Második éve rendezi meg a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság közösen az egészséges, kalóriaszegény receptek versenyét. Ebben az évben több mint 150 recept érkezett. A második helyezett Blaskóné Rédei Orsolya a zöldfűszerekre esküszik. Édesapja otthon, a kertben termeli a paradicsomot, így kapott rá a zöldségek ízére. Ha van kedvük, próbálják ki Orsi receptjét.
Zöldfűszer kéregben sült pulykamell grillezett cukkínivel és mozzarellás paradicsomsalátával
Hozzávalók (4 személyre):
Továbbá:
Hozzávalók a salátához:
Elkészítés:
A húst enyhén klopfoljuk ki. A fokhagymát fokhagyma nyomóval nyomjuk a kefírbe (vagy íróba), vagy kislyukú reszelőn reszeljük le és úgy keverjük hozzá. Ebbe áztassuk bele a húsokat legalább egy órára.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra (alsó-felső sütés). Vékonyan kenjük ki egy tepsi alját olíva olajjal. Keverjük össze a zsemlemorzsát a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal és a parmezánnal és borsozzuk meg a keveréket. A húsokat csepegtessük le, enyhén sózzuk és hempergessük meg a fűszerkeverékben, majd fektessük egymás mellé a tepsiben. A tepsit szorosan takarjuk le és így süssük kb 30 percig, amíg a hús megpuhul. Ekkor vegyük le róla a takarást, állítsuk a sütő hőmérsékletét 210 fokra és így süssük még a húst kb 10 percig.
A cukkinit ujjnyi vastagon szeleteljük fel, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd grillserpenyőben vagy tapadásmentes serpenyőben kiskanálnyi olívaolajon mindkét oldalán süssük meg.
A salátához a paradicsomot és a mozzarellát kockázzuk fel. Tépkedjük hozzá a bazsalikomot. Az öntethez az olívaolajat, a citromlevet, a balzsam ecetet, valamint a reszelt vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, sót, édesítőt és borsot alaposan keverjük össze. Végül forgassuk össze a paradicsomos keverékkel.
Ez az étel sovány fehér hússal, rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel készül. Én azt gondolom, hogy a zöldfűszer a fogyókúrázók barátja, mert a sok só és zsiradék helyett gyakorlatilag plusz kalóriák nélkül tehetjük izgalmassá velük az ételeket. A pulykamell – vagy csirkemell – alig tartalmaz zsiradékot, igen kedvelt a fogyókúrázók körében. Az ételben az egyetlen szénhidrátforrás a zsemlemorzsa, de azt gondolom, ennyi talán szükséges is, főleg egy ebéd esetében. A sütéshez és a salátához is olíva olajat használtam, mely nemcsak egészségesebb mint az állati zsiradék, de fűszerként is viselkedik: plusz ízt ad az ételnek. A paradicsom pedig tele van antioxidánsokkal, tisztító hatású és kiváló vitaminforrás.
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen