A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői átadták közösen meghirdetett receptversenyük nyerteseinek díjait. Az ünnepélyes díjátadón, az újbudai KF & T Kft Galéria falát díszítő festmények mellett a székesfehérvári Hungarikum Együttes fellépése öltöztette ünneplőbe a rendezvényen résztvevők lelkét. A zsűri egyik tagja, Erdélyi Aliz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára meg is jegyezte, hogy egészségünkhöz a lelki egészség is hozzátartozik, itt és most a testi egészséget népszerűsítő receptek és ételek mellett ebben is részünk lehetett. Dr. Csicsor János vegyészmérnök- a pályázat ötletadója- elmondta, hogy azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat/ egyben immunrendszerünket/ ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva- hiszen életre keltek a nyertes receptek- hozzáfűzte: „ legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!” Paor Lilla a Hatoscsatorna Televízió főszerkesztője hangsúlyozta, hogy örömmel áll a receptverseny mellé, saját egészsége szempontjából is fontosnak tartja a fermentálást, annak pedig kifejezetten örül, hogy megtudhatta: nemcsak a káposztát lehet savanyítani és az uborkát kovászolni. Elkápráztatta a rendkívűl kreatív receptek garmadája. Páncsity Ferenc EM szakértő nemcsak saját étrendkiegészítője gyártásakor tartja fontosnak az élőflórát, a probiotikumokat, hanem eleve a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül az „ Ételed legyen a gyógyszered!” szemlélet erősödésének. A receptverseny kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek. A zsűritagok Dr. Lénárt István hozzászólásából és receptjeiből is megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a QuavSi, a fermentált szója. Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból- Budapest, Zalaegerszeg, Gyomaendrőd, Pécs, Tatabánya, Balassagyarmat, Szulimán, Szombathely és még sok-sok vidéki településről érkeztek. A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet , és a testtudatos táplálkozást oktatja.
A receptverseny díjazottjai:
I. Bartl Bianka környezetgazdász / Zalaegerszeg
Kovászos sós babka
2. Baranyai Dolly pék tanuló/ Szulimán
Paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.
3. Szász Veronika nagymama/ Ráckeve
Tőtike kovászolt lapiból
Kiváló helyezések:
Tarcali Eliza Csenge dietetikus/ Budapest
Garnélás rizottó
Géringer Ágnes életmód-tanácsadó/Tök
Chilis babos quesadilla fermentált babból
Dr. Őri Zsuzsanna és Dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész/ Pécs
Zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel
Marton Melinda táplálkozási tanácsadó/ Budapest
Áfonyás fermentált kesudiós mini „sajttorta
Nótári Krisztina biológus/ Gyomaendrőd
gyümölcsvizes croissant
Veér Károly újságíró/ Tatabánya
Szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból
Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás/ Szombathely
Kovászos palacsinta bécsi töltelékkel
A zsűri különdíjasa
Vass Éva nyugdíjas műtősnő/ Budapest
Céklás- kecskesajtos bagel
A recepteket portáljainkon közzé tesszük, és egy kiadványban meg is jelentetjük!
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen