vissza

Ő is másképpen főz

nov
7
2014

A receptverseny zsűrijében G. Németh György kommunikációs szakember. Korábban a Westel majd a T- Mobil vállalatok egyik ismert vezetője volt. Néhány éve az egészségügyet „szolgálja”. Létrehozta és irányítja az első magán alvásközpontot, amelyet további 30-féle szakterülettel bővített. A Benyovszky Orvosi Központ lett a kínai-magyar integrált orvosi, gyógyítói program központja. Újságíróként rendszeresen publikál, a Napi doktor, az Orvosi hírek és más ismeretterjesztő médiumok szerkesztőjeként. A NYM Egyetem Közgazdaságtudományi szak szóvivői és kommunikációs tanszak vezetője.

Miért vállalta el a felkérést, hogy zsűritag legyen, a Főzz másképp receptversenyen?

- A Kor Kontroll Társaság évek óta a hazai egészségügyi/életmód ismeretterjesztés kiemelkedő képviselője. Sokoldalú, sokrétű tevékenységet végeznek, önzetlenül és példamutatóan. Ez a kezdeményezésük is a helyes életmód, a megfelelő táplálkozás irányát célozta meg. Tudva, hogy rosszul és egészségtelenül étkezünk, az evési szokásaink reformra szorulnak. A korszerű egészségügy  tudományos megalapozottsággal kínál alternatívát a XXI. század emberének. Erről szól ez a kezdeményezésük, amelyet a magam és a médiumaink is szívesen támogatnak. 

Az egészség, mint olyan mióta foglalkoztatja? Hiszen még hivatást is változtatott.

- Az egészség megőrzése  mindig is életem fontos része volt. Ahogy korábban a betegségek gyógyítása volt előtérbe, ma már a megelőzés. Korábban a telekommunikációs iparágban dogoztam, de most is kommunikációval foglalkozom. Most közvetlenül az emberekért kommunikálok. Intézetünkben működik a Budapesti Alvásközpont, ahol országos alvásminőség méréseket végzünk. Az Alvásorvosok Világszövetségének a partnereként pedig részt veszünk a nemzetközi alvásprogramokban. Kiváló szakemberekkel létrehoztuk - elsőként az egészségügy területén - az egyetemi szóvivői és kommunikációs képzést. Az első évfolyam már diplomázott, szerintem fontos szerep vár rájuk az átalakuló egészségügyben.  

Ön szerint milyen a jó recept, amivel nyerni lehet?

- A jó recept csak saját kipróbálás után születhet meg. Tudjuk, a lélek a főzéshez is nélkülözhetetlen. Úgyhogy nem mindegy, ki fogja a főzőkanalat - igaz, az sem mindegy, hogy mit kever-kavar vele.

Milyenek az Ön étkezési szokásai?

- Igyekszem kiegyensúlyozottan táplálkozni. Az utóbbi években előtérbe kerültek a zöldségek, gyümölcsök. És ez nem anyagi kérdés, hanem szemlélet. Miképpen híve vagyok a napi 2-3 liter folyadék fogyasztásának is. Nem szénsavas üdítőkre gondolok! Viszont a csapvíztől  óvakodom. Bár a pesti víz messze földön jó hírű, a szűrt vizek és különböző filterezett csapvíz fogyasztását mindenki figyelmébe ajánlom.

Ha felesége kedveskedni akar, akkor mit főz, mi a kedvenc étele?

- Zöldségből készült étkeket, például a finom lecsónál nincs jobb, de kedvelem a zöldség és gyümölcs készítményeket, kevés cukorral. Ismerőseim tudják, teakedvelő vagyok. Naponta 6-8 csésze - midig másmilyen összetételű. Legendás teagyűjteményem megközelíti a százat, és mindig újabbak érkeznek. Most az ázsiai teakorszakot élem Kínából, Vietnámból és Kambodzsából származókat. Ezek nem fűszerezett desszert teák, hanem az európai felfogás szerint is biónak számítanak. A jó teakészítésnek ugyanúgy megvannak a receptjei, mint a finom ételeknek. De a főzője teszi hozzá a "lelkét". Akárcsak az ételeknél.

Bozsán Eta

Partnereink