Hozzávalók 6-8 főre:
Hidegen sajtolt, sütésre alkalmas olajban megpirítunk kb 15 deka napraforgómagot, majd 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Ezután beledobáljuk az olajba a répakatonákat – 3 perc pirítás-, a brokkoli katonákat – 3 perc pirítás -, majd jöhet a karfiol, paprika, hagyma, ugyanezzel a módszerrel, és a végén a durvára felkockázott aszalt gyümölcsök. Meglocsoljuk szójaszósszal, összeforgatjuk, és fedő alatt lezárva még 6-8 percig pároljuk. mindeközben felkockázzuk a feta sajtot és karikákra vágjuk a metélőhagymát. A párolást követően, még egy kis olívaolajjal nyakon öntjük a zöldségkavalkádot, óvatosan összekeverjük a feta kockákkal, végül megszórjuk a hagymával, és jóllakunk vele
Egészségre gyakorolt hatásai:
A pirításnak köszönhetően megőrizzük a magas rosttartalmat, ezért a ropogós ízek élvezete közben még az emésztőrendszerünket is „pucoljuk”, és a telítettségérzést is könnyebben elérjük.
A sok-sok szín nemcsak gusztusossá teszi az ételünket, hiszen a fitotápanyagok sokféle, ugyanakkor komplex egészségvédő hatással rendelkeznek. A citrom- és narancssárga színanyagok az éleslátást, az egészséges emésztést, és kiegyensúlyozott immunműködést támogathatják, a máj kedvenc színe a zöld, ugyanis a zöld növények (főként, ha magas a klorofill-tartalmuk), a méregtelenítő folyamatokban nyújthatnak segítséget. A lilás-kékes zöldségek, gyümölcsök (lilahagyma, áfonya, lilakáposzta, stb) többek között gyulladás gátló, étvágyszabályzó hatással rendelkezhetnek, a pirosak az erek rugalmasságát támogatják – ez csupán néhány példa, a többit megtapasztaljuk, ha nemcsak nézzük, hanem esszük a színeket!
Bulla Bianka
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen