vissza

Őrizzük meg a demens ember méltóságát!

márc
20
2021

De hogyan? Erről beszélgetünk Dr. Egervári Ágnes neurológussal a Biatorbágyi Gizella otthon igazgatójával, Plasek Zsuzsa főnővérrel és Lovász Irén népdalénekes- előadóművésszel, ezúttal hozzátartozóként. A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200.000 embert érint. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becsélése szerint 2020 és 2060 között két és félszeresére fog növekedni a 85 és 89 év közötti népesség száma, míg a 90 éves vagy annál idősebb populáció esetében ez az érték az ötszörösére fog ugrani. Nem minden idős ember lesz demens, de az életkor egyértelműen rizikófaktor. Az életkor mellett 45%-kal növeli a demencia kockázatát a dohányzás és a nem. Merthogy a nők aránya 65% a 65 évnél idősebb, diagnosztizált betegek körében.
Mit lehet tenni egy olyan, súlyos demenciával küzdő idős emberrel/ aki nem mellesleg a mamánk, a nagymamánk, vagy éppen a nagypapánk/, akit etetni kell,- mert már nem tudja, mire való a kés, meg a villa- akit tisztába kell tenni,- mert már nem találja a fürdőszobát- aki időnként elkóborol hazulról, vagy ha éjszaka felébred, elkezdi kipakolni a szekrényt?
Hogyan viszonyulnak hozzá a családok? Magára hagyják az idős szülőt, vagy megpróbálnak gondoskodni róla? Irén Facebook portáljáról kiderül, hogy édesanyja idén halt meg a Gizella otthon lakójaként. Életüket megnehezítette, hogy a mama Covidos lett, és nem találkozhattak egymással. Mivel nagyon sok gyönyörű népdalt énekeltek együtt-a nagykunsági tanyavilág, a békés megyei gyerekkor, a fiatalság dalait- Irén egy pendrive-ot küldött be a kórházba tele dalokkal, amit édesanyja folyamatosan hallgatott, és énekelt is!
Az is kiderül, hogy a gondozói szakmának nincs túl nagy presztízse, sőt, méltatlanul alacsony, ráadásul a járvány miatt már a látogatók sem segíthetnek, hiszen látogatás sincsen. Beszélünk arról is, hogyan viselik az új szabályokat, az elszigeteltséget az idősek, hogyan élik meg ezt a helyzetet a demenciával küzdők? És ami a legfontosabb, tanácsok a családtagoknak. Nem javítjuk ki a demens beteget, nem hangsúlyozzuk, hogy valótlanságokat mond, és semmiképpen nem szégyenítjük meg!

Hatoscsatorna/Feketén-fehéren

Partnereink