúcstechnika - sőt olyan berendezés is működik itt, amiből egyetlenegy létezik az országban 2008 óta – ez nem változtat azon, hogy évente 60-.65 ezer sugárkezelésre kerül sor, ami azt jelenti, hogy körülbelül 7 ezer beteg marad ki belőle.

Szó volt a képalkotó diagnosztika vívmányairól: a CT, az MRI valamint Lengyel Zsolt a Pozitron Diagnosztika Kft. főorvosa jóvoltából  a pozitronemissziós tomográfiáról, azaz a PET vizsgálati módszeréről is.
Embey–Isztin Dezső az intézet fájdalomspecialistája a daganatos betegek fájdalomcsillapításának lehetőségeiről beszélt, Simon Tamás a Rákliga elnöke pedig a rák megelőzését elősegítő életvitel, életmód fontosságát hangsúlyozta.

Csák József operaénekes Hegedűs Valér zongoraművésszel együtt remek hangulatot teremtette, Karda Bea ezúttal tanítványait mutatta be, és arcát adta egy készülék és egy szérum kipróbáláshoz. Az eredményről a jelenlévők a három héttel a rendezvény előtt készült képek bemutatásával győződhettek meg.

 

 • Adás:
  • Hálózat televízió, 2010. április 1. (csötörtök) 17:00 óra.
 • Ismétlések:
  • 2010. április   2. (péntek)  13:30 óra
  • 2010. április   5. (hétfő)        7:00 óra
  • 2010. április   6. (kedd)        7:30 óra
  • 2010. április   7. (szerda)  14:00 óra

Partnereink