vissza

FUSS az Egészségedért! - Családi Egészségnap a Bókay Kertben

júl
3
2008

Ezzel a címmel rendezett családi egészségnapot a Kor Kontroll Társaság partnereivel - az ATSA Fitness Klubbal és a XVIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálattal a 16 hektáros Bókay kertben. Ott ahol az igazgató Papp József szerint erre a rendezvényre 3-4000 ember volt kíváncsi, és ahol - éppen mert olyan nagy - alig vettük észre, hogy ennyien vannak.

Igaz a mondás miszerint, olyan öregkorunk lesz, amilyet megérdemlünk, érdemes hát megdolgozni a kellemes sikeres időskorért. Az örökifjúság receptje rém egyszerű: táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresen. Erről szólt a szabadtéri rendezvény.  Volt futóverseny- 5 kilométeres távon! -   aerobic, capoeira  és persze  Nordic Walking is A sport Finnországból indult, eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a téli sportok szerelmesei nyáron is edzésben tarthassák magukat a sí járással… A bemutatót tartó edző, Wilk Zsófi szerint  a botok használata tehermentesíti az izületeket, jó azoknak, akiknek fáj a térde , a háta, vagy éppen a nyaka. Ráadásul összekovácsolja az embereket, hiszen mozognak és közösségben vannak egyszerre… A rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik meghatározó eleme. Nem azért mert az okosok ezt mondják, hanem mert pld. a hangulatot kedvezően befolyásoló szerotonin szabadul fel az agyban, továbbá alaposan különböznek egy rendszeresen mozgó ember izületei izmai erei, a nem mozgóétól. Gondolták volna, hogy a rendszeres mozgás még a magas koleszterinszinttől is véd?  Koltai Róbert tudja, ezt, hiszen gyerekkorában focizott. Ma már a vérnyomására is odafigyel, meg persze a rendezvény idején zajló motoros bajnokságra, ami annyira érdekelte, hogy még a tévé szobába is beszökött a színpadról, Tolmácsit nézni… Szentgyörgyi Rómeó, Böröczki Zoltán, Dr. Balogh Sándor, Dr. Kiss Róbert, na és az örökifjú Békés Itala arról számolt be az érdeklődőknek, hogy számára mit jelent a sport.

A nagy fogyás!
És eljött Gábor meg Bogi is a „Nagy fogyás” civilből lett sztárjai. Hányszor adjuk elő, hogy egész nap rohanunk, nincs időnk normálisan enni, hát bekapunk egy sütit, egy csokit, egy szendvicset és nem is gondolunk rá, hogy ezekkel szinte az egész napi kalóriaszükségletünket fedeztük, miközben jó éhesek maradtunk, és este azért gondosan bevacsorázunk.   
A kalória bevitel azért fontos, mert az ember kiszámolhatja, hogy mennyit egyen, ha fogyni akar, és mennyit, ha tartani akarja a súlyát. Azaz mankó, ahhoz, hogy mikor hízol, mikor fogysz?
Utóbbi igencsak keserves munka… de megéri!
Bogi 20, Gábor- tessenek megkapaszkodni- 60 kilót dobott le magáról. Ő már pontosan tudja, hogy a kövérség lassan már világjárvánnyá növi ki magát. Nyomában pedig ott settenkednek a szívinfarktust, vakságot, szélütést veseleállást, amputációt okozó szörnyűségek: a diabétesz, a magas koleszterin, a magas vérnyomás. Élete gyökeresen megváltozott műsor óta. Gábor odafigyel arra, hogy mit eszik, szénhidrátot nem fogyaszt három óra után, és mozog, mozog és mozog. Ott állt a színpad előtt, mit állt, ugrált! Szentgyörgyi Rómeó és Katus Attila aerobic bemutatója alatt, és végigropta Czanik Balász capoeira edzését is.  Már fájtak a térdei, az izületei a plusz kilóktól.  Látta, érezte, saját bőrén tapasztalta, hogy a kövérség nem csupán esztétikai probléma. Gábor és Bogi ma mindennapos vendég az ATSA Fitness edzőtermeiben.
Legalább ilyen sikeres volt a stressz mérés, ahol a színpadon ott ült: Csák József, Nagy Natália, Kegye János pánsíp művész - aki fantasztikus muzsikával szórakoztatta a nagyérdeműt-, de Dr. Kiss Róbert kardiológus sem ódzkodott a méréstől, amit egyébként az Iránytű Mérnöki Iroda munkatársa Winkler Anikó végzett el. Urbán Roland magyar mixer bajnokról például kiderült, hogy szinte nem is ismeri a fogalmat, de abszolút nem jellemzi a stressz Csák József operaénekest sem.

