vissza

Prevenciós Platform alakult az Elhízás Világnapján...

ápr
11
2023

Világszerte több mint évi 2,8 millió haláleset köthető a túlsúlyhoz, vagy az elhízáshoz. Az OECD-országokban csaknem minden negyedik ember él elhízással, a felnőttkori elhízás átlagos aránya a 2010-es 21%-ról 2016-ra 24%-ra nőtt, így további 50 millióval emelkedett az extrém plusz kilókkal élők száma.
Ez a statisztika, de egészen másképpen gondolkodunk a számokról, ha akad elhízott a családban. Olyan aki diabéteszes, magas a vérnyomása, fájnak a térdei és az ízületei is, sőt már a mozgás is nehezére esik. Miért tartják az elhízást legtöbben jellemhibának, miközben krónikus betegség? Nevezhetjük-e egy ország lakosságának kétharmadát- ennyi a túlsúlyosok és az elhízottak száma Magyarországon - egyszerűen jellemhibásnak? Nagyon nehéz kigyógyulni belőle, ráadásul olyan súlyos betegségekhez vezet, mint. a szív és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz, a rák, stb. Ennek ellenére olyan mozgalmak is vannak már, amelyek szerint az elhízást nem kezelni kell, hanem elfogadni! Amerika 2011-ben 2 hölgy indította el, a mozgalom neve Egészség Minden Méretben! Azt mondják, hogy a súlyos emberek tovább élnek és egészségesebbek! Ezt az obezitológiai központok munkatársaitól, és maguktól az érintettektől kellene megkérdezni.
Vajon mennyit érnek a diétás ajánlások? Valóban lehet fogyni velük? Meg lehet fékezni az elhízást életmódprogrammal? A túlsúlyosak számottevő hányada képes lefogyni mozgással, egészséges táplálkozással és mentális segítséggel? Tényleg ezt mutatják a statisztikák?
Az is nagy kérdés, hogy mit tehet az elhízott, amikor az életmód program már nem segít? Ilyenkor jönnek a bariátriai műtétek,a csőgyomor kialakítása és a gyomor-bypass operáció. Magyarországon 150-200 ezer is lehet azok száma, akiknél szakmailag indokolt egy ilyen beavatkozás, ezzel szemben évente mintegy 4-500 ilyen műtétet végeznek. Az 2 millió forintos operációkat a betegek zsebből fizetik, hiszen a tb nem finanszírozza a beavatkozást.
Beszélgetésünk apropója, hogy az elhízás világnapján, március 4-én tudományos konferenciát szervezett a Magyar Elhízástudományi Társaság. A konferencián „Állítsuk meg az elhízást!” szlogennel prevenciós platform alakult az elhízás határterületein tevékenykedő tudományos és szakmai szervezetek összefogásával. Az aláírók között többek között ott van a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Gyógytornász- Fizioterápeuták Társasága, a Túlsúllyal Élők Társasága, és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is. Az aláírók célja: a stigmatizáció és diszkrimináció mentes szemlélet kialakítása a közvélekedésben és az egészségügyi ellátásban egyaránt. Beszélgetőpartnereim: Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, Dr. Barna István egyetemi docens, és Petkó Judit a Túlsúllyal Élők Társaságának elnöke.