vissza

Háromszáz darab egyforintos - Fókuszban a vizitdíj

márc
29
2007

Amiről szó lesz: nemre, vallásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül mindenkit érint. A kor viszont már fontos tényező, a díjfizetés ugyanis a 18 éven aluliakra nem vonatkozik. Más elbírálás alá esnek a daganatos betegségben szenvedők, a cukorbetegek, vagy az injekciós kúrában részesülők, ha erről van szó.

Ne kerteljünk tovább a főszereplő a vizitdíj. Február 15.-től egy mítosszal szegényebbek lettünk, a magyar egészségügyi ellátás nem ingyenes többé. Hogy eddig is fizettünk egészségbiztosítási járulékot? Eztán vizitdíjat és ápolási díjat is fizethetünk mellé! Bevezetésük révén ismét fókuszba került a hazai egészségügy.

A Kor Kontroll Társaság március 20-i találkozóján is ezzel foglalkoztak a résztvevők a Pallas Páholyban. A civil szervezet elnöke és egyben a Duna Televízióban is látható műsor vezetője B.Király Györgyi erre az estére szakértő vendégnek hívta Dr. Ari Lajos miniszteri biztost, Dr. Balogh Sándort az Országos Alapellátási Intézet főigazgatóját, művészvendége pedig ez alkalommal Csák József operaénekes-műegyetemi tanár volt.

Valamennyien tudjuk, hogy a 300 forintos összeg - az egy doboznyi cigaretta árát amúgy a lakosság jelentős része gyakran meggondolatlanságokra költi - felkorbácsolta a közhangulatot, és nemcsak a Pallas Páholyban.
Mindenkinek van véleménye az orvos-betegtalálkozás újmódi „adójáról”, így meglepő reakciókat tapasztalhattunk a világhálón. Ahogyan hallottuk, akadt olyan kórház, amelyik 3900 forintos bérletet kínált 18 alkalomra, az arra rászorulóknak. Az élet nem akció, reagált elsőként Balogh doktor. A vizitdíj bevezetését törvény szabályozza, ez nem kedvezményes vásár, ezért törvénytelen meghirdetni és elfogadni is adott esetben. A hallgatók sorából rögvest szót kért egy hölgy, aki ráadásul katonai szakértő. Elmondta, hogy Afganisztánból hazatérve - a Duna Televízió Teázzon a Kor Kontrollal! című adását Kabulban nézte a magyar NATO tisztekkel együtt- • rosszul lett és magas láz gyötörte éjszaka, ügyeletet hívott. Kiderült, hogy a világ egyik legjobban fertőzött területéről szamárköhögést hozott haza, majd 40 fokos láza volt, ennek ellenére ezer forintot fizetett sürgősségi ellátásért. Azonnal kiderült a szakemberek reakciójából, hogy ez nem sürgősségi díj, hanem éjszakai ügyeleti díj volt, és az ügyeletes orvos helyesen cselekedet. A fogalmak még nem tiszták előttünk, tehát érdemes beletanulnunk. Csák József azonnal reagált és németországi tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy ugyanis ott 10 eurót kérnek hasonló esetben vizitdíjként, ami 2500 forint. Tény, hogy egészen mások a kereseti viszonyok a Lajtán túl.

A miniszteri biztos közvetlen, sőt anekdotázó stílusban válaszolt az érdeklődőknek. A többi között elmondta, hogy április elsejétől - ez nem tréfa- az egészségügy illetékesei megvizsgálják, hogy a TAJ számok mögött van-e valódi jogviszony. Itt az ideje kiszűrni a fizetés elől háttérben maradókat, hiszen most éppen 35 milliárd forint hiányzik az egészségügyi tárca büdzséjéből. Így aztán, akik eddig nem fizettek TB járulékot, vagy jogviszonyt létesítenek, vagy 2008 februárjától bekalkulálhatják, hogy csak életveszélyes állapotban látják el őket. A Kor Kontroll Társaság összejövetelén ismét szóba került a közelmúlt példátlannak tetsző esete, hogy az EGIS Gyógyszergyárban történt robbanáskor az oltásban résztvevő tűzoltók sérülését csak vizitdíj ellenében látták el az ügyeletes kórházban. Balogh doktor ismét világossá tette, hogy üzemi baleset történt, és ilyenkor egyértelmű, hogy a munkáltató fizet. Több tapasztalat cserélt gazdát ez alkalommal, például arról, hogy egészségtudatosabb életvitelre lenne szükségünk. Egyrészt jobban meg kell becsülnünk, ha még egészségesnek hihetjük magunkat, és gyakorolnunk kell az átgondolt öngyógyítást is, hogy megvalósuljon a vizitdíj bevezetésének egyik célja, hogy kevesebb orvos-betegtalálkozásra kerüljön sor.

Viselkedéskultúrát is minősítő esetről értesült a hallgatóság, amikor arról számolt be Csák József, hogy lakóhelyén a XXII. kerületben egy beteg 3oo darab egyforintost gurított az orvos elé, ilyetén módon kifejezve véleményét a vizitdíjról. Egy bizonyos, meg kell vizsgálni, hogy mi az, ami tartható a vizitdíj gyakorlatában és mit kell a közeljövőben módosítani a rendszeren.

Várhegyi Andrea