vissza

Ön boldog?

ápr
19
2013

Egy rövidke mese: „Volt egyszer egy király, aki mérhetetlen gazdagsága és hatalma ellenére boldogtalannak érezte magát. A bölcsek azt tanácsolták: találjon egy boldog embert, akinek ingét, ha magára ölti: akkor boldog lesz. Szétküldte hát megbízottait birodalmában, ők pedig hosszú keresés után rátaláltak az egyetlen messze –messze élő boldog emberre: egy nincstelen koldusra , akinek még inge sem volt. „ Nem érdemes tehát arra várni, hogy más tegyen minket boldoggá, nekünk magunknak kell megdolgozni érte. 
De hol a boldogság mostanában? Fogva tarthatjuk-e tartósan a kék madarat, vagy akkor is örülhetünk, ha csak egy másodpercre száll le a vállunkra, aztán tovalibben? Pénz, szerelem, szeretet, hatalom, siker: melyik tesz boldoggá, és melyik elégedetté? Mindannyian boldogságra születtünk, vagy aki boldogtalan ne panaszkodjon? Vegye tudomásul sorsát., ahogyan például Indiában 100 milliók teszik a kasztrendszer alján álló páriának születve. Nyilván vallási fanatizmusuk is segít abban, hogy nem elégedetlenkednek, nem stresszelnek, élik a sorsukat, amit isteneik mértek rájuk.
Csikszentmihályi Mihály boldogságkutató Flow cimű könyvében azt írja, hogy a boldogság érzését akkor éli át az ember, amikor erejét megfeszítve,képességeit a célra mozgósítva megalkot,vagy egyszerűen elér valamit ,amit fontosnak tart . A flow maga a boldogság,amit átélhet az ember, ha gyereket szül, ha megbirkózik egy sikeres műtéttel,ha jól megszerel egy elromlott autót,ha egész nap pörög a konyhában,hogy valami finomsággal meglepje a barátait….és a sor tetszőlegesen folytatható.

Ahogyan teszik a Női szemmel vendégei: Paál Emőke pszichiáter, Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, és Dudás Tímea sminkmester. 
 

Partnereink