vissza

Vöröslencsés bolognai / kiváló helyezés

ápr
7
2016

Vargáné Nagy Szilvia szakfordító Szegedről érkezett a díjátadóra, spagettije abban különbözik az eredeti bolognaitól, hogy hús helyett vöröslencsével készül. Ez az étel egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű zsiradékokat, az íz élmény a finom fűszerezésű paradicsommártásnak köszönhetően megmarad. A mártás édességéről a sárgarépa gondoskodik. Olvassák Szilvia receptjét, és nézzék a vele készült interjút!

Hozzávalók (4 adag)

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 db hámozott paradicsom-konzerv
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só, bors
  • tészta: kb. 5-8 dkg/fő

Elkészítése

  • Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
  • Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
  • Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és rászórjuk a fűszereket is.
  • Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük.
  • Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
  • A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz.
  • Ellenőrizzük a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel.
  • A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.
  • Tálaláskor először a bolognai mártást szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket. Friss bazsalikommal díszítjük.

Tippek

  • A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba.
  • Paradicsomszezonban friss paradicsommal (pl. 0,5 kg lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a bolognait.
  • Ha diétánk engedi, pici parmezánnal megszórhatjuk a tésztát.
  • A magyar lakosság nagyon sok húst fogyaszt, így fontosnak tartom, hogy minél több finom, húsmentes ételt kerüljön az asztalra. A vöröslencse előnyei, pozitív hatásai:
  • gyorsabban megfő (kb. 15 perc, áztatni nem szükséges), könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert hántolással eltávolítják a héjrészét. Ennek köszönhetően a puffadási panaszok is megszűnnek, ill. enyhülnek.
  • rosttartama igen magas: Ennek köszönhetően telít, azaz hosszú ideig nem éhezünk meg. Bár magas a szénhidráttartalma, a magas rosttartalma miatt mégis alacsony a GI-je, így előnyös diéta, elhízás, cukorbetegség esetén is.
  • kiemelkedő többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma. Ezen kívül triptofánt is tartalmaz, amely szervezetünkben szerotoninná alakul, javítva ezzel a közérzetünket.
  • A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló fehérjeforrás is.

A lassú felszívódású durum spagetti szintén alkalmas diétához és cukorbetegek is fogyaszthatják. A durum spagetti helyett választhatunk más teljes kiőrlésű vagy alternatív gabonából készült spagettit (pl. köles) is. A világosabb színű durum tésztát a kezdő életmódváltók általában könnyebben elfogadják, mint a sötét színű teljes kiőrlésű tésztákat.