vissza

Még jelölheti háziorvosát!

okt
8
2012

Finisében „Az év praxisa a Kárpát medencében!„ 2012-ben

Nem véletlen, hogy az Országos Alapellátási Intézet adott otthont, annak a sajtótájékoztatónak, mely az Év Praxisa pályázatról adott friss híradást., hiszen a kiíró az intézet, a zsűri elnöke pedig: Dr. Balogh Sándor főigazgató. A sajtó meghívásának apropóját az adta, hogy a finisben járunk, mert másfél hónap múlva lejár a beküldési határidő. Még pontosabban: november 30-áig lehet beküldeni a jelöléseket, javaslatokat interneten a www.azevpraxisa.hu címre.
Mint az előző évben idén is a Kárpát-medence valamennyi régiójából érkezhetnek jelölések. Jöttek is: Erdélyből, Szerbiából, Felvidékről, és a Vajdaságból sokszor apró kis falvakból.
Dr. Balogh Sándor elmondta, hogy lassan célegyenesbe érnek, szép számmal jönnek a javaslatok. Kiemelte, hogy a történetek pozitív kicsengése jó hír valamennyi páciens számára, hiszen ha ilyen jó történeteket hallanak, erősödik a biztonságérzetük, javul az orvos-beteg kapcsolat. Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a zsűri többféle szakemberből áll- onkológus, kardiológus, gyermekgyógyász, kórházigazgató, de akad szállodaigazgató és operettprimadonna is- de elsősorban nem a szakmaiság a döntő a díj odaítélésénél, sokkal inkább az emberség, az empátia, a munka társadalmi értéke.

Az eddig beérkezett ajánlásokból kiderült, hogy a páciensek számára a legfontosabb a felkészültség, a naprakészség, ha valaki kitűnő diagnoszta, vannak érzelmei, empátiája, használja az alternatív gyógymódokat, és- talán ez a legjellemzőbb- nemcsak a testet, a lelket is gyógyítja. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és sokszor a beteg helyett fizeti ki a gyógyszert..

B. Király Györgyi főszervező az értékelhetetlen pályázatokra hívta fel a figyelmet.
- A jelölésekben sajnos sok a hiba. Ha valaki csak az orvos nevét írja, és azt, hogy javasolja a díjra, az értékelhetetlen, csakúgy, mintha egyetlen mondatos történetet kapunk. Sajnos 79 ajánlás esett ki a versenyből ilyen hibák miatt. „
Hangsúlyozta, hogy az ajánlások kétharmada hazai, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos vidéki történet érkezett.” A legfiatalabb ajánló a13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást-10- egy budapesti doktornő kapta. Volt olyan akciónk, amelynek során az első öt beküldőt egy filmmel jutalmaztuk, amit csak a nyertes tudott letölteni, máskor a leggyorsabban beérkező ajánlók között receptkönyvet sorsoltunk ki.
 

Ízelítő az idei történetekből

Kati írja Szekszárdról: „Háziorvosom alapos és körültekintő orvoslásának köszönhetem, hogy húsvét előtt, egy tüdőembóliát túléltem. Egy megfázás utáni  kontrollvizsgálatról azonnal egy mellkasröntgenre utalt, mert mint később megjegyezte: " Egyáltalán nem tetszett nekem". A szakorvosok teljes döbbenetére történt mindez, hiszen a tipikus tüdőembólia tüneteket nem produkáltam, viszont az izotópos vizsgálat egyértelműen bizonyította. „

Hajnalka megrázó sorai édesapja haldoklásáról szólnak:
„ A főorvos asszony elmondta, hogy valószínűleg a másnap reggelt már nem éri meg.. Nem volt már szabadságom sem, lázasan azon törtem a fejem, mit tegyek. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy elmenjek dolgozni, amikor tudom, hogy csak egy napja van hátra. És akkor döntöttem.... Csütörtök reggel volt és éppen rendelt a háziorvosom.
Elmondtam neki, hogy szeretném ezt a napot az Édesapámmal tölteni  és kértem a segítségét. Nem sokat kérdezett, látta, hogy milyen állapotban vagyok. Szelíden rám nézett és azt mondta, kiír betegállományba a mai és a holnapi napra. Köszönetet motyogva kimentem a rendelőből és mentem azonnal a kórházba.. Odaültem Édesapám ágya mellé és fogtam a kezét, közben beszéltem hozzá és énekeltem  neki. Részeket olvastam fel a Bibliából, előzőleg megkérdeztem egy doktornőt, aki haldoklókkal foglalkozott. A szeme félig nyitva volt, nem reagált már semmire, de szorította a kezem, úgy mint aki nem akarja elengedni soha. Semmihez sem fogható az a fájdalmas élmény, amit akkor átéltem és soha nem élhettem volna át azt, hogy megtettem mindent, amit csak emberileg lehetett, ha a körzeti orvosom nem segít: tapintatosan és csendesen.”

Van olyan baktalórántházi háziorvos, akit 8 betege ajánlott eddig. Ráadásul egyikük, Péter egy olyan vészhelyzetről ír, ami a közelmúltban egy rezidens gyakorlatlansága miatt halállal végződött, nem így Baktalórántházán.
„Baktalórántháza egy 3000 fős  kis város, de az orvosunk szinte mindenkin segített már és ezt vészhelyzetre értem. Például az én esetemben is. 53 éves vagyok és 32 éve inzulinos cukorbeteg. Egyik este leesett a cukor szintem 1.5 re, elszédültem a feleségem adta az ilyenkor szokásos dolgokat- cukros víz, gyümölcscukor stb - de sajnos lement a cukrom 0 ra , majd pedig LO -t irt a mérőműszerem. Azonnal hívtuk doktor urat. Késő este volt, de 5 perc sem telt el, és már meg is érkezett. Akkor én már eszméletlenül feküdtem, de ő rögtön tudta mit tegyen mindkét kezembe Infúziót kötött beszélt hozzám és kb. 2-3 perc múlva magamhoz tértem. Mire a mentő megérkezett már tudatomnál voltam, sőt a saját lábamon mentem ki a kocsiba. Szóval megmentette az életemet .”

Dr. Balogh Sándor a média munkatársainak segítségét kérte, hogy a hátralévő időben minél több beteg elismerő szavait olvashassa zsűri a www.azevpraxisa.hu portálon. „Jó lenne, ha azok az orvosok és nővérek, akik szakértelmükkel és empátiájukkal egyaránt kivívják betegeik bizalmát: nyilvános elismerésben részesülhetnének év végén. „

Kiknek a javaslatait várják? Elsősorban a páciensekét, de küldhetnek javaslatot az önkormányzatok, a tisztiorvosi szolgálatok, a civil szervezetek, a kórházi osztályok, illetve a szakorvosok. A határidő: 2012. november 30-ig. Ne feledje, önnek 5 perc, a háziorvosának pedig életre szóló ajándék!

Partnereink