vissza

Elstartolt a receptverseny

szept
26
2012

Szeretne egy all inclusive hétvégét nyerni partnerével együtt a négycsillagos Danubius Health Spa Resort Bük szállodában? Vagy szeretne borzongni egy kicsit a tatai Old Lake Golf Hotel kalandparkjában? Megteheti, ha megnyeri a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság közös receptversenyét. A két szervezet sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezúttal egy receptversennyel veszik fel a harcot az elhízás ellen. A megkötés csak annyi: hogy mivel a magyar lakosság egyre elhízottabb és túlsúlyosabb, testsúlymegőrző, testsúlycsökkentő recepteket várnak.

Bulla Bianka háziasszonyként azzal kezdte, hogy visszament egy kicsit az időben. Elmesélte, hogy a hunok nem harcművészetükről, hanem orvosaikról voltak a leghíresebbek. „ A nemesi hun konyhák étrendjét nem a szakács, hanem az orvos állította össze. Pontosan tudta melyik családnak mit kell ennie ahhoz, hogy ne legyenek betegek, vagy ha már azok: meggyógyuljanak. És az sem véletlen, hogy Dzsingisz kán unokája a hős Kublaj Kán két hétig nem aludt, így vezette seregét a harcba. Orvosa gondosan őrködött minden egyes falat mellett, úgy állította össze a kán menüjét, hogy képes legyen erre az emberfeletti teljesítményre. „ Ha a MOMOT és a KKT receptversenyének beküldői megfelelnek a kiírásnak, akkor bizony ők is a gyógyító ételek mellett voksolnak.
A pályázatra bárki benevezhet és bárki nyerhet. Mindössze néhány dolgot kell figyelembe venni a pályázóknak, de hát ezek szinte csak formaságok, hiszen legyünk optimisták: mindnyájan azért küzdünk, hogy egészséges étek kerüljön a tányérba. Tehát az elbírálás szempontjainál figyelembe fogják venni, hogy mennyire egészséges és mennyire veszi figyelembe a magyar konyha szokásait. Másrészt, hogy kizárólag növényi eredetű zsiradékkal készüljön. Hogy minél kevesebb sót tartalmazzon, valamint könnyen elkészíthető legyen. Végezetül: ne kerüljön sokba.
Szerintem akár tudunk róla, akár nem, ösztönösen költségkímélően főzünk manapság, a háztartások nagy részéből már kiűztük a zsírt. Mindezzel azt kívánom alátámasztani, hogy szinte meg sem kottyan olyan ebéd elkészítése, mely a kiírásnak megfelel.
Hogy mindez miért vált fontossá? Mert az elmúlt 5 esztendőben nem fogyott, hanem tovább hízott a magyar lakosság. Hogy az elhízás mennyi bajt okozhat, azt már lassan minden kisiskolás tudja. Számos betegség forrása lehet, ilyen a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de az ízületi bántalmak is közéjük tartozik.
Éppen ezért társadalmi összefogást hirdetnek ezzel a receptversennyel és keresik Magyarország legegészségesebb és egyben legfinomabb ételeit.
A pályázatokat 2013. január 25-éig e-mailben lehet beküldeni a receptverseny@korkontrolltarsasag.hu címre.
A pályázók maximum 3 recepttel vehetnek részt a versenyen. (1 is elég!) Fontos, hogy a hozzávalók pontos mennyiségének megjelölése benne legyen, az elkészítés menetének leírása, valamint hány főre készült az étel. De, az se maradjon le, hogy mennyibe került. És fotót is kérünk az elkészült finomságról!
Mielőtt rátérek a nyereményekre, egy kis ízelítőt adnék a zsűritagok hozzászólásaiból:
Bodros J. Róbert elmondta, hogy a fogyásra nincsenek hatékony gyógyszerek, mi gyógyszer nélkül indulunk ebbe a küzdelembe! B. Király Györgyi a nők karmester szerepét emelte ki a családi étkek megválasztásánál, és arra kérte nőtársait, , hogy ne legyenek az elhízáshoz kapcsolódó betegségek tettestársai. Dr. Nagy Erzsébet megszívlelendő szavai pedig így hangzottak: Olyan recepteket szeretnénk látni, amit a család többi tagja is szívesen fogyaszt! Hogy ne kelljen a fogyókúrázónak/cukorbetegnek az asztal sarkára húzódva ennie, és hogy ne kelljen többfélét főznie!
Aki szeretné saját receptjét névvel, címmel viszontlátni egy receptkönyvben, ne tétovázzon! Az egyik gyógyszercég jóvoltából a szervezők kiválogatják a nyertes recepteket és receptkönyvet adnak ki .
Hölgyeim és Uraim! Utánam! Irány a konyha!

Bozsán Eta

Rólunk írták!

Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy a Napidoktor, a Dr.Info, a Weborvos, a Szent Imre Oktatókórház és még sokan mások adták hírül országos receptverseny kiírásunkat. Tessék olvasni, és küldeni a finomabbnál finomabb recepteket!
receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

http://www.haromfold.hu/index.php?act=news&action=more&id=2208&p=1&kat=20
http://www.facebook.com/KorKontrollTarsasag/posts/420484548001487
http://www.foodandwine.hu/2012/09/25/receptverseny-egeszseges-etelek-fogyni-vagyoknak/
http://www.zetapress.hu/egeszsegugy/37683
http://www.szentimrekorhaz.hu/hu/component/content/article/183receptverseny.html
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/receptverseny_mindenkinek_akinek_fontos/196724/
http://www.recept-kereso.hu/gasztrotura/2012-09-25-receptverseny-%E2%80%93-egeszseges-etelek-fogyni-vagyoknak.html
http://www.egyno.hu/szabadido/egeszsegunkre
http://drinfo.hu/eletmod/taplalkozas/21349-eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCnkre-receptverseny
http://napidoktor.hu/cikk/169.21041/Keressuk-a-legfinomabb-es-a-legegeszsegesebb-recepteket

Partnereink