vissza

Színes zöldségkavalkád

márc
5
2015

Hozzávalók 6-8 főre:

  • hidegen sajtolt, sütésre alkalmas olaj
  • napraforgómag (hántolt, kb 150 gramm)
  • fokhagyma (amennyi jólesik)
  • 3-4 közepes répa
  • kb 30 dkg brokkoli
  • kb 30 dkg karfiol
  • 2 kaliforniai paprika (sárga + piros)
  • 2 közepes lilahagyma
  • póréhagyma
  • aszalt barack /aszalt szilva (ízlés szerint)
  • fetasajt ( kb 300 gramm)
  • hidegen sajtol olívaolaj (egy nyakonöntésnyi)
  • szójaszósz (ízlés szerint)
  • metélőhagyma

Hidegen sajtolt, sütésre alkalmas olajban megpirítunk kb 15 deka napraforgómagot, majd 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Ezután beledobáljuk az olajba a répakatonákat – 3 perc pirítás-, a brokkoli katonákat – 3 perc pirítás -, majd jöhet a karfiol, paprika, hagyma, ugyanezzel a módszerrel, és a végén a durvára felkockázott aszalt gyümölcsök. Meglocsoljuk szójaszósszal, összeforgatjuk, és fedő alatt lezárva még 6-8 percig pároljuk. mindeközben felkockázzuk a feta sajtot és karikákra vágjuk a metélőhagymát. A párolást követően, még egy kis olívaolajjal nyakon öntjük a zöldségkavalkádot, óvatosan összekeverjük a feta kockákkal, végül megszórjuk a hagymával, és jóllakunk vele 

Egészségre gyakorolt hatásai:

A pirításnak köszönhetően megőrizzük a magas rosttartalmat, ezért a ropogós ízek élvezete közben még az emésztőrendszerünket is „pucoljuk”, és a telítettségérzést is könnyebben elérjük.

A sok-sok szín nemcsak gusztusossá teszi az ételünket, hiszen a fitotápanyagok sokféle, ugyanakkor komplex egészségvédő hatással rendelkeznek. A citrom- és narancssárga színanyagok az éleslátást, az egészséges emésztést, és kiegyensúlyozott immunműködést támogathatják, a máj kedvenc színe a zöld, ugyanis a zöld növények (főként, ha magas a klorofill-tartalmuk), a méregtelenítő folyamatokban nyújthatnak segítséget. A lilás-kékes zöldségek, gyümölcsök (lilahagyma, áfonya, lilakáposzta, stb) többek között gyulladás gátló, étvágyszabályzó hatással rendelkezhetnek, a pirosak az erek rugalmasságát támogatják – ez csupán néhány példa, a többit megtapasztaljuk, ha nemcsak nézzük, hanem esszük a színeket!

Bulla Bianka