vissza

Télre eltett savanyú uborka Marosmenti módra

márc
11
2022

Fermentált ételek receptversenye!

Kérjük Önöket, most ne „csak »egészséges ételek receptjeit küldjék be- sokan megteszik- hanem kifejezetten fermentált ételek receptjeire számítunk! Hogy ez étel,/ mint például Bellai Kriszti ál-túrógombóca/ ital , savanyúság- mint Ludányi Emőke alábbi receptje- vagy kovászos kenyér : azt természetesen Önökre bízzuk!

Pályázati kiírás: https://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Receptverseny-Fermentalt-etelekkel-a-hosszu-eletert

Receptjeiket a hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu címre várjuk!

„Kedves Zsűri!
Örömmel olvastam az újabb receptverseny pályázatról, melyen szeretnék részt venni, megosztva egy nagyszerű receptet,amiket nagymamáimtól tanultam. Ők átadták szüleimnek én pedig az Önök segítségével továbbadhatom azoknak,akiknek a számára fontos az egészséges, mesterséges- tartósítás mentes étkezés.
A másik szempont, hogy melldaganatos múltam megtanított arra,hogy nagyon odafigyeljek az étkezésekr.(a kemo- és sugárterápia nagyon megviselte az emésztőrendszeremet is).

Télre eltett savanyú uborka Marosmenti módra

Hozzávalók:

 • 80-100 dkg frissen szedett,jól megmosott kisebb méretű uborka
 • 1-1,5 l  víz
 • 1-1,5 e.k. asztali(parajdi só)
 • 7-8 e.k. 9%-os fehér borecet
 • 1 db friss  erős paprika
 • 1 szál vékony tisztított torma
 • 3 cikk megtisztított fokhagyma
 • 1 e.k. mustár mag
 • 1 e.k. koriander mag
 • kevés fekete bors
 • 1 kisebb fürt éretlen zöld szőlő+10 db szőlő kocsány
 • 1 kisebb meggy ág
 • 1 szál friss kapor
 • 1 kis bokor csombor

Elkészítése:

 1. A megmosott kaprot és a csombort az üveg aljára tesszük,beleöntjük a magokat, tiszta uborkákat az üvegbe sorba elrendezzük,a közepébe beletesszük a megmosott,megtisztított szőlőt,ágakat tormát paprikát.
 2. A vízbe feloldjuk az ecetet,cukrot,sót,felforraljuk,kihűtjük és az uborkára öntjük.
 3. Légmentesen lezárjuk,hűvös kamrába tároljuk.

Tipp: Az egyik nagymamám a fenti módon tette el az uborkát,a másik az uborkalevét forrón öntötte az uborkára és a légmentes lezárás után száraz dunsztba tette,majd kihűlés után újságpapírba csomagolva tette a kamara polcára A lényeg,hogy a legfelső uborkát is ellepje a víz.

Felforrhat,azaz zavarossá válhat  az uborka,nem kell megijedni,megtisztul, majd leülepszik de fogyasztható lesz. Mivel nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, ha az uborka elfogy, a levét is meg szoktam inni vagy felhasználom levesként.

Csombor élettani hatásai:
Nagymamám diétás ételekhez használta, mivel így megelőzhető volt a felfúvódás .Káposzta, bab ételekhez adhatjuk
A borsikafű antiszeptikus és antibakteriális hatásáról is ismert, valószínű az őseink ezért is használták a zöldségek savanyításához. Gyomorerősítő gyomorkímélő hatása miatt epeműtétem után a dietetikus doktornő a bors helyettesítésére ajánlotta.
A főzés vége felé adjuk az ételhez.
Nyáron nagyon ízletes uborka salátát készíthetünk,ha friss csombort ágakat teszünk az uborka közé. Újhagymát adunk hozzá és a szokásos módon öntjük fel a lével.

Koriander
Antioxidáns tulajdonságai miatt segíti a máj és az epe munkáját, emésztőenzimek és nedvek termelését. C Vitamin tartalma magas, ugyanúgy ,mint a vastartalma,haj olajjal keverve az őrölt koriander bemasszírozása a fejbőrbe csökkenti a hajhullást .Meggátolja a cukorbetegség kialakulását,stimulálja az inzulintermelést és csökkenti a rossz koleszterinszintet.

Torma
Vírus és baktériumölő,segíti az immunrendszer működését. A legjobb légzéssegítő fűszernövény, a náthás időszakban nagyon ajánlott a használata .Inhalálni szoktam vele,ha erős náthával küzdök úgy,hogy a reszelt tormát az orromon és a számon át belélegzem. Számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fájdalomcsillapítóként is ismeretes., a leveleivel nagymamám csökkentette a lábduzzanatot.

A meggyágat és az éretlen szőlőszemeket nagymamám  a savanyítás  és az ízfokozás céljából használta.”

Ludányi Emőke