vissza

Receptfüzet

Fermentált ételek receptversenye

A bevezetőben olvasható:
„Ételed legyen a gyógyszered!”Ez a szlogenje a „ Fermentálással a hosszú életért! 2022 ben rendezett receptversenyünkről megjelent receptfüzetnek. Napjainkban egyre több ún. civilizációs betegség kezd aggasztó mértékben népbetegséggé válni. Az átalakulások hátterében immunrend -szerünk fokozatos gyengülése állapítható áll.
Étkeink alapanyagai és a feldolgozásuk, a tartósítás módja kezd aggasztó mértékben elszakadni a természettől. Őseink konyhájának fontos része volt a fermentálás (savanyítás, kovászolás, erjesztés), amit az ázsiai konyha nagyrészt megőrzött, de az európai (nyugati) világban ezt szinte mintha elfelejtettük volna. Pedig immunrendszerünk jelentős része a bélrendszerünkben található, a fermentálás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy a bélrendszerünkben a mikrobiom egyensúlyát helyreállítsuk.
A „Fermentálással a hosszú életért ! ” receptversenyt régi elfelejtett tudásunk újraélesztése hívta életre. Reméltük, hogy ezekből az ismeretekből még megmaradt annyi, amiből újra lehet indítani egy tudatos, gyógyító konyhaművészetet. A beérkezett pályázatok elvárásainkat messze felülmúlták , örömünkre szolgált látni ezt a sok kreatív és előre mutató receptet, és a mögöttük álló tudást. Ebben a kiadványban a 2022-ben kiírt és díjazott receptek szerepelnek. A recepteket a fermentálás iránt elkötelezett zsűri bírálta el, a díjakat egy díjátadó ünnepség és sajtótájékoztató keretében adta át 2022 év végén szeptemberében, ahol a nyertes receptek alapján készült ételeket is megkóstoltuk.

A zsűri tagjai voltak:
B. Király Györgyi újságíró, a Kor Kontroll Társaság Elnöke
Dr. Csicsor János a Hymato Kft. tulajdonosa, a receptverseny „megálmodója”
Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság Elnök
Horváth Szilárd az MTVA szerkesztője
Kis Balázs Attila a Jobb Világ Mozgalom alapítója
Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője

A receptversenynek 2023-ban is lesz folytatása. Bátorítjuk az érdeklődőket, hogy jelentkezzenek és minél több receptet küldjenek be, hozzájárulva ezzel a gyógyító konyha népszerűsítéséhez.”

Partnereink