vissza

Orsolya a zöldfűszerekre esküszik

márc
30
2014

Második éve rendezi meg a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság közösen az egészséges, kalóriaszegény receptek versenyét. Ebben az évben több mint 150 recept érkezett. A második helyezett Blaskóné Rédei Orsolya a zöldfűszerekre esküszik. Édesapja otthon, a kertben termeli a paradicsomot, így kapott rá a zöldségek ízére. Ha van kedvük, próbálják ki Orsi receptjét.

Zöldfűszer kéregben sült pulykamell grillezett cukkínivel és mozzarellás paradicsomsalátával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 8 közepes pulykamell szelet (lehet csirkemellből is készíteni, ekkor személyenként egy csirkemell filét szeleteljünk fel
  • 3 dl író vagy folyékony kefír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál felaprított, szárított citromfű, bazsalikom, kakukkfű és snidling (nyáron használjunk friss zöldfűszereket, ezekből legalább másfélszeres mennyiség kell)
  • egy citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem (ha ebből is szárított áll rendelkezésünkre, akkor a fele is elég)
  • 2 evőkanál reszelt parmezán

Továbbá:

  • két nagyobb cukkini
  • kevés olíva olaj a tepsi kikenéséhez és a cukkíni sütéséhez

Hozzávalók a salátához:

  • 6 nagyobb paradicsom
  • 20-30 dkg mozzarella
  • egy kis csokor friss bazsalikom
  • másfél evőkanál olívaolaj
  • egy-egy teáskanál balzsamecet és citromlé
  • egy csipet tetszőleges édesítő (xilit, nádcukor stb)
  • fél gerezd fokhagyma
  • egy csipet só és bors

Elkészítés:

A húst enyhén klopfoljuk ki. A fokhagymát fokhagyma nyomóval nyomjuk a kefírbe (vagy íróba), vagy kislyukú reszelőn reszeljük le és úgy keverjük hozzá. Ebbe áztassuk bele a húsokat legalább egy órára.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra (alsó-felső sütés). Vékonyan kenjük ki egy tepsi alját olíva olajjal. Keverjük össze a zsemlemorzsát a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal és a parmezánnal és borsozzuk meg a keveréket. A húsokat csepegtessük le, enyhén sózzuk és hempergessük meg a fűszerkeverékben, majd fektessük egymás mellé a tepsiben. A tepsit szorosan takarjuk le és így süssük kb 30 percig, amíg a hús megpuhul. Ekkor vegyük le róla a takarást, állítsuk a sütő hőmérsékletét 210 fokra és így süssük még a húst kb 10 percig.

A cukkinit ujjnyi vastagon szeleteljük fel, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd grillserpenyőben vagy tapadásmentes serpenyőben kiskanálnyi olívaolajon mindkét oldalán süssük meg.

A salátához a paradicsomot és a mozzarellát kockázzuk fel. Tépkedjük hozzá a bazsalikomot. Az öntethez az olívaolajat, a citromlevet, a balzsam ecetet, valamint a reszelt vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, sót, édesítőt és borsot alaposan keverjük össze. Végül forgassuk össze a paradicsomos keverékkel.

Ez az étel sovány fehér hússal, rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel készül. Én azt gondolom, hogy a zöldfűszer a fogyókúrázók barátja, mert a sok só és zsiradék helyett gyakorlatilag plusz kalóriák nélkül tehetjük izgalmassá velük az ételeket. A pulykamell – vagy csirkemell – alig tartalmaz zsiradékot, igen kedvelt a fogyókúrázók körében. Az ételben az egyetlen szénhidrátforrás a zsemlemorzsa, de azt gondolom, ennyi talán szükséges is, főleg egy ebéd esetében. A sütéshez és a salátához is olíva olajat használtam, mely nemcsak egészségesebb mint az állati zsiradék, de fűszerként is viselkedik: plusz ízt ad az ételnek. A paradicsom pedig tele van antioxidánsokkal, tisztító hatású és kiváló vitaminforrás.