vissza

Somogy megyei nyertese van a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért!”receptversenynek!

szept
25
2022

Bellai Krisztina Visnyeszéplakról nyerte meg a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a az Együtt egy jobb világért mozgalom közös receptversenyét. Az okleveleket szeptember végén ünnepélyes díjátadó keretében a három társaság elnöke: B. Király Györgyi, Dr. Halmy Eszter, Balázs- kis Attila, Paor Lilla, valamint a főtámogató Dr. Csicsor János adta át . A díjazottak a dobogósok wellness hétvégéi mellett az egészséges táplálkozás, és az egészséges életvezetés jegyében étrendkiegészítőket, Battonyáról érkezett vízmegkötő nélküli és GMO mentesen táplált állatok húsából készült termékeket kaptak, illetve családi VIP belépőt a szűrőkamionba. A fél óra alatt 40 szűrővizsgálatra jogosító vouchert Dankovics Gergely, Magyarország Á tfogó Egészsség- védelmi Szűrőprogramja, a MÁÉSZ programigazgatója adta át.

A Fermentált ételekkel a hosszú életért ! receptversenyre 89 recept érkezett, nagyvárosokból és kis falvakból- Budapest, Pécs, Miskolc, Tatabánya, Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány Balassagyarmat- a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről.

A fermentált ételek receptjei közül egyik izgalmasabb mint a másik, amiről a díjátadó résztvevői meg is győződhettek, hiszen a nyertesek elkészítették érteleiket, és kóstolót is tartottak.  Lehet például fermentált csicsókából meg kovászos uborkából csipszet készíteni, sőt, az édes- kovászos gyümölcsös kalács- mellé, sós-kovászos kecskesajtos- kalács is süthető. De csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, fermentált hokkaidó tök italt hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből dióbundában, köleses-húsgombócos töltött káposztát, vagy éppen epres-bazsalikomos gyümölcslevet, akár mirelit eperből is. Különleges bodza receptünk is van, de fantasztikus lehet a curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini, a fermentált édesburgonya hasáb, a kimchi, vagyis a chilis fermentált savanyúság, vagy éppen a fermentált, főzés nélküli gazpacho leves, a nyári préselt saláta, a fermentált laskagomba, és még sok-sok más étel.

A remek receptek beküldői között vannak gyógyult daganatos betegek, újságírók, háziasszonyok, nagymamák, de akad blogger, makrobiotikus táplálkozási szakértő, kántor, biomérnök, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt, vagy éppen webshopot működtetnek az az egészségtudatos táplálkozásért.

Pályázóink különleges, karakteres ízekkel egészítették ki mindennapi étkezéseinket, újra használják dédmamáink egyszerű és nagyszerű konyhai fortélyait, így teszik egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat!

A 10 nyertes pályázó és nyertes recept:
1. Bellai Krisztina hivatásos fermentáló/ Visnyeszéplak
Ál túrógombóc, vagyis fermentált köles gombóc dióbundában , hozzá Hokkaidó tök- alma smoothie fermentált alapléből
2. Csákó Ildikó vállalkozó/ Jászapáti
Saját kovásszal készült édes, illetve kecskesajtos -sonkás, zöldfűszeres sós kalács
3. Cseh Teréz újságíró/ Tatabánya
Köleses-húsgombócos káposzta
4.Müller Ildikó hivatásos fermentáló , funkcionális táplálkozás-oktató/ Budapest
Curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini
5. Sebestyén Szilvia makrobiotikus táplálkozás-oktató / Budapest/
Préselt saláta
6.Szél Eugénia, zöld portál/ webshop működtető/ Budapest
Fermentált, főzés nélküli gazpacho leves
7. Őri Zsuzsanna biomérnök/ Pécs
Fermentált csicsóka-fokhagyma kaporral
8. Ludányi Emőke gyógyult daganatos beteg/ Balassagyarmat Télre eltett savanyú uborka Marosmenti módra
9.Bahul Krisztina újságíró- szociológus/ Miskolc
Tárkonyos - karalábé ferment
10. Bíró Márti gasztroblogger/ Budapest
Epres-bazsalikomos gyümölcslé

A recepteket kiadjuk, addig is Kor Kontroll Társaság, valamit a Magyar Elhízástudományi Társaság portálján olvashatják őket!

Partnereink