vissza

Túl a Covidon

márc
21
2021

”A legkisebb tünet is tünet. Gyakran nem úgy támad, hogy azonnal lever a lábadról. Lehet, hogy 5-6 napig csak hőemelkedésed van, az is hullámzóan. És itt követik el sokan a végzetes hibát. Ugyanúgy csinálnak mindent tovább (meló, sport, én pl. az éneklést). 10 nap alatt kb. 8-szor hittem azt, hogy már semmi bajom, meggyógyultam, de mindig visszajött a láz, vagy a mellkasi égő érzés.” Czutor Zoltánt, a Belmondó együttes frontemberét idéztem, akiről a műsorban az is kiderül, hogy biológus. Így aztán jó partnere másik két beszélgetőtársamnak: Dr. Bittner Nórának a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája igazgatójának, és Dr. Moldvay Juditnak a Korányi Intézet osztályvezető főorvosának. Ahogyan a cím is mutatja: az a közös bennük, hogy mindhárman átestek a Covidon. Kié volt a legsúlyosabb fertőzés? Kinek kellett kórházba mennie?

Bittner Nóra Facebook oldalán is leírta betegségét, és azt is, hogy enyhe tünetei voltak láz nélkül. Ugyanakkor felelős vezetőként azonnal tesztet csináltatott, és amikor kiderült, hogy covidos, karanténba vonult , és kifeküdte a a betegséget. Nóra nem érezte parfümjei illatát, csak a hideg és a meleg ételek , italok között tudott különbséget tenni: ízek nélkül. Ahogyan el is mondja, megijedt, amikor kiderült a fertőzés, hiszen nem tudjuk kiszámítani kinél milyen súlyos a betegség lefolyása, milyen szövődményei lesznek, és mennyi idő alatt lehet kigyógyulni belőle.

Moldvay Judit szintén megúszta a Covidot kórház nélkül és enyhe tünetekkel. Régóta izgatja a BCG oltások és a Covid fertőzések közötti összefüggés, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság tavalyi augusztusi nagygyűlésen tartott előadása is erről szólt. Meg arról, hogy Hollandiában komoly vizsgálat zajlik, aminek alapján felépítettek egy hazai projektet is, a kutatásban 1000 egészségügyi dolgozó vesz részt. Olyanok , akik a Covid ellátásban dolgoznak, természetesen vannak közöttük megbetegedettek és kórházban kezeltek is..

Czutor Zoltán feleségével együtt kapta el a vírusfertőzést, ahogyan mondja rosszul kezelte a helyzetet. Mivel a betegség hullámzó tüneteket produkál, - az egyik nap képtelen vagy felkelni az ágyból, a másikon úgy érzed meggyógyultál, - elkövette ezt a hibát, hogy nem feküdte ki, így aztán ki is kötött a László kórházban. Mivel a fertőzöttek és a halottak számáról folyamatosan hömpölyögnek a hírek arról azonban alig, hogy mit tegyünk, ha elér bennünket a járvány: praktikus tanácsokkal is ellátja nézőinket, másik két vendégemmel együtt.

Hatoscsatorna/Feketén-fehéren

Partnereink