vissza

Vöröslencsés bolognai spagetti

márc
16
2016

Bár a bolognai spagetti tipikus olasz étel, a magyar házi asszonyok is előszeretettel készítik el a családjuknak.

Ez a vöröslencsés bolognai spagetti abban különbözik az eredeti bolognaitól, hogy hús helyett vöröslencsével készül. Ennek előnye, hogy ez az étel egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű zsiradékokat, így jótékonyan hat a szív-és érrendszerre. Az ízélmény a finom fűszerezésű paradicsommártásnak köszönhetően megmarad. A mártás édességéről a sárgarépa gondoskodik.

A magyar lakosság nagyon sok húst fogyaszt, így fontosnak tartom, hogy minél több finom, húsmentes ételt kerüljön az asztalra. Mivel ezt az ételt könnyen és gyorsan el lehet készíteni, az alapanyagokat egyszerűen be lehet szerezni és az áruk is kedvező, sokan kedvet kaphatnak az elkészítéséhez.

A vöröslencse előnyei, pozitív hatásai:

  • A vöröslencse gyorsabban megfő (kb. 15 perc, áztatni nem szükséges), könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert hántolással eltávolítják a héjrészét. Ennek köszönhetően a puffadási panaszok is megszűnnek, ill. enyhülnek.
  • A vöröslencse rosttartama igen magas: Ennek köszönhetően telít, azaz hosszú ideig nem éhezünk meg. Bár magas a szénhidráttartalma, a magas rosttartalma miatt mégis alacsony a GI-je, így előnyös diéta, elhízás, cukorbetegség esetén is.
  • A vöröslencsének kiemelkedő többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma. Ezen kívül triptofánt is tartalmaz, amely szervezetünkben szerotoninná alakul, javítva ezzel a közérzetünket.
  • A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló fehérjeforrás is.

A lassú felszívódású durum spagetti szintén alkalmas diétához és cukorbetegek is fogyaszthatják. A durum spagetti helyett választhatunk más teljes kiőrlésű vagy alternatív gabonából készült spagettit (pl. köles) is. A világosabb színű durum tésztát a kezdő életmódváltók általában könnyebben elfogadják, mint a sötét színű teljes kiőrlésű tésztákat.

Vöröslencsés bolognai spagetti hozzávalók (4 adag)

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 db hámozottparadicsom-konzerv
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só, bors
  • tészta: kb. 5-8 dkg/fő

Vöröslencsés bolognai spagetti elkészítése

  • Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
  • Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
  • Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és rászórjuk a fűszereket is.
  • Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük.
  • Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
  • A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz.
  • Ellenőrizzük a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel.
  • A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.
  • Tálaláskor először a bolognai mártást szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket. Friss bazsalikommal díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tippek

  • A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba.
  • Paradicsomszezonban friss paradicsommal (pl. 0,5 kg lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a bolognait.
  • Ha diétánk engedi, pici parmezánnal megszórhatjuk a tésztát.

Vargáné Nagy Szilvia