Tudjuk, hogy ajánlatos zöldségeket és gyümölcsöket is rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. De Ön tudja-e, hogy a legújabb táplálkozástudományi kutatások szerint, a naponta elfogyasztandó zöldség- és gyümölcsadag összeállításánál ügyelni kell arra, is, hogy minél színesebbekből állítsuk össze azt, ami a tányérra kerül?
Hogyan védi szervezetünket a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a görögdinnye, a paradicsom és még megannyi színes gyümölcs és zöldség? Ez is Kiderül Bulla Bianka előadásából. A legfrissebb kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezen tápanyagok védőhatását. Az antioxidánsok egy csoportja például a polifenolok, amelyek a kakaóban, a kávéban, a zöld teában, a vörösborban és a piros bogyós gyümölcsökben nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek, képesek támogatni az emberi szervezet védekezőképességét a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben. Nézzük, hogyan csoportosíthatók a zöldségek és a gyümölcsök színük alapján!
Zöld
A zöld talán a legerősebb egészségvédő színanyag. Főleg a klorofill felel az élénk színért, de a mélyebb árnyalatok kialakulásában az izotiocianátok és más indolvegyületek is szerepet játszanak. Ezek olyan természetes katalizátorok, amelyek segítik a máj működését. A leghatékonyabb zöldségek a fejes saláta, a káposzta, a petrezselyemzöld, a kelkáposzta és a brokkoli mellett az articsóka, az uborka, a cikória, az endívia, a petrezselyem, a spenót, a cukkini, az olivabogyó és a kivi.
Zöldessárga
A zöldessárga színt a lutein és a zeaxantin alakítja ki, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szemünkre. Előbbi elsősorban a látómezőt óvja, míg utóbbi hatékony a hályogok megelőzésében. Ilyen zöldségek a zöldpaprika, a zöldbab, az avokádó, a spenót vagy a tök.
Sárga
A sárga színt a kriptoxantin adja. Antioxidáns hatású, és segíthet a sérült sejtek szerkezetének helyreállításában, a regenerálásban. Ebből a célból fogyasszunk citromot, ananászt vagy kukoricát!
Narancssárga
A narancsszínt a sokat emlegetett karotin és béta-karotin adja. Ez szükség szerint képes A-vitaminná alakulni a szervezetben. Nagyon fontos a haj, a bőr, a köröm épségének és szépségének megőrzésében. A szem egészségét is hatékonyan óvja. Remek antioxidáns. Fogyasszunk sok sárgarépát és sárgadinnyét!
Piros
A piros színt okozó likopin a narancssárga színű karotin módosulata, ám ez nem tud A-vitaminná alakulni a szervezetben. Ennek ellenére ez is jótékony antioxidáns hatású, és ez is védi a szemet, továbbá a prosztatát, a tüdőt és a szívet is óvja. Rendkívül egészséges a paradicsom, a gránátalma, a ribizli vagy a rózsaszín grapefruit.
Vörös
A vörös vagy lila színért az antociánok (az E163 - antocián - természetes színezék az élelmiszeriparban)felelnek. Ezek is nagyon hatékony antioxidánsok, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gátolják a vérrögök képződését. Szerencsére széles a vörös és lila zöldségek, gyümölcsök választéka: ilyen a cseresznye, az áfonya, a málna, a szeder, a cékla, a szilva, a padlizsán vagy a lilakáposzta. Ne feledkezzünk meg a szőlőről, sőt, a belőle készült borról sem!
Helyszín: Idősek klubja Kecskemét Kápolna u 8.
Időpont: 2014 február 24. 12.00
Előadó: Bulla Bianka életmódtréner, egészségügyi újságíró
Rendezvényünk híre a pályázati sajtóközleményeket nyilvánosságra hozó Hiteles Forrás portálon is, valamint a Kecskeméti Városháza portálján is.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen