vissza

Mire jó a vérplazma?

ápr
11
2008

„Plazmát adni jó”

A Pallas Páholy adott ismételten otthont a Kor Kontroll Társaság legutóbbi összejövetelének április 3-án. A téma több érdeklődőt vonzott, nem véletlenül. Ismereteink ugyanis kissé hiányosak a plazmaferezist illetően. Azt már tudjuk, hogy a vér  a szó szoros értelmében életet ment, hiszen a frissen levett vérből gyógyszerek készülnek, miközben bizonyos  műtéteknél  és baleseteknél nélkülözhetetlen. A vérplazma kivételes hasznáról már kevésbé vagyunk jól informáltak. A Kor Kontroll Társaság elnöke B.Király Györgyi, a Hálózat Televízióban  is látható teadélután háziasszonya és műsorvezetője is egy személyben ezúttal is  a téma szaktekintélyeit invitálta: dr. Petrányi Győző akadémikust, hematológus professzort, dr. Szabó Imre debreceni főorvost, az ottani Plazmaferezis Állomás vezetőjét és vendégként megjelent Kardos Krisztina, egy várva várt kicsi  lány boldog édesanyja.Az egybegyűlteket  érdekelte az ő története, hiszen a törékeny  fiatalasszony öt évet várt gyermekére, akit sorozatos vetélések után egész  terhességét  ágyban töltve-   hála Petrányi professzornak és csapatának- egészségesen hozott a világra. Krisztina  diagnózisa : a  habituális abortusz..

Ez egy immun probléma következménye: a mama  szervezete nem ismeri fel, hogy védőhálót kellene képeznie  a megfogant magzat köré. Hogy miért? A magzat 50 százaléka a mama, 50 százaléka pedig a papa. Az apai rész idegen, az anyai nem. A mama sajnos ezekben az esetekben vak és süket, idegenként azonosítja saját magzatát, és kilöki azt.  Hogy ez végre ne történjen meg időközönként immunglobulint kell kapnia a kismamának,. A módszert a világon elsők között Petrányi professzor és munkatársai fedezték fel. . A professzor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az autoimmun betegségek esetén a terhesség kezelése más módszert igényel. Nagy baj, hogy  az OEP  nem támogatja a Kardos Krisztinához hasonló sorsú , sorozatosan vetélő  kismamákat, így a  kezelés több százezres költségét nekik kell magukra vállalniuk. Plazmaferezis nélkül a terápia elképzelhetetlen. A plazmaferezis azt jelenti, hogy a vért alkotórészeire bontják, és vér többi részét- a plazma kivételével- visszakeringetik   a donor szervezetébe.  E egy félórás időtartamú intravénás eljárás.  Szabó doktor mindenkit megnyugtatott: nem fájdalmas az eljárás, ráadásul  a donor egészségi státuszára fény derül, hiszen a plazmát - hepatitis, AIDS vírus stb- ugyanúgy szűrik, mint a véradás esetén.

Plazmát adni jó. Ezt Balogh Márk egyetemi hallgató jelentette ki. Ebben persze a ferezis állomás csinos nővérkéi is szerepet játszanak. Márk és egyetemista társai   szívesen segítenek, nemes dolognak tartják a plazma adását.
Nyilván nem üzleti érdek vezérli őket,  hiszen egy alkalommal mindössze 15oo forintot kapnak, ami útiköltségre egy pizzára és maximum egy sörre elég, hogy pótolhassák a leadott plazmát.  Az ilyen segítség, mint hallottuk akár kéthetente is megtörténhet, baj nélkül ismételhető.  Az országnak nagy szüksége van a nemzeti önellátásra, hiszen az Európa Tanács szerint is  megbízhatóbb a saját vérkészítményeinket adnunk a saját lakosainknak.  A vérzékenyek számára életmentő VIII. faktorból- e nélkül vérömlenyek, bevérzések, izületi gyulladások keletkeznek-  ma még importra szorulunk . Javulást jelenthet a debreceni, majd a tervbe vett 5-6 plazmaferezis állomás megnyitása.  Az is kiderült, hogy nemcsak a Vöröskereszt segít a donorok szervezésében, az Országos Mentőszolgálat  7000 tagjával mutat példát, hiszen együttműködési megállapodást írtak alá a Plazmaferezis Kht-val, vállalják, hogy munkatársaik plazmát adnak. Az esemény résztvevői azt is megtudhatták, hogy a plazmalevétel után egy órával az anyagot lefagyasztják,  és három hónapig pihentetik. Ennyi idő után   ugyanis kiderül, hogy van-e benne HÍV vírus vagy sem. Aki plazmát ad életet ment, hiszen nemcsak a vérzékenyeknek segít, hanem az égési sérülteknek, a kivérzetteknek, de a teteanusz elleni készítményt is ebből állítják elő.    Kardos Krisztina esete pedig azt igazolta  a hallgatóságnak, hogy aki plazmát  ad, nem csak életet ment, hanem életet is adhat.

Várhegyi Andrea