vissza

Többszörös személyiség?

márc
11
2022

Beszélgetésünk apropója egy színdarab, amelyben egy többszörös személyiségű nőt rak össze a pszichiáter. Mennyire gyakori ez a személyiségzavar, mi válthatja ki? Többek között erről beszélgetünk Szalay Krisztával, Gógl Györgyivel és Fejes Ritával.
Szalay Kriszta 20 évig játszotta Az ötödik Sally-ben Sally szerepét, mostanában adta át,Pető Katának, ő meg rendezi a darabot. Elmondja mi fogta meg ebben a történetben, miért akarta mindenáron színpadra állítani .Mi okozhat többszörös személyiséget? Extrém élethelyzetek – mint például az erőszak, az abuzálás- , vagyis többszörös személyiség alakulhat ki olyan gyermekeknél, akiket súlyos trauma, zaklatás, bántalmazás ért. Az új személyiség / személyiségek, hiszen lehet több is, mint Sally esetében/ kialakításával a sérült személyiség leválasztja magáról azokat az élményeket, melyekkel nem képes megbirkózni. Sally személyiségtorzulását gyermekkori abúzus okozza, azaz molesztálta valaki.. Akár gyerekként akár nőként éli meg valaki a bántalmazást nehezen beszél róla, fél a megbélyegzéstől! Fejes Rita őszintén vall a kapcsolatairól, és arról is, hogy egy bántalmazó családban élő gyermek számára hogyan válik mintává - nyilván egy darab ideig- felnőttként is az erőszak..
Györgyi pszichológusként legalább húsz alkalommal elvitte az egyetemistákat az Ötödik Sallyre, úgy véli önismereti szempontból rengeteget nyújthat a darab. Európában egyébként nagyon ritkának tartják, a többszörös személyiséget, az USA-ban viszont 2,5 százalékra teszik az előfordulását.Vajon Európában alul diagnosztizált, vagy az Egyesült Államokban gondolják túl?
Bár ez az állapot meglehetősen ritka, már számos művészt megihletett: gondoljunk csak Dr Jekyllre és Mr. Hyde-ra , vagy a Daniel Keyes pszichológus írta Az ötödik Sally című regényre. Talán az a legérdekesebb, hogy a különböző személyiségek nem csak különböző neműek és korúak, lehetnek, de pszichológiai és fiziológiai különbségek is felléphetnek közöttük. Megtörténhet, hogy egyikük személy jobb kézzel ír, míg a másik ballal. Vagy, hogy az egyik személyiségnek többszörös az intelligenciahányadosa, mint a másiknak. Még a vérnyomásuk és a betegségeik is különbözhetnek. Az egyik diabéteszes a másik nem. Az egyik személyiség jól sakkozik, a másik nem is tud. Az egyik beszél egy nyelvet, a másik nem. Mindez egy testen belül. A műsorban beszélünk a szkizofrénia és a többszörös személyiség közötti különbségről is, hiszen a többszörös személyiséget rendszeresen összekeverik a skizofréniával.

Partnereink