Vargáné Nagy Szilvia szakfordító Szegedről érkezett a díjátadóra, spagettije abban különbözik az eredeti bolognaitól, hogy hús helyett vöröslencsével készül. Ez az étel egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű zsiradékokat, az íz élmény a finom fűszerezésű paradicsommártásnak köszönhetően megmarad. A mártás édességéről a sárgarépa gondoskodik. Olvassák Szilvia receptjét, és nézzék a vele készült interjút!
Hozzávalók (4 adag)
20 dkg vöröslencse
1 db hámozott paradicsom-konzerv
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 nagyobb sárgarépa
1 db zellerszár
1 db nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fűszerpaprika
1,5 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál szárított bazsalikom
só, bors
tészta: kb. 5-8 dkg/fő
Elkészítése
Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és rászórjuk a fűszereket is.
Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük.
Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz.
Ellenőrizzük a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel.
A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.
Tálaláskor először a bolognai mártást szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket. Friss bazsalikommal díszítjük.
Tippek
A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba.
Paradicsomszezonban friss paradicsommal (pl. 0,5 kg lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a bolognait.
Ha diétánk engedi, pici parmezánnal megszórhatjuk a tésztát.
A magyar lakosság nagyon sok húst fogyaszt, így fontosnak tartom, hogy minél több finom, húsmentes ételt kerüljön az asztalra. A vöröslencse előnyei, pozitív hatásai:
gyorsabban megfő (kb. 15 perc, áztatni nem szükséges), könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert hántolással eltávolítják a héjrészét. Ennek köszönhetően a puffadási panaszok is megszűnnek, ill. enyhülnek.
rosttartama igen magas: Ennek köszönhetően telít, azaz hosszú ideig nem éhezünk meg. Bár magas a szénhidráttartalma, a magas rosttartalma miatt mégis alacsony a GI-je, így előnyös diéta, elhízás, cukorbetegség esetén is.
kiemelkedő többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma. Ezen kívül triptofánt is tartalmaz, amely szervezetünkben szerotoninná alakul, javítva ezzel a közérzetünket.
A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló fehérjeforrás is.
A lassú felszívódású durum spagetti szintén alkalmas diétához és cukorbetegek is fogyaszthatják. A durum spagetti helyett választhatunk más teljes kiőrlésű vagy alternatív gabonából készült spagettit (pl. köles) is. A világosabb színű durum tésztát a kezdő életmódváltók általában könnyebben elfogadják, mint a sötét színű teljes kiőrlésű tésztákat.