vissza

Tanulj meg fermentálni!

júl
15
2022

Vendégem: Müller Ildikó a Fermentált zöldségek, italok, a funkcionális táplálkozási szakértője. Hogy mit érdemes kipróbálni nézőinknek a mai beszélgetés után? Például az immunerősítő házi savanyúságokat, vagyis főszerepben a jó fiúk, vagyis bélflóránk jótékony baktériumai!
Mi az a fermentálás? Természetes tartósítás adalékanyagok nélkül! Néhány éve felfedeztük, hogy „jólétünk”, egészségünk, nagyban függ a mikrobiomunktól, vagyis a bennünk/ a belünkben /élő körülbelül 2 kilogrammnyi baktérium jólététől!
Fermentálás során a zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ugyanakkor a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok nem bomlanak le, hanem a szervezet számára sokkal könnyebben válnak hozzáférhetővé, vagyis a fermentáció során "előemésztés" történik.
A Föld lakosságszámának növekedésével elkerülhetetlen volt azoknak a tartósítási technikáknak a megjelenése ,amelyek gyorsabbak a hagyományos erjesztésnél. Ugyanakkor az élelmiszeripari savanyúságok , konzervek, adalékanyagokat tartalmaznak, ráadásul az ecetes savanyúságok nem tartalmaznak probiotikumokat.
Ezért fontos a fermentált, azaz hagyományosan erjesztett, vagy savanyított ételek lehetőleg minden napos fogyasztása, amivel támogatjuk a bélflóra egyensúlyát. Ez pedig emésztőrendszerünk és egész szervezetünk egészséges működésének alapvető feltétele.