vissza

Töltött csirkemell variációk / kiváló helyezés

ápr
7
2016

A Kazincbarcikai "Teljes Életért" Egyesület nevében Tokai Edit elnök küldött be egy ínycsiklandó ételsort, amiből a zsűri a dietetikus által készített csirkemell variációkat választotta
„Szervezetünk a rosszindulatú daganatos, emlő műtött hölgyekért jött létre egészségügyi szakdolgozók kezdeményezésére (36 éve dolgozom a Kazincbarcikai Kórház Onkológiai gondozójában), a Rákbetegek Országos Szervezete tagjaként és jelenleg közel 100 tagunkkal segítünk egymásnak a gyógyulás hosszú és nehéz útján.  A csoportban az együttes élmény erősíti a reményt és növeli a tagjaink küzdőképességét. A mentális és lelki támogatások mellett nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra is. Többször főztünk már együtt rendezvényeinken, életmód táborokban.  Összejöveteleinkre a nyitottság, közvetlenség és a szeretetteljes légkör jellemző. Az elmúlt évek alatt számos rehabilitációs  programmal, meglepetésekkel próbáltuk a mindennapokat boldogabbá tenni, segítséget nyújtani a sikeres gyógyulás érdekében. „ Edit távollétében Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, a Teljes életért Klub Nagykövete vette át az oklevelet.

Hozzávalók: Egy-egy fél csirkemellet úgy vágunk ketté, hogy egybe maradjon. Kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a közepére helyezzük, és feltekerjük. Sütőzacskóba helyezzük, teszünk mellé meghámozott, félbevágott almadarabokat, hagymát, fokhagymát. A sütőzacskó előírása szerint megsütjük.

* Májas, almás töltelék: A csirkemájat alaposan megmossuk, megforgatjuk darált dióban. Ráhalmozzuk a húsra, teszünk rá cikkekre vágott almát és felgöngyöljük.

* Kukoricás, sárgarépás töltelék: kb. 5-6 dkg kukoricát és 10 dkg kockára vágott sárgarépát sós vízben megfőzünk. (A főzőlevet félretesszük!) Ha megfőtt és langyos, hozzákeverünk egy natúr tömlős sajtot. Ezt halmozzuk a hús közepére és felgöngyöljük.

* Sárgarépás, sajtos töltelék: 1-2 szál sárgarépát tisztítás után egészben megfőzünk sós vízben. A hússzeleteket vékonyra szelt sajttal beborítjuk, és ráhelyezzük a sárgarépát, majd feltekerjük.

Köretek:

* Sült zeller: egy nagyobb zellert meghámozunk, kb. 1 cm-es hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal, kicsit átforgatjuk, és a sütőben megsütjük.

* Sült burgonya: a burgonyát meghámozzuk, kb. 1 cm-es hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal, kicsit átforgatjuk, és a sütőben megsütjük.

* Barna rizs: 1 bögre barnarizst megmosunk, majd 2 bögre folyadékkel felöntjük (A kukoricás csirkemellnél leírt, félretett főzőlevet itt használhatjuk fel!) Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, és megfőzzük.