vissza

Zöldfűszeres kukorica batyuban sült bélszín,kecskesajttal,rukkolával,chilis eperrel

máj
31
2015

Igaz, hogy Papp Károly séf Budapestről egy másik recepttel került a dobogó harmadik helyére a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság receptversenyén, de ez az ínycsiklandó összeállítás is figyelemre méltó.

Hozzávalók

  • Marha bélszin 60dkg
  • kukorica liszt 50 dkg
  • rukkola 20dkg
  • eper 40 dkg
  • chili 2 dkg
  • kecskesajt 20 dkg
  • 3 evőkanál méz
  • Bazsalikom 2dkg
  • Rozmaring 2dkg

Elkészítése:
A bélszínt megtisztítjuk. 4 egyenlő részre vágjuk sóval borssal ízesítjük. Előmelegített serpenyőben minimális olajon körbe sütjük a bélszíneket majd sütőbe tesszük és 60 C fokon 70-75 percig sütjük! Az apróra vágott zöldfűszereket összekeverjük a kukoricaliszttel,sóval,és annyi vízzel hogy egy lágy dolgozható tésztát kapjunk.(könnyebben dolgozhatunk a tésztával ha pihentetjük szobahőmérsékletem 20 percet!) A chilit mézzel összeforralom, majd a tisztított mosott 4-be vágott eperrel szintén összeforralom de az epret nem szabad teljesen szétfőzni! A kinyújtott tésztára ráhelyezzük a kecskesajt szeletet majd a bélszint, becsomagoljuk majd az egészet megfordítjuk hogy a becsomagolt batyuban a kecskesajt legyen felül. 180C-fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Rukkolával és a chilis eperrel tálaljuk

Élettani hatás:
A kukorica liszt gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.

A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.

Az eper antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza,szív- és érrendszeri betegségek megelőzése,a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése,egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

A chilifélék elsődleges forrásai a kapszaicinnek, mely vegyület képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését. Az emésztést és a vérkeringést serkenti. Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr és melléküregeket. Megelőzhetők felső légúti megbetegedések. A hiedelmekkel ellentétben gátolja a gyomorfekély kialakulását! Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen. A szív és érrendszer védelmét biztosítja. Fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére,hatásos lehet fogfájás esetén. Az övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhít!

A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb - vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sőt hatásos az allergiák gyógyítására és a daganatos betegségek megelőzésére. A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb, a csontritkulás megelőzésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belőle. Könnyen emészthető. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködők táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt az idős korosztály kiváló roborálószere.

A természet édes adománya a méz, négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A bazsalikom gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben. Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak .A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre .A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában .Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.

Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is. A takaréklángon zajló keringést stabilizálja, az ember fittebbnek, éberebbnek érzi magát. Hasonló hatásokat ér el a rozmaring idegi eredetű fájdalmak és mindenféle idegi probléma esetén, így például heves migrénes rohamokat és egyéb akut fájdalomrohamokat is kezelhetünk vele.

Papp Károly