vissza

Magas vérnyomás - Éljen 140/90 alatt!

ápr
12
2007

Jellemző! A magas vérnyomásról önálló hazai kereső oldal található az interneten, úgy, mint a társkeresésről, az asztrológiáról, a sportkocsikról vagy a fogyókúrákról. Persze.

Tömegeket érdekel, de inkább érint a hipertónia, ugyanis népbetegség - ahogyan azt unalomig mondják a szakemberek.A Kor Kontroll Társaság legutóbbi klubestjén gondoltuk, nem riogató adatokkal és ejnye-bejnye dorgálással kíséreljük meg újfent a lehetetlent; az életmódváltás-bummot a Pallas Páholyban összegyűlteknek, de kellemes együttléttel, néhány jó példával és egy ígéretes megelőző, kezelő programmal szolgálhattunk.

 B.Király Györgyi ezúttal Dr. Farkas Katalin angiológus- belgyógyászt, Dr. Barna István egyetemi docenst/ hipertónia specialista/ és Koltai Róbert színművészt invitálta közös együttgondolkodásra. A magas vérnyomás okairól Dr. Barna István, a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára elmondta: 40%-ban genetikai, öröklött hajlamról van szó, szintén 40% a környezeti tényezők befolyása, pl. a túlsúly, a stressz, a maradék 20%-ban pedig más betegségek következményeként jelentkezik az ideálisnál magasabb vérnyomás érték.

Koltai Róbert színművész elmondása szerint alvásproblémái miatt lett rendellenes a vérnyomása., azaz a per, vagyis az alsó értéke bolondult meg egy kicsit. Amúgy ő nagyon jól alszik, csak fél percig nem vesz lélegzetet közben, és hangosan fuldokol. A színházi orvosnál egy rutin vizsgálat során derült ki mi a baj. Mára rendes, fegyelmezett beteg vált belőle és rendszeresen szedi a számára legmegfelelőbb vérnyomáscsökkentőt. Annyira rendszeresen, hogyha véletlenül elfogyna, ő bizony éjszaka is kinyittatja a patikát! A helyszínen mért eredmény azt mutatta, bevált a gyógyszer, ugyanis a művész úr jelenlegi vérnyomása 135/81 lett. Megfelelő. A nem csak vicces de racionális Koltai ebben a csendes, gyengéd figyelem övezte pillanatban találta meg az alkalmat arra, hogy megossza velünk: április 14. József Attila Színház, Sose halunk meg!premier.

A színház mindig túloz.
A dokik nem.

Ha tetszik, ha nem, ennél a betegségnél nincs gyógyulás. A pirulát élethosszig kell nyelni, de a rendszeres szedéssel príma életminőség javulás érhető el. Ma minden 8. ember a magas vérnyomás következtében hal meg, a kezeletlenül maradt beteget vakság, infarktus és veseelégtelenség is fenyegetheti, de ez utóbbit a helytelenül megválasztott vérnyomáscsökkentő is okozhatja.

Az utóbbi időben azonban gyakran hallhatták már: Éljen 140/90 alatt! Ez a Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indított programjának elnevezése. A közérthető kiadványok segítségül vannak a helyes étrend kialakításában, a táplálkozási szokások megváltoztatásában. A szakemberek buzdítanak a mozgásra, a dohányzás és alkohol hanyagolására - ügyesebben, mint egy gyászkeret a cigarettás dobozokon. A társaság háziorvos-asszisztens és nővér továbbképzést folytat a az ország 8 nagyvárosában abból a célból, hogy időben és pontosan diagnosztizálják a betegséget, megbecsült tudást és elismert fontosságot adva a nővéreknek.

A magas vérnyomás kezelése ugyanis nem könnyű feladat. Maximális együttműködést és bizalmat kíván beteg és gyógyítója között és figyelem: türelmet! Jelenleg 500 féle gyógyszer érhető el hazánkban és egyedi, hogy kinek, milyen szer, szerek válnak ideálissá. A kezeltek csupán 20%-ának elég egyetlen fajta tabletta, más való a zöld hályogos betegnek, más a kismamának. S ha a gyermeki egészség visszatérte nem is, de a magas vérnyomás okozta szövődmények kialakulása elodázható a helyes gyógyszeres kezeléssel.
Végül Koltai Róbert szakmai tapasztalatait is megosztotta Dr. Farkas Katalin belgyógyász, angiológussal mikor arról mesélt, hogy a nem ritkán feszült, érzelmi viharokkal terhelt színpadi lét káros hatásai úgy kerülhetőek el, ha „jól kijátssza magából” a színész a feszültséget, érfalak ide vagy oda. A pozitív hozzáállás önmagában gyógyít, és kiemelkedő jelentősége van a betegség elkerülésében is • erősítették meg a szakemberek.

Így hát, pozitívan vegyük kezünkbe a centit, mérjük a haskörfogatot is! Mell alatt, pocakon férfiaknál 94, nőknél szintén ott, 80 cm alatt van az ideális szám. E felett viszont nő az esélye a keringési betegségek okozta szövődmények kialakulásának.
 

És ha van vérnyomásmérő a közelben, minél gyakrabban ellenőrizze, hogy 140/90 alatt él-e.Nagy Emese