vissza

Járvány- e a kövérség Magyarországon?

jún
21
2007

Ez volt a témája a „Teázzon a Kor Kontrollal!” Június 21-i adásának.A műsor felvétele június 7-én volt a Pallas Páholyban.

Azért eszünk, hogy éljünk…

Érintettnek éreztem magam, abban a pillanatban, amikor a meghívót elolvastam. Mint, amikor az akasztott ember házában kötelet emlegetnek. Szóval már megint a kövérségről lesz szó. Finomabban szólva a túlsúlyról. Gondolhatják, van néhány fölösleges kilóm, szívesen szabadulnék tőlük – varázsszóra. De úgy nem megy, csak életmódváltással, korszerű táplálkozással és mozgással. Tudom én a leckét, mint sorstársaim, csak azt a fránya önfegyelmet, mértéktartást nem tudom bekapcsolni a finom falatok láttán.
Megelőzhető-e az elhízás? Igaz-e, hogy kövér gyerekből kövér felnőtt lesz? A túlsúlyosak valóban korán halnak? Van-e, s ha igen mekkora a felelőssége az üdítőitalt reklámozóknak? Mit tehet ehhez hozzá a civilekből, élelmiszergyártókból, tudósokból alakult TÉT Platform? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Kor Kontroll Társaság elnöksége, tagsága szakértő vendégek hozzáértő véleményét hallgatva június 7-én a Pallas Páholy kora nyári teadélutánján.
Az elnöki asztalnál dr. Barna Mária és dr. Bíró György egyetemi tanárok mellett helyet foglalt Oszvald Marika a Budapesti Operett Színház művésznője, a világ e műfajt kedvelő közönségét mindig meghódító szubrett. A műsorvezető tiszte ez alkalommal is B.Király Györgyié volt.
Köztudott, hogy az a mondás, mi szerint azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk, a civilizációval és a gazdag ételválasztékkal kiment a fejlett országokban a divatból. Az ember az őskorban kizárólag szükségletének elegendő gyümölcsöt gyűjtött és húst evett. Az ókorban már az örömszerzéssel párosult az étkezés a rómaiak jókat lakomáztak, később aszketikus volt az élet, a reneszansz életigenlése ismét fókuszba emelte a gasztronómiát. Mindez békeidőkre értendő, hiszen a forradalmak és a háborúk idején mindenki örült a betevő falatnak. A kemény fizikai munkát végzők, a földeken dolgozók ugyan zsíros ételeket ettek, de ledolgozták. Bíró György, az MTA Élelmiszer tudományi Komplex Bizottsága alelnöke szerint is csak attól nem hízunk, amit nem eszünk meg. A professzor úr egy esztendővel a 8o. születésnapja előtt fitt, korát meghazudtoló ember, aki mérsékletesen táplálkozik, gyakran és keveset eszik, és nem feledkezik meg a mozgásról sem. Elmesélte, hogy 21 éves korában bizony rajta is dudorodtak az úszógumik, csakhogy annyira idegesítette, hogy lefogyasztotta magát, s az óta tartja a súlyát.  Ha annyit enne, amennyit kíván, bizonyára nem lenne ilyen külseje.
Oszvald Marika, a tőle megszokott harsány kacagással fűszerezte mondanivalóját a jelenlévők örömére.
Ő ugyanis, mint mondta, késő este szeret sokat enni. Rendszertelen életmódja a művészvilágban ismert ritmus miatt alakult így. Délelőtt próba, tánc, mozgás délután egy kis pihenés, este előadás. Aki nála többet mozog, az csal. Mégis egy életen át programja a fogyókúra. Ráadásul imádja az ízeket, és ha előtte egy tál sütemény: eszébe sincs megállni a harmadiknál, ahogyan a francia hölgyek teszik. Fogyasszon már le valaki!- kérte. Mire B.Király Györgyi megígérte, hogy összehozza Pados Gyulával a Szent Imre kórház lipid részlegének vezetőjével, aki a Sohasem késő! országos Kor Kontroll Pályázat nyertesét Zsókát is lefogyasztotta. Ő, vagyis Komlósi Ferencné ott ült a nézők között és boldogan mesélte, hogyan adott le 45 kilót!
Barna Mária professzorasszony a tudatos élelmiszervásárlásra ösztökélte a megjelenteket. Mint bevallotta, meghallgatja a reklámot, de az élelmiszer csomagolására, a feliratokra koncentrál a boltokban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően mi is feltüntetjük az élelmiszerek energia tartalmát, amit érdemes megnézni, pláne ha fogyókúrázunk.  Kiemelte, hogy rohanó életünk nem a megfontolt, lassú evésről szól, pedig a helyes emésztéshez erre lenne szükségünk. Megdöbbentő adat hangzott el, mely szerint, ha naponta csak egy pohár cukros üdítőt iszunk meg - a kalória szükségletünk fölött- egy év alatt 7 és fél kilót hízunk tőle!  Az ideális, ha ötször-hatszor eszünk naponta, és ásványvizet fogyasztunk mellé.
Ha étkezés előtt iszunk, jól tesszük, mert kissé elveszi az étvágyunkat. Este 18 óra után ne együnk már semmit, vagy legfeljebb egy pohár joghurtot. Viszont egy pohár vörösbor esténként jót tesz, hiszen borban az igazság, meg az öregedésgátló  antioxidáns is.  

Várhegyi Andrea

Partnereink