vissza

Spenótos joghurt Iránból

máj
30
2013

Mezővári Lászlóné , Terka - a receptversenyre jelentkezett ő is - 5 évig élt Iránban. Ahogyan írja: „ megismerkedtem és beleszerettem a perzsa konyhaművészetbe. Először egyedül fedeztem fel a rendkívüli ízek világát, később főzőtanfolyamon ismerkedtem meg a féltve őrzött
tradicionális ételek receptjeivel.
Már az  első időkben szembesültem a tényekkel, hogy a perzsa konyha sokkal
egészségesebb, mint a magyar ,igaz , az ételek íz világa teljesen eltér az
itthon megszokottaktól. Olvastam a versenykiírást, és tudom, ,elsősorban magyaros ételrecepteket várnak. Őszintén bevallom, egészséges, magyaros ételt én nem nagyon ismerek, talán csak a főzelékeket, természetesen lisztes rántás nélkül.  Én  ha főzeléket
készítek, csicseriborsó liszttel és pürésített zöldségekkel sűrítem.
Egy olyan perzsa étel receptjét szeretném megosztani önökkel, amit már
rengetegszer készítettem el magyar ismerőseimnek, barátaimnak, mindig nagy
sikerrel!

Borani esfenaj-spenótos joghurt

Hozzávalók:
fél kg spenót
2 doboz nagy  natúr joghurt
ízlés szerint só
egy csipet őrölt fekete bors
egy teáskanál őrölt fahéj
egy teáskanál fokhagymapor (használhatunk friss fokhagymát is)

Az alaposan megtisztított spenótot száraitól megfosztjuk, apróra vágjuk és
saját levében , lefedve,kb,10-15 perc alatt puhára pároljuk.
Egy szűrőbe tesszük, a felesleges levét alaposan kinyomkodjuk, majd hűlni
hagyjuk.
Közben a joghurtot kikeverjük a fűszerekkel,majd hozzákeverjük a már lehűlt
spenótunkat.
Egy- két órára hűtőbe tesszük, hidegen fogyasztjuk. Pirított rozskenyérrel
isteni!

Uborka , répa, angolzeller hasábokkal kiváló vendégváró mártogatós.