vissza

Győzd le a rákot!

ápr
21
2011

Évente egy nagyvárosnyi ember - 66 ezer - lesz rákos, közülük 33 ezren veszítik életüket, miközben nem kellene ennyi embernek meghalnia - hangzott el a Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet laikusoknak szervezett ”Győzd le a rákot!„ elnevezésű nyílt napján a budapesti Aranytíz kultúrházban. Dr. Kasler Miklós az intézet főigazgatója elmondta, hogy nem teszünk eleget a megelőzésért, nem figyelünk testünk jelzéseire, későn megyünk orvoshoz. Miközben a daganatok negyven százaléka megelőzhető volna, hiszen csupán néhány tumor esetében van csak szerepe a genetikának, a munkahelyi ártalmaknak, vírusfertőzéseknek. Dr. Simon Tamás a rendezvényt támogató Magyar Rákellenes Liga elnöke kemény szavakkal hangsúlyozta saját felelősségünket, a méhnyakrák, a melanoma, a tüdőrák,és még jó néhány tumor esetében, ahol egyértelműen az alkohol, a cigaretta a mértéktelen napozás és a slendriánság, hogy nem megyünk el a szűrővizsgálatokra a ludas. Utóbbira példaként hozta fel, hogy amíg Magyarországon évente 500 nő hal meg méhnyakrákban, az egészségtudatosabb finneknél, ez mindössze 2 fő.
Kasler Miklós hangsúlyozta, hogy az elhangzottak ellenére a betegek 50 százaléka meggyógyul! A betegforgalom megháromszorozódott az utóbbi években az Országos Onkológiai Intézetben, naponta kétezer daganatos beteget látnak el a gyógyítás - kés, gyógyszer, sugárterápia- teljes arzenáljával. Dr. Gödény Mária főorvos a képalkotó diagnosztika / CT, MR, mammográfia/ fejlődését és a pontos diagnózis szükségszerűségét hangsúlyozta, hiszen csak erre épülhet az adekvát terápia.
Dr. Polgár Csaba sugárterapeuta professzor szerint-aki az amerikai sugárterápiás társaság kitüntetésének birtokosa- a korszerű technológiával rendelkező sugárterápiás gépek, berendezések nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is átírták a daganatos betegek túlélési statisztikáit. Az Országos Onkológiai Intézetben is ott a csúcstechnológia, sőt olyan berendezés is működik náluk, amiből egyetlenegy létezik az országban .Kiemelte a prosztatarák kezelésében alkalmazott legújabb sugárterápiás eljárást, az úgynevezett brachy terápiát, amely célzottan, tűzdeléssel, azaz belső sugárzással pusztítja el a rákos sejteket, miközben kíméli az ép szöveteket. Ezt a módszert egyébként csak az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazzák.
Ötven év felett mindenkinek évente ajánlott a székletvér vizsgálat- hangsúlyozta Dr. Pozsár József az intézet gasztroenterológusa. Magyarországon évente körülbelül ötezren halnak meg vastag- és végbélrákban. A vizsgálatnak egyébként semmi köze a véres széklethez, a teszt elsősorban a szemmel nem látható, rejtett vérzést mutatja ki.

Ha az eredmény pozitív: a következő lépés az endoszkopós, azaz a vastagbél tükrözéses vizsgálat. Bár a kolonoszkópia kellemetlen beavatkozás , eredménye száz százalékosan megbízható. Ötven felett 5-10 évente ajánlják a vastagbéltükrözést a szakemberek. A vizsgálat első állomásának igénybevételével, a székletvér szűréssel a vastagbélrákos halálozás 80 százaléka megelőzhető lenne! –hangzott el a rendezvényen. Itt lenne kiemelt szerepe a háziorvosnak, aki tájékoztathatná betegét a szűrés fontosságáról. Ugyanakkor Dr. Becka Éva az OALI szakmai igazgatója úgy reagált, hogy a népegészségügyi program keretében egy időben megszervezték a székletvér tartályok laboratóriumi vizsgálatát, azonban szervezett formában ez ma nem létezik. Ráadásul a háziorvosok újabban nem végezhetnek PSA szűrést sem ami a prosztatarák megállapításánál az első lépése. Miközben Amerikában, vagy éppen Ausztriában minden 50 feletti férfi a zsebében ott a PSA lelet.
Dr. Embey Isztin Dezső az intézet fájdalomspecialistája beszélt arról, hogy bizonyos típusú fájdalmakat még mindig rosszul diagnosztizálnak . A reumatológusok például gyakran keverik össze a karba nyilalló fájdalmat mozgásszervi megbetegedéssel, miközben az a tüdőrákot jelzi. A több hónapos fizioterápiás kezelés, pedig sokszor megpecsételi a beteg sorsát. Kiderült, hogy az OEP nem, támogatja azokat a fájdalomcsillapítókat/ egy tabletta és egy injekció került szóba /.amelyek megkönnyítenék a daganatos betegségek életminőségét. A szakma hiába lobbizik értük, hozzáférhetetlen marad a rászorulók számára, mert piaci áruk havonta négyszázezer forint lenne! A speciális Embey –Isztin által alkalmazott idegblokád már Kínában is érdeklődést váltott ki, csak Magyarországon nincs orvos, aki megtanulná a hatvanon túli specialista módszerét, aki fájdalomtól üvöltő rákos betegek kínjait szünteti meg kockázatos, ámde eredményes beavatkozásával percek alatt.

ápr
21
2011

Várjuk az Aranytízben!

Szeretnénk eloszlatni a tévhitet, hogy a rákba bele kell halni. Statisztikákkal, diagnózisokkal , vadonatúj terápiával ismerkedhetnek meg, ha április 21-én velünk tartanak. És persze azzal, amit már úgyis tudnak: a harc a fejünkben dől el.

Partnereink