vissza

Mi baja a kövér királynak?

máj
7
2009

Tudják, mi okozza a királyok betegségét, vagyis a köszvényt? A magas húgysavszint. Csakhogy valami mást is okoz. Valamikor két évszázaddal ezelőtt kezdődött a történet, amikor felfedezték, hogy a magas vérnyomásban szenvedő emberek gyakrabban köszvényesek, illetve,  hogy a köszvényesek között több a hipertóniás. Tehát a magas húgysavszint: egyben a szív- és érrendszeri betegségek „előszobája” is. Amire eddig nem figyeltek fel a kardiológusok,belgyógyászok : mindenféleképpen egy olyan anyagcsere-zavart jelez, amelynek a hátterében szív és érrendszeri  változások állnak.  A húgysav egyébként szervezetünk bomlásterméke, ami nem ürül ki .  Miért? Mert hiányzik az  enzim, amelyik ezt lebontja. Az állatoknál van, az embernél nincs. Ezért marad meg húgysav formájában és okozza azt, amit okoz. De az is kiderült, hogy a  húgysav antioxidáns hatású.  Tehát  ha az optimális alatt van a szintje, kiesik az  antioxidáns hatás, / ami védelmezi erősíti a jó géneket, lassítja az öregedést/  ezért növeli a cardiovascularis kockázatot.
Tényleg az ötven feletti férfiakat kell védenünk? Vagy a megállapítás inogni látszik? Kinek kell kötelezően húgysavszintet mérni és kinek ajánlott? Lehet belőle krónikus veseelégtelenség is?

Nézze meg a Kor Kontroll perceket!

 

 • Adás
  • Hálózat Televízió 2009. május    7. 17:00 óra.
 • Ismétlések
  • Hálózat Televízió 2009. május    8. 13:30 óra.
  • Hálózat Televízió 2009. május  10.   6:30 óra.
  • Hálózat Televízió 2009. május  11.   7:00 óra.
  • Hálózat Televízió 2009. május  13 .14:00 óra
ápr
28
2009

Találkozzon Karda Beával

Vigyázat! A húgysavszint infarktust jelezhet! Tudják, mi okozza a királyok betegségét, vagyis a köszvényt? A magas húgysavszint. Április 28-án Ismét tévé felvételre invitáljuk önöket a Pallas Páholyba.