vissza

Színezd magad egészségesre!

márc
3
2014

Nagy érdeklődéssel hallgatták a kecskemétiek Bulla Bianka előadását a növényi színanyagokról. Kiderült mire jó a fehér, a sárga , a kék, a zöld , a lila, a piros és a többiek. A téma nemcsak színes, halálosan komoly is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente 2.7 millión halnak meg az elégtelen gyümölcs és zöldség fogyasztás miatt. Az alacsony gyümölcs és zöldség bevitel tehető felelőssé például az iszkémiás szívbetegségek- azok a szívbetegségek tartoznak ide, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása játszik szerepet - 31%-áért, az agyi vérkeringési zavarokból fakadó szélütések 11%-áért, és a bélrákos megbetegedések 19%-áért.

Nem véletlen, hogy az utóbbi években a táplálkozástudomány és az életmód tanácsadás egyik slágertémájává nőtte ki magát a növényi eredetű tápanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálata. A nemzetközi szakértők egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a zöldségekben és gyümölcsökben található fitotápanyagok egészségünk megőrzésében játszott szerepének. A fitotápanyagok a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül minden növényi eredetű (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, diófélék, magvak, babfélék és egyéb hüvelyesek) élelmiszerben természetesen előforduló vegyületek.

Ezek az anyagok határozzák meg a különböző zöldségek és gyümölcsök egyedi színét és ízét. A kutatások eddig több mint 5000 különböző fitotápanyag jelenlétét mutatták ki a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben. Ilyenek többek között az izoflavonok, karotinoidok, flavonoidok, polifenolok és a katekinek. Csak a narancs önmagában 170 fitotápanyagok tartalmaz..

A növények azért termelnek hatóanyagokat, hogy megvédjék magukat a baktériumoktól, vírusoktól, penészektől és élesztőktől valamint a napsugárzás káros hatásaitól. Amikor növényi hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, ezek a vegyületek segítenek megóvni szervezetünket a szabad gyökök és néhány karcinogén (rákkeltő) anyag ellen, valamint hozzájárulnak jó egészségi állapotunk megőrzéséhez és ahhoz, hogy tovább és egészségesebben éljünk.

A fitotápanyagokat a (polifenolokat, karotinoidok, limonoidok) a növények saját sejtjeik védelme és immunrendszerük erősítése érdekében termelik. Fogyasztásukkal az emberi szervezett is védettebbé válik számos káros hatással szemben. Bár a tudósok még távolról sem derítették fel a növényi hatóanyagok összes kedvező hatását, a kísérletek alátámasztják, hogy erősítik az immunrendszert, akadályozzák a szabad gyökök és a rákos megbetegedésekért felelős karcinogének elszaporodását, erősítik a sejtek közötti kommunikációt gyulladás gátló anyagok , kedvező hatással vannak az ösztrogén anyagcserére,

és kijavítják a DNS-ben dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást. Érdemes tehát egészségesre színezni magunkat!

Kecskeméti hírhatát