vissza

Sok kicsi sokra megy!

febr
10
2014

Van néhány kiló túlsúly Önön is? Azt nyilván tudja, hogy az elhízás okai összetettek. Elhízást elősegítő környezetnek hívjuk a modern társadalom adottságait: az autóval közlekedés, az ülő munkavégzés, a számítógépek használata, a feldolgozott élelmiszerek bővülő fogyasztása mind-mind elősegíti a kilók gyarapodását. Miközben egy nőnek átlagosan 2000, egy férfinak átlagosan 2500 kalóriára van szüksége naponta, sajnos ennek sokszorosát fogyasztjuk el.

Az utolsó vacsoráról szóló 52 festmény analízise például azt bizonyítja, hogy a vizsgált képeken az ételadagok mérete 69,2 százalékkal, a tányérok mérete 65,6 százalékkal, a kenyéradagok nagysága pedig 23.1 százalékkal növekedett az évek során! A változások különösen a középkor vége felé gyorsultak fel, és ahogy haladunk előre az időben - az ipari forradalommal, az élelmiszeripar kialakulásával- úgy erősödnek.

A fogyasztói társadalom XIX. századvégi modellje, az amerikai élelmiszeripar robbanásszerű terjeszkedése a XX. század végére alapvetően befolyásolta táplálkozásunkat. Drámai a gyorséttermek ételadagjainak változása. 1955-höz képest a McDonalds húspogácsa ötszörösére (500%) a szénsavas üdítőital négy és félszeresére (457%), a hasábburgonya mennyisége pedig két és félszeresére (250%) nőtt Amerikában, ezzel párhuzamosan pedig az elhízott, túlsúlyos népesség térnyerésének lehettünk szemtanúi. Sajnos - évtizedes késéssel - de Európa is követi az amerikai rossz étkezési modellt. Az ízek, a kielégítetlen vágyak rabságában élő jóléti társadalmak elhízása megállíthatatlanul folytatódik.1960-ban egy európai ember évente 5 kg cukrot fogyasztott el, jelenleg kb. 50 kg-ot!

Ugyanakkor a felnőttek kétharmada fizikailag inaktív. A felnőtteknek minden nap 30 perc, a gyermekeknek 60 perc mozgás lenne ajánlott. Az autóval megtett utak fele 5 km-nél rövidebb, ezt a távolságot kerékpárral 15-20 perc, gyaloglással 30-50 perc alatt meg lehetne tenni. Ráadásul a rendszeres fizikai aktivitás egy ember élettartamát 3-5 évvel is megnövelheti.

Előadásunkban apró változtatásokról hallhatnak, a fogyásért az optimális testsúlyért. Praktikák, trükkök, hogy kevésbé sózzunk/ mert a só megköti a vizet, de a vérnyomást is emeli/, hogy kék tányérról együnk, mert csökkenti az étvágyat, hogy a gyümölcsös és ne a vajkrémes süti után nyúljunk, és még sok-sok jó tanács.

Helyszín: Kecskemét Oktatási Központ
Piaristák tere 7.
Időpont: 2014. február 12. 10 h
Előadó: Dr. Tamasi József  természetgyógyász

Partnereink