A stressz mérhető!
A stressz egyébként biokémiai és viselkedési reakció, amelynek alapja a „küzdj vagy menekülj” az önfenntartás ösztönének kifejeződése. Az ősember azonnal reagált a veszélyre. Ahhoz, hogy túléljen, harccal, vagy meneküléssel kellett válaszolnia. A modern kor embere sincs jobb helyzetben, sőt!  Zajos, hektikus, zakkant világban élünk, ahol férj és feleség, szülő és gyermek, főnök és beosztott, munkatárs és munkatárs között egyre több a konfliktus, otthon, a munkahelyen, de még a közértben is. Van pozitív stressz- ilyen a szerelemJ- és negatív, mint a felsoroltak.
Persze, képesek vagyunk megbirkózni vele, csakhogy erre fordítandó energiánk véges, ezért egy idő után a szervezet kimerül, a stresszt kezelő szervünk, illetve maga a stressz kezelés folyamata összeomlik.
Tehát ha testünk tartósan alarm, vagyis készültségi állapotra kényszerül, megnő a magas vérnyomás és az érszűkület kialakulásának lehetősége. Aminek nyomában sajnos ott settenkedik a stroke és szívinfarktus.
A modern technológiának köszönhetően a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető egy speciális erre a célra kifejlesztett készülékkel.  A vicardio a világon az egyedüli olyan orvosi műszer, amelyik a szív ingerületvezetési adataiból /EKG/ maximum öt perc alatt készít egy elektro kardio portrét / EKP/, azaz ahogy a lázmérő a lázat, az EKP a stressz mértékét méri szervezetünkben. Segítségével felszínre bukkanhatnak olyan rejtett betegségek, amelyek már rombolják ereinket, de még nem tudunk róluk.
A vizsgálat a funkcióromlás okait nem határozza meg, viszont jelzi, a további kardiológiai kivizsgálás szükségességét.
 A színpadon ülők számára szó sem volt erről, örülhetett az eredménynek Szóka Júlia operett primadonna, és Böröczki Zoltán, Magyar Bajnok teniszezőnk is.
A sátrak előtt sokan és türelmesen várták, hogy sorra kerüljenek. A 77 Elektronika munkatársai vércukrot Richter résztvevőivel együtt PSA-t, a Sanofi Aventis képviselői haskörfogatot mértek, valamint a magnézium tabletta hatásáról világosították fel a nézőket, de volt makula degeneráció tanácsadás és szemvizsgálat is a Bausch&Lomb, valamint a Fortuna Optika jóvoltából. A Pfizer csapata légzésfunkciót mért, a z IQMED munkatársai pedig a szívinfarktus kockázatát vizsgálták. Az asztrológia iránt érdeklődők is megtalálták számításukat az AKASHA Kapcsolta Központ sátraiban.

Várhegyi Andrea

jún
28
2008

Családi Egészségnap

A Kor Kontroll Társaság az ATSA Fitness és a Pestszentlőrinc–Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Kft. családi egészségnapot rendez a 16 hektáros Bókay kertben, ahol számos fesztivált rendeztek már tízezrek számára.

Partnereink