Vendég: Dr. Palik Éva belgyógyász és Dr. Pados Gyula a Szent Imre kórház fogyókúrás osztályának vezetője / január/
Mit tegyen, ha magas a koleszterin szintje?
A legjobb recept a magas koleszterin ellen: zöldség, gyümölcs és hal a tányérban, és persze mozogni, mozogni! Egészségünk megőrzésében nagy szerepet játszik a vérünkben található koleszterin szintje. Jelez, óva int bennünket, és ha éppen csak átléptük a kellő határt- 5.2 mmol/l - diétára és fokozott odafigyelésre van szükségünk. Ha viszont ezt a mértéket jelentősen túlhaladtuk- mondjuk 7.2 mmol/liternél tartunk gyógyszeres kezelésre szorulunk. A koleszterin nem más, mint állati szterin, a zsírokban található aromás alkohol. Szervezetünkbe pedig elsősorban az állati eredetű zsírokkal jut be. Gondolt-e valaha őseink közül valaki ennek a veszélyére, amikor reggelente jóízűen szalonnázott, uzsonnára zsíros kenyeret evett és disznózsírral készült ebédet fogyasztott.? Nem , mert a közbülső időben keményen dolgozott, fizikai munkát végzett a földeken, az istállókban, a műhelyekben. Hogy azóta ellustultunk? Elég nagy baj ez nekünk.
A koleszterin került az érdeklődés középpontjába legutóbb a Kor Kontroll Társaság februári teadélutánján a Pallas Páholyban. A program moderátora, a civil szervezet elnöke, B.Király Györgyi ez alkalommal ismét két szaktekintélyt hívott az elnöki asztalhoz: dr. Palik Éva belgyógyászt a III. Belklinikáról és dr. Pados Gyula főorvost a hazai fogyókúrázás pápáját a Szent Imre Kórházból.
Megdöbbentő volt hallani, hogy balesetben elhunyt tizenéves fiúk testében az orvosok sárga lerakódott zsírcsíkokat találtak a boncoláskor. A koleszterin tehát már ebben az életkorban is jelen van. És , hogy mi lesz belőle később? Az érfalra lerakódó plakk , ami érelmeszesedést, azaz előbb-utóbb szívinfarktust, stroke-ot, és érszűkületet okoz. 1913-ban mutatta ki először egy orosz kutató Anyicskov , hogy a sok koleszterint tartalmazó táppal etetett nyulakban kialakul az érelmeszesedés. Családvizsgálatok pedig azt bizonyították, hogy vannak öröklötten magas koleszterinszintű családok,/ durván minden ötszázadik ember ilyen/ amelyek tagjait gyakran már ötven éves kor alatt eléri az infarktus.
A koleszterin ideális szintje a 4,5 érték lenne, de 5,2 –ig még elfogadhatónak minősítik a szakemberek .Pados főorvostól- aki egyébként a Pallasban is bemutatott „A nagy rizikófaktorok” című könyv szerzője - a jelenlévők megtudhatták, hogy a természeti népeknél, akik többnyire hallal, zöldséggel és gyümölccsel táplálkoznak és rengeteget mozognak, szinte ismeretlen fogalom a vérzsírszint növekedése. Náluk a megszokott érték 3,5 körül van. Ezt produkálják például a kínaiak és a japánok is. Persze errefelé a szívkoszorúér betegségek gyakorisága is kisebb.
A rizikófaktorok közül ismét szóba került a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.
A vendégek között megjelent Karda Beáta énekesnő – a Kor Kontroll egyik alapító tagja - is, aki közismerten nem tartozik a túlsúlyos és mozgáshiányos emberek közé, mégis magas a koleszterin szintje. Pados doktor azonnali kórelőzmény felvételéből kiderült, hogy Bea esetében feltehetően az öröklött hajlam, vagyis a genetika a ludas.
Ő tehát hiába diétázik- ezzel maximum 10 százalékos koleszterinszint csökkenés érhető el- ami egy 8 körüli értéknél még mindig elképesztően magas- meg kell barátkoznia a gyógyszeres kezelés gondolatával csakúgy, mint sorstársainak.
A gyógyszer nem ártalmas. Megnyugtatásképpen Pados doktor egy intimitást is elárult, hogy tudniillik ő, aki elmúlt hatvan éves megelőzésként naponta bekap egy koleszterincsökkentőt, pedig normális a koleszterinszintje. Palik Éva szintén bemutatta könyvét –Koleszterin : diéta és kezelés- melyet Pados főorvoséval együtt a Springmed Kiadó jelentett meg, a laikusok számára is élvezetes stílusban. Arról is hallottunk ez alkalommal, hogy v 5o év fölött szűrővizsgálatra lenne szüksége mindenkinek, ami köztudottan egy egyszerű vérvétel. És mit tegyünk ha háziorvosunk nem figyelmeztet bennünket? Figyelmeztessük mi őt, és kérjünk laborbeutalót, még akkor is ha vizitdíjat kell fizetnünk a vizsgálatért!
A koleszterinszint csökkentésének receptje tehát a mozgás, a helyes táplálkozás- minél kevesebb állati eredetű zsiradék! - és napi 2 deci minőségi bor elfogyasztása. Sokan a vörösborra, mások a fehér bor kitűnő hatására voksolnak. Az efféle kedélyes orvos-beteg találkozóknak sajátos a hangulata. A vendégek most is éltek a lehetőséggel és kérdeztek, gyógyszerekről- ilyenkor persze a pirulák neve is elhangzik- azok hatásáról, és állíthatjuk, hogy egyéni gondjaik is megértésre találtak a barátságos közegben, köszönhetően dr. Palik Éva és dr, Pados Gyula közvetlen stílusának és empátiájának.
Várhegyi Andrea
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen