vissza

Fogyjunk az INBÉ-vel!

jan
1
2008

Már megint egy új betűszó, amit meg kell tanulnunk. Nálunk mindenre kitalálnak valami eszement rövidítést. Nos az INBÉ étrendünket, hízásunkat, vagy éppen fogyásunkat befolyásolhatja. Angol eredetiből a fordítás így szól: Irányadó Napi Beviteli Érték. Mostantól arra kell figyelnünk táplálkozásunk alapanyagainak vásárlásakor, - több más mellett- hogy milyen kalóriaértékű termékeket teszünk a kosarunkba. Jó tudnunk mit és mennyit fogyaszthatunk naponta, ha nem akarunk plusz kilókat cipelni, aminek nyomában ott settenkednek a különféle borzalmas betegségek. Kövérségünk egyik magyarázata szerint több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit életkorunk, testalkatunk, fizikai leterheltségünk indokol. Magyarul többet eszünk a kelleténél. Ha ehhez a családi hajlam is társul, vagyis genetikai szempontból erre vagyunk kódoltak, hát jól nézünk ki.

Ne hízz el, ebben segít az INBÉ!
A kövérség népbetegség lett, mára az egész világ civilizált, jómódú táján. Következménye a teljesség igénye nélkül a szívinfarktus, a szélütés, a magas vérnyomás, a koleszterin túlzott mértéke, a veseproblémák kezdete és így tovább.

Érdemes szakértők társaságában tovább gondolni, mit tehet ellene az élelmiszeripar, és mit tehet a civilekből, tudósokból, multinacionális cégekből álló TÉT Platform.
 Ebben segített a Kor Kontroll Társaság legutóbbi összejövetele a szokott helyszínen, a Pallas Páholyban. Az INBÉ került fókuszba B.Király Györgyi műsorvezetésével, dr. Bíró György professzortáplálkozási szakértő, Kiss Beáta, a DANON egyik igazgatója és Csepregi Éva énekes eszmecseréjében.
A Teázzon a Kor Kontrollal című adás idén januártól a Hálózat Televízió csatornáján látható, így a kamera is jelen volt a január 17-i eseményen. A résztvevők elgondolkodtak a hallottakon: aktív életünk rohanással telik. Reggel alig étkezünk, a nap nagy részében nincs időnk komótosan enni, bekapunk egy szendvicset, egy csokit, iszunk egy tejszínes kávét, egy cukros üdítőt és nem is gondolunk arra, mi nők, hogy már túl is vagyunk a számunkra ajánlott 2000 kalórián. folytatódik a száguldás. Este aztán otthon jön a kiadós vacsora, ami a magyar hagyományokhoz hűen a legtöbb családban melegételt jelent. Ha hideg ételekből áll az esti étkezés, akkor is többnyire zsíros, húsos és kenyérrel, péksüteménnyel dúsított a tekintélyes mennyiség. Mozgásra már nincs idő, meg fáradt már az ember, jön a tespedés a tv előtt, majd a megérdemelt alvás. A hízás szinte garantált.

Számold a kalóriát!
Szegény szervezetünk a ritkán kapott kalóriadús mennyiséget azonnal elraktározza „mondván” ki tudja, mikor kapok újra enni? Ez az állítás már Bíró professzortól való, mint az is, hogy az INBÉ Nagy-Britanniában már bevált. Az élelmiszergyártók érzik a felelősségüket abban, hogy termékeik címkéjén feltüntessék a cukor, a zsír az állati fehérje tartalmat, valamint a kalóriát is, amit a tudomány ma már joule-ban mér, de jó, ha mi az előbbit használjuk. Egészen pontosan, ha egy csoki a napi kalória bevitelem 10 százaléka, akkor eltöprenghetek azon, hogy ad abszurdum befalok még kilenc táblát, vagy maradok az egynél, és figyelek, hogy a többi ennivalót hogyan csoportosítom, azaz megnézem, hogy x gramm: hány százalékot, azaz hány kalóriát jelent nekem.  Az Európai Unió 24 országa már csatlakozott az önkéntes jelölési módszerhez, most már rajtunk a sor.
Tudatosan vásárolunk, alaposan megnézzük, hogy miből főzünk, mit adunk a családtagjainknak? Valljuk meg, nem sűrűn tesszük, főként a sietséggel magyarázzuk oda nem figyelésünket. Pedig beszélnünk kell erről minden létező fórumon, és mint Kiss Beátától hallottuk az oktatásnak is csatlakoznia kell ehhez, tanítani kell a jövő generációját az egészséges étkezésre, életmódra.
Már csak azért is, mert a WHO felmérései szerint újabban tizenkét éves gyerekeknél is találkozni a felnőttkori diabétesz fogalmával, ami egyértelműen a testsúlytöbblettel, vagyis a bevitt energiatöbblettel függ össze.   Nagy a családok és a pedagógusok felelőssége is ebben. Tájékozódásképpen nézzék meg a világhálón a www.mitiseszemiszom.hu oldalt és szembesüljenek önmagukkal.
Addig is egyenek naponta háromszor zöldséget és gyümölcsöt. A drága különlegességek helyett almát és hagymát, sárgarépát és retket tápértékük, vitamintartalmuk vetekszik a trópusi különlegességekkel. A megjelentek szívesen hallgatták a Neoton egykori sztárját, a ma is népszerű Csepregi Évát arról, hogyan vált tudatos fogyasztóvá és milyen meggyőzést gyakorol 16 éves fiára, hogy egyen gyümölcsöt.
Ne feledjék, a termékek címkéjén keressék az Irányadó Napi Beviteli Értéket! Megéri időt szánni rá!

Várhegyi Andrea

Partnereink