vissza

Sok kicsi sokra megy!

febr
16
2014

Dr. Tamasi József kecskeméti háziorvos előadását nemcsak a laikusok, hanem kollégái- orvosok, nővérek, dietetikusok – is meghallgatták.

Tudták, hogy egy vizes zsemle önmagában, csak úgy befalva 150 kalória?

Miközben hölgyek számára ülő munka mellett 2000-2100 kcal/nap, nehéz fizikai munka esetén 2500 kcal/nap ajánlott.

Férfiak számára ülő munka mellett 2600-2700 kcal/nap, nehéz fizikai munka esetén 3500 kcal/nap az ajánlott kalória bevitel. Ha ennél több, az már tuti hízás. Sajnos az ínycsiklandó szénhidráttól hízunk. Nem árt tudni, hogy a száraztészta 76 %- a szénhidrát (375 kcal), a fehér kenyér 53 %- a (251 kcal), a kétszersült 60 %- a , rizs 77% - a szénhidrát.

Arra a kérdésre, is válaszolt az előadó, hogy miért kell élelmiszer rostokat ennünk. Ellenállnak az emésztőenzimek hatásának, megfelelő mennyiségű rost bevitele után a rost méregtelenítő, vízmegkötő képességének köszönhetően a béltartalom gyorsabban jut tovább, a széklet mennyisége nő. A rostok a zsírok felszívódását gátolják, serkentik a bélmozgást növekszik a fogyókúra hatásossága. Sajnos táplálékozásunkat az élelmiszer rostok bevitelének hiánya jellemzi, aminek következménye: bélpanaszok - köztük a székrekedés- szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Megtudhattuk mi szerepel a kerülendő, a feltétel nélkül fogyasztható és a mértékkel fogyasztható ételek listáján. Érdemes megismerni, és ami a legfontosabb, megpróbálni betartani az ajánlást.

Kerülendő élelmiszerek

alkoholtartalmú italok
zsíros húsok
bő zsírban sült ételek
cukorka
cukrászsütemények
cukros dzsemek
cukros gyümölcslevek
csokoládé
fagylalt
fagyasztott készételek
finomított lisztek ( fehér
kenyér )
zsíros ömlesztett sajtok
asztali só
főzőolaj
zsíros füstölt húsok és
húskészítmények
gyorséttermi ételek
krémszerű salátaöntetek
( tejszínes, majonézes )
zsíros sertéshús
szalonna
tejszín
tejszínes levesek
cukros üdítőitalok
vaj
zsíros húsok
zsíros hús készítmények és sültek


Feltétel nélkül fogyasztható élelmiszerek

  • alacsony zsírtartalmú halak
  • barna kenyér, barna rizs, köles
  • bőrnélküli csirke-és pulykamell
  • alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek ( sovány túró, sovány sajt )
  • mindenfajta nem túl magas energiatartalmú gyümölcs ( pl. alma, grapefruit )
  • savanyú káposzta
  • szójakészítmények
  • teljes kiőrlésű gabona pelyhek, teljes kiőrlésű lisztek ( árpa, búza, zab )
  • tiszta zöldséglevek
  • tojásfehérje
  • zöldség-és főzelékfélék ( brokkoli, burgonya, fejes saláta, hagymafélék, gomba, karfiol, kelbimbó, paprika, petrezselyem zöld, spenót, uborka, tök, káposzta, spárga )
  • gyökérzöldségek ( cékla, édesgyökér, sárgarépa )

Mértékkel fogyasztható élelmiszerek

  • aszalt gyümölcsök ( aszalt szilva, mazsola)
  • barna lisztből készült tészta
  • csökkentett zsírtartalmú margarin
  • hidegen sajtolt olajak
  • kávé
  • kicsit zsírosabb halak
  • mák
  • méz
  • mindenféle magasabb energiatartalmú gyümölcs ( szőlő, banán )
  • olajos magvak ( dió, mogyoró)
  • sovány húsok és húskészítmények
  • sütőtök
  • száraz hüvelyesek ( bab, lencse) és a kukorica
  • fekete tea
  • tengeri só
  • teljes tej és tejtermékek ( joghurt, zsírós túró,tejföl, zsíros sajt...)

Néhány praktikus tanács.

  1. Minden étkezés tartalmazzon sovány fehérjét (pl. húst, tojásfehérje, sajt, túró), hiszen minden tápanyag közül a fehérjének a legnagyobb a specifikus anyagcsere fokozó hatása.
  2. Kerüljük a magas zsír és szénhidráttartalmú ételféleségek együtt fogyasztását. Inzulin-emelkedést okoz, mely fokozott zsírraktározáshoz vezethet.
  3. Növeli a Glikémiás Index értékét minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl. intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés. Valamint a vízben való oldás is, üdítőitalok, cukros teák esetében.
  4. Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés – párolás- valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost : például saláta.
  5. Zsírt reggel ne fogyasszunk, mert lassú az anyagcserénk, inkább mozgás előtt vagy után.
  6. Fogyókúrában, fokozott mozgás mellett, de az egészséges élethez is komplex vitamin és ásványi anyag kiegészítés szükséges. Ne feledkezzünk meg a táplálék kiegészítőkről !
  7. Veszélyes a gyors fogyás- éppen a jojó effektus, vagyis a kilók újbóli felszaladásának veszélye miatt- havi 1-3 kiló leadása ajánlott.

B. Király Györgyi