vissza

Ha nagy a hasad szívinfarktust kaphatsz!

okt
7
2008

Csupa izgalmas kérdés hangzott el a Kor Kontroll Társaság legutóbbi októberi összejövetelén. B.Király Györgyi az elhízást, mint “járványt” járta körül. A válaszokat sem bízta akár kire, Dr. Audikovszky Mária és dr. Pados Gyula voltak a fogyás-szakértők. Mindketten a Szent Imre Kórház lipid részlegének vezetői. Dzsupin Ibolya a székesfehérvári színház csinos művésznője is az asztalnál foglalt helyet, aki mintegy élővé és színesebbé tette a lipides és szénhidrátos fogalmakat.

A felvezetőben elhangzott, hogy tulajdonképpen ugyanolyan szenvedély-betegséggel állunk szembe, mint a szerencsejátéknál, az alkoholnál vagy a drogfogyasztásnál. Világszerte vannak olyan emberek, akik napi 30-36 ezer kalóriát fogyasztanak el. Persze ezek kirívó esetek, életüket ágyban töltő betegek. Hogy valójában mennyi kalória bevitele engedélyezett, hogy az illető lefogyjon arra Dr. Pados Gyula adta meg a választ: „Napi 500-600!” A doktor úr és csapata évtizedek óta gyógyítja az elhízott embereket. Módszerük hihetetlenül egyszerű, csak a páciensnek akarnia kell. Egyhetes kórházi befekvés alkalmával megtanítják az embereket a helyes táplálkozásra, melyet természetesen „odakint” is folytatni kell, különben az egész nem ért semmit.

Fogyj tudatosan!

A szénhidrát bevitelt fokozatosan csökkentik, (nem hirtelen!) újra és újra felhívják a figyelmet a mozgásra, mely, mint zsírégető kap fontos szerepet. Pados doktor ezt a kérdést annyira szívén viseli, hogy „szótárt” is ad az emberek kezébe, hisz a napokban jelenik meg egy könyve, melynek címe: Tudatos fogyás. A könyvben sok mindent megtudhatunk, az elhízással együtt járó betegségekről, ilyen a vérnyomás, a vércukor, a vérzsír emelkedése. A halálos négyes nyomában pedig ott settenkedik az infarktus, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség.

Mit gondoljunk az Atkins, az elválasztó, a vércsoport diétáról, meg a többiről? Hová teszi a voksát a hazai fogyasztás nagymestere, Pados Gyula? Az általa vezetett lipid részleg javaslata röviden: kenyér, krumpli tészta kizárva az étrendből. Míg azelőtt a koleszterin szint volt a fókuszban, mára a szénhidrát foglalta el ezt az előkelő helyet. Ugyanis hiába nem ettek zsírt a koleszterin miatt, a helyette bevitt szénhidrátoktól elkezdett hízni a világ. Dr. Audikovszky Mária egyik megállapítása egészen megdöbbentett: egy szelet torta elfogyasztása után másfél órát kellene biciklizni, hogy az 500-600 kalóriájú süteményt kompenzáljuk. Mivel 24 órán keresztül nem szokás biciklizni, egyszerűbbnek látszik a torta mellőzése. Az sem volt érdektelen, ahogy Pados doktor, aki 18 ezer beteget kezelt már, elmondta, hogy az öregedéssel együtt évente fél kiló plusz súly rakódik az emberre. „Az öregedéssel minden funkció csökken, csak az étvágy nő. A legveszélyesebb a hasi elhízás, mert a hasban kezdődnek a betegségek. Honnan számít soknak a has térfogata? A nőknél 80 centiméter fölött, a férfiaknál 94 fölött.” Továbbá, hetente legalább egyszer-kétszer olyan igénybevételt (sportot) javasolt, melynek során 200 mínusz életkorra felmegy a pulzusszám.

50, sőt 100 kilót is fogyhatsz, ha akarsz!

A meghívottak kérdéseket is feltehettek. Egyikük a különböző forgalomban lévő fogyási tablettákról, diétákról kérdezett. Pados doktor válasza: „Mindez üzleti szélhámosság. Olyan nagymértékű a tudománytalanság ezekben a szerekben, hogy senkinek nem javaslom. Míg a lakósság 80 százaléka preferál valamilyen diétát, de csak 12 százaléka vesz igénybe orvosi tanácsokat. A többiek reklámokból, bulvárlapokból fogynak!”

Jelentsük ki: nem is akármilyen problémáról van szó. Évente 70 milliárdba kerül a túlsúlyosok kezelése, mert az elhízás rizikófaktorai szinte mindenkinél megjelennek. Ráadásul, amíg beteg, nem dolgozik, ez is hozzáadódik a fenti összeghez.

Jobban tesszük, ha nem várjuk meg a betegségeket, hanem elkezdjük ledobálni a kilókat, hogy hosszú életűek lehessünk. Már a testsúly 10 százalékának leadása is fantasztikus eredménnyel jár! Rendeződik a magas vérnyomás, csökken a vércukor és a koleszterinszint is!
Az asztalnál helyet foglaló Dzsupin Ibolya is megszólítatott, hogy küszködik-e a „nehogy elhízzak” szlogennel. Válaszából kiderült, hogy igen. Mióta a változás korába lépett elkezdtek kis hordócskák rárakódni. De ő, sikeresen úrrá lett rajtuk. Odafigyel arra, hogy mit eszik, ráadásul hetente háromszor tornázni jár.

Az eredményt mindenki megcsodálhatta, hiszen előkerült a centi, és Pados doktor szakszerűen megmérte a művésznő haskörfogatát. Ibolya a maga 70 centijével, jóval alatta maradt a nők számára megengedett 82 centis határértéknek.
Nagyon megható jelenetek is tarkították ezt az estet. Ugyanis jó néhányan eljöttek Pados doktor paciensei közül. Egy házaspár például arról számolt be, hogy azért vágtak bele a fogyókúrába, hogy példát mutassanak a gyerekeiknek. Igaz, volt miből, ugyanis Aranka 127 kilót nyomott a mai 73 kilóval szemben.

BE

Partnereink