vissza

Valentin napi gyalogtúra Kecskeméten

febr
14
2014

Bár Valentin a szerelem és a barátság szimbólumává vált,- kevesen tudják róla, hogy ő az epilepsziások védőszentje is- mindenki maga dönti el mivel és hogyan emlékezik rá. A szerelem, a szeret, a barátság ünnepének eredete egyébként Szent Valentin római püspök nevéhez fűződik.

Róla annyit, hogy II. Claudius császár uralkodása alatt Róma számtalan véres és népszerűtlen háború részese volt. A kegyetlenségéről híres Claudius nehezen szerzett katonákat, akik csatlakozhattak volna seregéhez. Úgy vélte, ennek legfőbb oka az, hogy a római férfiak nem akarták elhagyni szeretteiket és családjukat. Claudius törölte az összes házasságot és jegyességet a birodalomban, hogy megerősítse csapatait. Szent Valentin jóságos és romantikus római pap volt ebben az időben, aki titokban párokat adott össze, ráadásul katonákat is. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival is. Claudius börtönbe záratta, és kivégeztette, Kr.u. 269 vagy 270- ben, február 14.-én halt mártírhalált. A legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket, és hogy ne felejtsék el őt.

Az egészség jegyében, ugyanakkor a Valentin napra is emlékezve hirdette meg a „hírős” város, Kecskemét nevezetességeit meglátogató körsétáját a Kor Kontroll Társaság. A lelkes résztvevők Rátkai János idegenvezető segítségével a gyalogtúra közben számos új információhoz is jutottak a város építészeti, kulturális értékeiről. A túráról a kecskeméti televízió is beszámolt.

Partnereink