vissza

Nyertünk!

aug
23
2013

A Kor Kontroll Társaság egészségre nevelő és szemléletformáló életmód program kategóriában pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerébe. Örömmel értesítjük tagjainkat és szimpatizánsainkat, hogy pályázatunkat sikeresnek minősítette a bíráló bizottság. Nyertünk!

Szeptember 1-től Kecskeméten – a Kecskeméti megyei Kórház együttműködésével- valósítjuk meg a 10 klubfoglalkozásból, 9 előadásból, egy egészséghétből, egy egészségnapból, valamint lakossági állapotfelmérésből és egészséges ételeket főző tanfolyamból álló projektünket.

Az elhízással és társult betegségeivel szemben próbáljuk majd életmódváltásra ösztönözni a kecskemétieket.

Szinte hihetetlen, de tény, hogy a magyar nők a legkövérebbek az Európai Unióban. A felnőttkori kövérséggel kapcsolatos négy éves vizsgálat reprezentatív méréseken alapuló adatai szerint a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb, a férfiak körében pedig mindössze négy tagállam előzi meg Magyarországot. A túlsúly és az elhízás együttes előfordulása az egyes európai országokban 30-80% között változik.

Az OECD országok körében végzett testsúly vizsgálat szerint Magyarország sajnos a mezőny hátsó részéhez tartozik. A férfiak 58 százaléka túlsúlyos, a nők körében ez az arány 48 százalék. A jelentés kimutatja: Magyarországon a túlsúly a férfiak körében általánosnak mondható. A férfiak további 20, a nők további 18 százaléka tekinthető elhízottnak, miközben a vizsgált országok átlaga 16, illetve 17 százalék.

Ráadásul az elmúlt években megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon. Tavaly a hétévesek körében minden negyedik lány és minden

ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. A gyermekkori elhízás következtében már a gyermekek körében is egyre gyakoribbak az olyan - korábban csak a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Ha nem történik változás - hiszen a kövér gyerekből lesznek a kövér felnőttek- akkor katasztrófahelyzet áll elő- vélik a túlsúllyal és társbetegségeivel foglalkozó szakemberek.

Olyan akciók, mozgalmak elterjesztésére van szükség, amelyek országos kampányt is indíthatnak az egészséges étrendet, az egészséges táplálkozást szolgálva. Ha országos kampányt nem is indítunk, egy város lakosságát megpróbáljuk megmozgatni , és divatot teremteni.

Partnereink